Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021
33.4 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 Αυγούστου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1966...Οι Beatles κυκλοφορούν το άλμπουμ τους «Revolver».

Κάνουν αυτά που κατηγορούσαν! Με επιστολή Τσίπρα η Αυγή πήρε δάνειο 1,2 εκατ. ευρώ

Τριγμούς στην αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί  η αποκάλυψη ότι η εφημερίδα ΑΥΓΗ, κομματικό φύλλο του ΣΥΡΙΖΑ,  δανειοδοτήθηκε με όρους που μέχρι σήμερα το κυβερνητικό κόμμα καταδίκαζε.

Με επιστολή του Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προς την Εθνική Τράπεζα πήρε δάνειο η Αυγή ύψους 1,2 εκατ. ευρώ σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας Δημήτρης Στούμπος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Όσον αφορά την κυπριακή εταιρεία που μετείχε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας ο κ. Στούμπος δεν απάντησε στις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών της Αντιπολίτευσης. Η κυπριακή αυτή εταιρία που μετείχε στην αυξηση ΜΚ με 100.000 ευρώ κατά την αντιπολίτευση πρόκειται για off shore κάτι το οποίο απέκρουσε ο κ. Στούμπος. Ωστόσο παρά τα συνεχή ερωτήματα δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία για την εταιρία ή τα φυσικά πρόσωπα αυτής.

Συγκεκριμένα, μετά από ερωτήσεις των Ανδρέα Λοβέρδου, Κώστα Τζαβάρα και Γιώργου Μαυρώτα, είπε ότι το δάνειο χορηγήθηκε με μόνες εγγυήσεις τα έσοδα από τις πωλήσεις της εφημερίδας που δεν ξεπερνούν τα 1.500 φύλλα, την ιστορικότητα του Μέσου και μια επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ προς την τράπεζα που ως βασικός μέτοχος δήλωνε ότι εγγυάται για το δάνειο. Σαν να μην έφτανε αυτό το υψηλόβαθμο στέλεχος της Αυγής παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει οικονομικά την εφημερίδα, είτε μέσα από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είτε με άλλο τρόπο.

Ωστόσο, όπως επισήμαναν αρκετά μέλη της επιτροπής η δήλωση του κ. Στούμπου αποτελεί «καρφί» για το κυβερνητικό κόμμα με αυστηρές συνέπειες καθώς ο νόμος απαγορεύει στα κόμματα να δαπανούν την κρατική χρηματοδότηση για την στήριξη ανώνυμων εταιριών και προβλέπει ότι τα ποσά διατίθενται μόνο για λειτουργικές και εκλογικές δαπάνες ή για την στήριξη Ιδρυμάτων μελετών.

Επιπροσθέτως, ο κ. Στούμπος αν και υποστήριξε ότι η Αυγή είναι υπερ της διαφάνειας στον χώρο των ΜΜΕ, αρνήθηκε επανειλημμένα να αποκαλύψει το όνομα του φυσικού προσώπου που κρύβεται πίσω από offshore εταιρεία η οποία εντοπίστηκε στο μετοχολόγιο της εταιρείας.

Τέλος, προέκυψε ότι η «Αυγή» το 2015 με τις πωλήσεις της να μην ξεπερνούν τα 1.500-1600 φύλλα έλαβε διαφήμιση από τράπεζες ύψους περίπου 470.000 ευρώ!

Αναλυτικά, οι ερωτήσεις των μελών και κυρίως οι απαντήσεις του κ. Στούμπου έχουν ως εξής:

Ο κ. Στούμπος είπε ότι η Αυγή πραγματοποίησε το 2014 αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετά από ανοικτή πρόσκληση και πρόσθεσε «μια κυπριακή εταιρεία συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τις προϋποθέσεις που θέσαμε. Σε εκείνη την διαδικασία συγκεντρώσαμε περίπου 1 εκατ. ευρώ και αυτή η εταιρία έδωσε 100 χιλ. Η συμμετοχή της είναι στο 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου».

