Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022
25.7 C
Athens

“Κανονιά” Γαλλίας σε Ερντογάν: “Σε περίπτωση επίθεσης στην Ελλάδα θα παρέμβουμε – Έχουμε αμοιβαία αμυντική συνδρομή”

“Θα συνδράμουμε την Ελλάδα σε περίπτωση επίθεσης”

Σαφή μηνύματα στην Τουρκία ότι σε ενδεχόμενη επίθεση θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, έστειλε η Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα.

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ τόνισε ότι έχει υπογραφεί συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα η οποία περιγράφει ότι αν ένα από τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας, τότε υπάρχει αμοιβαία συνδρομή!

Η Κατρίν Κολονά στις κοινές δηλώσεις της με το Νίκο Δένδια, ξεκίνησε υπογραμμίζοντας την ποιότητα των σχέσεων Αθήνας – Παρισιού, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ελλάδα για την υποστήριξη της στη Γαλλία, για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Χαιρέτισε δε την έξοδο της Ελλάδας από το μηχανισμό της ενισχυμένης εποπτείας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δείχνει την «ισχυρή βούληση και την ανθεκτικότητα» της χώρας.
Αναφορά σε όλο το φάσμα των προκλήσεων

Η Κολονά υπογράμμισε ότι κατά τη συνάντηση της με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν όλο το φάσμα των διμερών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών προκλήσεων, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές τόσο για την Αθήνα όσο και για το Παρίσι. Προκλήσεις τις οποίες όπως είπε «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αν είμαστε ενωμένοι». Τόνισε ότι οι θέσεις Ελλάδας και Γαλλίας βρίσκονται σε πλήρη αρμονία σε όλα θέματα.

Περνώντας στο κεφάλαιο Τουρκία, η Κολονά σημείωσε ότι βρίσκεται στην Αθήνα, αμέσως μετά την επίσκεψη της στην Τουρκία, κατά την οποία, όπως υπογράμμισε έγινε αναφορά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ενημέρωσε τον Νίκο Δένδια για όσα διημείφθησαν εκεί.


Αποφυγή εντάσεων

Όπως είπε με τον τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «μιλήσαμε για την αύξηση των εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας και ορισμένων γειτόνων της τους τελευταίους μήνες».

Και μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Κολονά «ανέφερα στο συνάδελφο μας στην Τουρκία την ανησυχία της Γαλλίας για αυτή την όξυνση των εντάσεων».

«Η Γαλλία επαναλαμβάνω το είπα και το επαναλαμβάνω ήταν και θα είναι στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου όταν υπάρχουν απειλές και παραβιάσεις της κυριαρχίας εκ μέρους των γειτονικών χωρών» ξεκαθάρισε η Κολονά, προσθέτοντας ότι «ήμασταν στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε είμαστε».


Κανείς δεν θέλει κλιμάκωση

Τόνισε ότι η Γαλλία παρακολουθεί την κατάσταση για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κλιμάκωσης. «Το είπα και στην Άγκυρα το επαναλαμβάνω και εδώ», υπογράμμισε η Κολονά, ότι όπως ανέφερε και ο Έλληνας ΥΠΕΞ «κανείς δεν θέλει όξυνση και κλιμάκωση». Διεμήνυσε δε ότι «όλοι θα πρέπει να επιδείξουν εγκράτεια» κάτι που όπως είπε η Γαλλίδα ΥΠΕΞ υπενθύμισε και στον Τσαβούσογλου στην Τουρκία, ζητώντας του μάλιστα να μην «υπάρχουν δηλώσεις που να μπορούν να εκληφθούν ως προκλήσεις».

Η περιοχή δεν χρειάζεται εντάσεις, αλλά ησυχία και αμοιβαίο σεβασμό, τόνισε η Κολονά.


Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής

Κάτι που η ΥΠΕΞ της Γαλλίας επανέλαβε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τονίζοντας για πολλοστή φορά πως όλοι κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί η κλιμάκωση. Εάν όμως η κατάσταση φτάσει σε ακραία όξυνση η Κολονά, υπενθύμισε ότι Ελλάδα και Γαλλία «έχουμε υπογράψει μία συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας». Μία συμφωνία στην οποία όπως είπε υπάρχει σχετικό άρθρο «που περιγράφει ακριβώς αυτό, ότι αν ένα από τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας, τότε υπάρχει αμοιβαία συνδρομή».

Για να επαναλάβει με έμφαση πως «όλοι κάνουμε ότι μπορούμε για να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».


Η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας

Υπενθυμίζεται ότι στην συμφωνία που υπογράφτηκε το 2021 για την «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια» συμπεριλαμβάνεται (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.

Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τι είπε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ- Η ρητορική των Τούρκων σε σύγκριση με των Ρώσων...

Μυστήριο με μεταμεσονύκτια σύσκεψη του Ακάρ Αυτή τη στιγμή διεξάγονται προγραμματισμένες σημαντικές ασκήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο- Δεν είναι μόνον η ελληνογαλλική που...

ΗΠΑ: Πήρε ξεκάθαρη θέση απέναντι σε όσα εξωφρενικά υποστηρίζει η Τουρκία

Ξεκάθαρη θέση απέναντι σε όσα εξωφρενικά υποστηρίζει η Τουρκία πήρε το State Department, λίγη ώρα μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας....
Υπουργείο Εξωτερικών: Έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για να γίνει η συνάντηση των δύο υπουργών

ΥΠΕΞ απάντησε στον Ερντογάν : Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα έναντι της Τουρκίας αλλά...

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας το βράδυ της Τετάρτης (28/09), όπως αναμενόταν, είχε στο επίκεντρο τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά...

Οι απειλές του Ερντογάν: Η στρατιωτικοποίηση των νησιών δεν θα μείνει αναπάντητη

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου ο Τούρκος πρόεδρος παραχωρεί συνέντευξη σε δύο από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν φιλοξενείται παράλληλα...

Συρίγος για Ελληνοτουρκικά: Η Τουρκία ετοιμάζει την επόμενη κίνηση, η οποία θα είναι στην...

Την ανησυχία του για τις ολοένα και πιο έντονες τουρκικές προκλήσεις, εξέφρασε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος, αναφέροντας ότι η Τουρκία φαίνεται να...

Στα «άδυτα» της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI!(φωτό)

«Οργασμός» δουλειάς στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group – Τρεις μήνες μπροστά η κατασκευή του πλοίου Με προπορεία τριών μηνών σε σχέση με τα συμβατικό...

Γιατί η Τουρκία “στοχεύει” ξανά τα νησιά μας

Η Τουρκία έχει βάλει εδώ και καιρό “στο στόχαστρο” τα νησιά του Αιγαίου, με το αφήγημα περί αποστρατιωτικοποίησης και μετά τα fake news περί...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,220ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Ερντογάν εφαρμόζει το «madman strategy» του Κίσινγκερ λίγο πριν επιτεθεί στην Ελλάδα

Εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει τον ορατό κίνδυνο μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. Πλέον οι περισσότεροι...

Σε τροχιά σύγκρουσης ο Ερντογάν;

Θα ρισκάρει ο Τούρκος Πρόεδρος μία ολική στρατιωτική αναμέτρηση με την Ελλάδα; Από το...

Συστάσεις ΗΠΑ για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Γιατί ξαφνικά έπεσαν οι τόνοι

Σε σαφώς διαφορετικό κλίμα από εκείνο που είχε καλλιεργηθεί τα προηγούμενα 24ωρα κινήθηκε...

Ερντογάν: Η γκάφα με τον λάθος πίνακα για την Τριπολιτσά

Μέσα στο «ντελίριό» του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το επιτελείο του να επιτεθούν...