Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

“Κανονιά” Γαλλίας σε Ερντογάν: “Σε περίπτωση επίθεσης στην Ελλάδα θα παρέμβουμε – Έχουμε αμοιβαία αμυντική συνδρομή”

“Θα συνδράμουμε την Ελλάδα σε περίπτωση επίθεσης”

Σαφή μηνύματα στην Τουρκία ότι σε ενδεχόμενη επίθεση θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, έστειλε η Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα.

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ τόνισε ότι έχει υπογραφεί συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα η οποία περιγράφει ότι αν ένα από τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας, τότε υπάρχει αμοιβαία συνδρομή!

Η Κατρίν Κολονά στις κοινές δηλώσεις της με το Νίκο Δένδια, ξεκίνησε υπογραμμίζοντας την ποιότητα των σχέσεων Αθήνας – Παρισιού, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ελλάδα για την υποστήριξη της στη Γαλλία, για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Χαιρέτισε δε την έξοδο της Ελλάδας από το μηχανισμό της ενισχυμένης εποπτείας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δείχνει την «ισχυρή βούληση και την ανθεκτικότητα» της χώρας.
Αναφορά σε όλο το φάσμα των προκλήσεων

Η Κολονά υπογράμμισε ότι κατά τη συνάντηση της με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν όλο το φάσμα των διμερών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών προκλήσεων, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές τόσο για την Αθήνα όσο και για το Παρίσι. Προκλήσεις τις οποίες όπως είπε «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αν είμαστε ενωμένοι». Τόνισε ότι οι θέσεις Ελλάδας και Γαλλίας βρίσκονται σε πλήρη αρμονία σε όλα θέματα.

Περνώντας στο κεφάλαιο Τουρκία, η Κολονά σημείωσε ότι βρίσκεται στην Αθήνα, αμέσως μετά την επίσκεψη της στην Τουρκία, κατά την οποία, όπως υπογράμμισε έγινε αναφορά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ενημέρωσε τον Νίκο Δένδια για όσα διημείφθησαν εκεί.


Αποφυγή εντάσεων

Όπως είπε με τον τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «μιλήσαμε για την αύξηση των εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας και ορισμένων γειτόνων της τους τελευταίους μήνες».

Και μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Κολονά «ανέφερα στο συνάδελφο μας στην Τουρκία την ανησυχία της Γαλλίας για αυτή την όξυνση των εντάσεων».

«Η Γαλλία επαναλαμβάνω το είπα και το επαναλαμβάνω ήταν και θα είναι στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου όταν υπάρχουν απειλές και παραβιάσεις της κυριαρχίας εκ μέρους των γειτονικών χωρών» ξεκαθάρισε η Κολονά, προσθέτοντας ότι «ήμασταν στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε είμαστε».


Κανείς δεν θέλει κλιμάκωση

Τόνισε ότι η Γαλλία παρακολουθεί την κατάσταση για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κλιμάκωσης. «Το είπα και στην Άγκυρα το επαναλαμβάνω και εδώ», υπογράμμισε η Κολονά, ότι όπως ανέφερε και ο Έλληνας ΥΠΕΞ «κανείς δεν θέλει όξυνση και κλιμάκωση». Διεμήνυσε δε ότι «όλοι θα πρέπει να επιδείξουν εγκράτεια» κάτι που όπως είπε η Γαλλίδα ΥΠΕΞ υπενθύμισε και στον Τσαβούσογλου στην Τουρκία, ζητώντας του μάλιστα να μην «υπάρχουν δηλώσεις που να μπορούν να εκληφθούν ως προκλήσεις».

Η περιοχή δεν χρειάζεται εντάσεις, αλλά ησυχία και αμοιβαίο σεβασμό, τόνισε η Κολονά.


Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής

Κάτι που η ΥΠΕΞ της Γαλλίας επανέλαβε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τονίζοντας για πολλοστή φορά πως όλοι κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί η κλιμάκωση. Εάν όμως η κατάσταση φτάσει σε ακραία όξυνση η Κολονά, υπενθύμισε ότι Ελλάδα και Γαλλία «έχουμε υπογράψει μία συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας». Μία συμφωνία στην οποία όπως είπε υπάρχει σχετικό άρθρο «που περιγράφει ακριβώς αυτό, ότι αν ένα από τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας, τότε υπάρχει αμοιβαία συνδρομή».

Για να επαναλάβει με έμφαση πως «όλοι κάνουμε ότι μπορούμε για να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».


Η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας

Υπενθυμίζεται ότι στην συμφωνία που υπογράφτηκε το 2021 για την «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια» συμπεριλαμβάνεται (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.

Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...
Λοβέρδος: "Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ"

Λοβέρδος: Ένας στρατιώτης, ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Πρωθυπουργού-Φανταστείτε να γίνει στρατηγός

«Η πρώτη μου δημόσια αντίδραση-όταν άκουσα ότι θα κατατεθεί πρόταση μομφής-ήταν πως οποιοδήποτε φως πέσει σε αυτή την τραγική υπόθεση είναι για καλό και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γαλλία: Πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά της το δικαίωμα στην άμβλωση

Η Γαλλία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέγραψε ρητά στο Σύνταγμά...

Γαλλία: Κατασχέθηκαν όπλα και σφαίρες στο σπίτι του Αλέν Ντελόν

Μετά από έρευνα από τις Αρχές, τουλάχιστον 72 πυροβόλα όπλα και περισσότερες από 3.000...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 Φεβρουαρίου οδηγείται σε δίκη ως λιβελογράφος ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1898.... Στη Γαλλία, οδηγείται σε δίκη ως λιβελογράφος ο συγγραφέας Εμίλ Ζολά, για...

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός 0 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ

Μετά την παραίτηση της Ελίζαμπεθ Μπορν, ο Εμανουέλ Μακρόν διόρισε την Τρίτη τον 34χρονο...