Επιπροσθέτως, απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Σπ. Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι «Εμείς και με διαφωνίες πριν από 3 χρόνια πήραμε μια σκληρή απόφαση ως εργαζόμενοι και αποφασίσαμε περικοπή στο μισθολόγιο κατά 15%. Εγινε σε αντιστροφή δογματικών απόψεων αλλά ήταν προς όφελος για να παραμείνει ανοιχτή η εφημερίδα και γι αυτό παλεύουμε και σήμερα».
Υποστήριξε επίσης ότι «Το μόνο δάνειο που υφίσταται και είναι σε διαρκή εξυπηρέτηση – λήφθηκε την άνοιξη του 2009 επι Καραμανλή. Για πρώτη φορά ζητήσαμε μεγάλο δάνειο και απευθυνθήκαμε στην Εθνική Τράπεζα. Το αρχικό δάνειο ήταν 1,2 εκατ. ευρώ που έγινε 1,5 εκατ. ευρώ άλλα σήμερα το κεφάλαιο είναι στα 930 χιλ. ευρώ. Εξυπηρετείται σήμερα κανονικά».

Ο στέλεχος της «Αυγής» είπε ότι η εφημερίδα δέχθηκε οικονομικό πλήγμα από την απαγόρευση της δημοσίευσης των ισολογισμών χάνοντας περίπου 600 χιλ ευρώ ετήσια έσοδα γι αυτό και «σιγά – σιγά ανεβάσαμε την διαφήμιση χτυπώντας απευθείας την πόρτα τραπεζών αλλά και μικρών επιχειρήσεων. Είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Εμείς δεν πάμε για ίδιον όφελος. Στην πραγματικότητα ανέβηκε η διαφήμιση. Παλιά τα έσοδα ήταν της τάξης 250 χιλ. ευρώ τελευταία ανέβηκε σε 600- 700 χιλ ευρώ και το 2015 ήταν στο 1 εκατ. ευρώ».
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Κώστας Τζαβάρας έθεσε το ζήτημα της δανειοδότησης της Αυγής αλλά και της εμπλοκής – κατά παράβαση της νομοθεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κ. Τζαβάρας: Πόση κυκλοφορία έχετε;
Δ. Στουμπος: Σήμερα 1.500-1.600 φύλλα

Τζαβάρας: Το δάνειο πόσο ήταν;
Στούμπος: 1,2 εκατ. και μετά 1,5 εκατ. ευρώ

Τζαβάρας: Από τα εισηγητικά σημειώματα προκύπτει ότι η πρόταση που γινόταν για την δανειοδότηση ήταν αρνητική. Ο υπάλληλος της τράπεζας έλεγε ότι η Αυγή έχει αρνητικό πιστωτικό παρελθόν. Το 1993 είχατε κάνει στάση πληρωμών και επανήλθατε το 1996 με διαγραφή κάποιων ποσών. Όταν είναι δεδομένο το αρνητικό πιστωτικό παρελθόν και με δεδομένο ότι οι πωλήσεις δεν ξεπέρναγαν τα 1.600 φύλλα σε τι στηρίχθηκε η τράπεζα για να σας δανείσει;
Δ. Στούμπος: Δόθηκε και μια επιστολή τότε από τον επικεφαλής του τότε Συνασπισμού ότι ως ισχυρός μέτοχος εγγυάται για το δάνειο.

Τζαβάρας: Το περιεχόμενο της επιστολής το έχετε διαβάσει;
Στούμπος: Οτι εγγυάται λέει

Τζαβάρας: Αυτό λέγεται letter of comfort. Δηλαδή «δήλωση πατρωνίας». Σημαίνει δηλαδή δήλωση που κάνει η Μητρική εταιρεία προς το πιστωτικό ίδρυμα για να επηρεάσει την βούλησή του ώστε να χορηγήσει δάνειο στην θυγατρική του. Δεν είναι εγγύηση. Δεν είναι εγγυητική η σχέση. Εχει δώσει δήλωση πατρωνίας που όπως προκύπτει επηρέασε την απόφαση της τράπεζας για να σας δώσει δάνειο. Αν δεν υπήρχε αυτός ο επηρεασμός δεν υπήρχε δυνατότητα να πάρει η Αυγή δάνειο. Ήταν καθοριστικής σημασίας το γράμμα που έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ για να πάρετε το δάνειο;
Στούμπος: Γνωρίζω ότι έγιναν συναντήσεις με διοίκηση τράπεζας και δεν υπήρξε τέτοιο θέμα. Υπήρξαν συνδυαστικά χαρακτηριστικά. Ποια είναι η εταιρία ποια εγγύηση δίνουν οι πωλήσεις και ποια δέσμευση δίνει η εταιρία για αποπληρωμή δανείου. Είστε έμπειρος πολιτικός και αυτά είναι γνωστά. Οι διοικήσεις της ΕτΕ αξιολογούν συνδυαστικά τα δεδομένα . Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με επιχειρηματία που θέλει να βγάλει τα κεφάλαιά του στην Ελβετία.

Τζαβάρας: Είναι δεδομένο και προκύπτει από τα έγγραφα ότι αν δεν υπήρχε η επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπαιρνε η Αυγή το δάνειο. Αυτό προκύπτει από το αρνητικό πιστωτικό παρελθόν σας. Τα περιουσιακά σας στοιχεία ποια είναι;
Στούμπος: Εγώ είπα τις εγγυήσεις: πωλήσεις και άυλα στοιχεία που είναι η παρουσία της

Τζαβάρας: Αυτή η ανώνυμη εταιρεία έχει διαχρονικά αρνητική θέση. Εχει αρνητική σχέση ιδίων κεφαλαίων προς ξένα κεφάλαια. Οι ορκωτοί ελεγκτές πρότειναν την λύση της εταιρείας από την στιγμή που τα αρνητικά κεφάλαια ξεπερνούν το 70%. Το ίδιο και με την ρευστότητα που είναι αρνητική. Αρα είναι αδύνατο να πάρει αυτή η εταιρεία δάνειο αν δεν την στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο τριγωνικό μοντέλο που λέγετε: κόμμα – ΜΜΕ και τράπεζα, για το δάνειο καθοριστική ήταν η δήλωση ΣΥΡΙΖΑ
Στούμπος: Κατά την δική σας εκτίμηση. Να απευθυνθείτε στην τότε διοίκηση της τράπεζας.
Το 1993 ήταν προσωπική επιχείρηση. Για το 2009 και μετά είναι προφανές ότι εμείς δεν πήγαμε να κρύψουμε κάτι. Δεν είμαστε μια εφημερίδα ουρανοκατέβατη ή ενός επιχειρηματία αλλά θέλαμε να δείξουμε ότι χρειάζεται να συνεχίσει αυτή η επιχείρηση.

Τζαβάρας: Αυτή η δήλωση δεν είναι εγγύηση αλλά δήλωση ότι συμβαλλόμενοι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με την τράπεζα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταβάλει τις δόσεις αλλά ενισχύει οικονομικά την επιχείρηση. Έχει στηρίξει οικονομικά ο ΣΥΡΙΖΑ την επιχείρηση;
Στούμπος: Βεβαίως. Σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συμμετέχει σημαντικά. Επιχειρούσαμε να υπάρχει αναλογία στις μετοχές: 12,5% στον Συνασπισμό, 12,5% στους εργαζόμενους και το υπόλοιπο πολυδιασπορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει σημαντικά ποσά τα τελευταία χρόνια που πρέπει να ξεπερνά τα 800 χιλ ευρώ. Με τον τρόπο αυτό αυξήθηκε το ποσοστό του στην εφημερίδα κατά 40%

Τζαβάρας: Εδώ υπάρχει μείζον ζήτημα γιατί το κόμμα χρηματοδοτείται από το κράτος και αυτά τα χρήματα μπορεί να τα δαπανά για συγκεκριμένο σκοπό. Λειτουργικές ή εκλογικές δαπάνες ή ιδρύματα μελετών. Η χρηματοδότηση προς την Αυγή δεν προβλέπεται και παραβιάζει την νομοθεσία. Τίθεται θέμα. Τα χρήματα που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ για συγκεκριμένο σκοπό τα χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί μια ανώνυμη εταιρεία. Εσείς τι λέτε; Είναι νόμιμο
Στούμπος: Το βλέπω αποδεκτό και νόμιμο. Δεν έγινε για να παραβιάσει την λειτουργία μιας εταιρίας αλλά για στήριξη της έκδοσης μιας ιστορικής εφημερίδας.

Τζαβάρας: Είπατε ότι αναλαμβάνετε ένα φόρτο διαφήμισης που έχει αυξηθεί. Κάνατε συμφωνία και με κρατικούς φορείς. Ποιοι είναι οι πελάτες σας;
Στούμπος: Μέχρι τώρα είναι ελάχιστες οι καταχωρήσεις. Διαχρονικά υπάρχουν. Είχαμε στην την Alpha bank το μισθολόγιό μας και δεν είχαμε διαφήμιση. Πριν από 4 χρόνια είπαμε στην τράπεζα πως ή θα μας δώσει διαφήμιση ή θα πάμε σε άλλη τράπεζα και μας έδωσε διαφήμιση.

Τζαβάρας: Από την στιγμή που απευθύνεται η εταιρεία και σε παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών σε κρατικούς φορείς είναι πρόβλημα να είναι στο μετοχολόγιο της 2 υπουργοί, οι κ.κ. Σκουρλέτης και Φίλης. Επίσης, υπάρχει νόμος από το 2005 για ονομαστικοποίηση των μετοχών. Αυτή η offshore εταιρεία με την επωνυμία Άτλας έχει το 2,93% δηλαδή άνω του 1% και δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο φυσικό πρόσωπο ανήκει. Στην Κύπρο και Παναμά δεν την βρήκαμε πουθενά. Είτε είναι μαϊμού ή το φυσικό πρόσωπο έχει χαρακτηριστικά που δεν μπορείτε να αποκαλύψετε. Σας καλώ να μα το πείτε.
Στούμπος: Αυγή δεν είναι όργανο ενός κόμματος. Δεν είναι κομματικό όργανο. Δεν πατά κάποιος ένα κουμπί και βγαίνει ένα πρωτοσέλιδο Ο νόμος που αναφέρεστε αναφέρετε για εκδοτικές επιχειρήσεις που παράλληλα συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις – εκτός αν μου πείτε ότι παίρνοντας διαφήμιση 4.000 χιλιάδες από την ΕτΕ έχουμε και σύμβαση. Η νομολογία λέει άλλο. Ο ονομαστικοποίηση των μετοχών αφορά επιχειρήσεις που έχουν δημόσιες συμβάσεις. Η Αυγή απέρριψε με κόστος εξοπλιστικές ή αμυντικές διαφημίσεις. Άρα δεν είμαστε αμιγώς ανώνυμη εταιρεία. Επισης offshore από την Κύπρο δεν υφίσταται. Από την στιγμή που λέει τραστ μάλλον είναι καταπιστευματική. Συνεχίστε το ψάξιμο.

Αν. Λοβέρδος: Ζητήσατε πολιτικές παρεμβάσεις για το δάνειο;
Στούμπος: Ζητήσαμε την στήριξη του αιτήματός μας από την τότε ηγεσία του Συνασπισμού εξηγώντας ποιες είναι οι δυνατότητές μας. Η τράπεζα ζήτησε μια διασφάλιση από τον βασικό μέτοχο που ήταν το κόμμα.

Λοβέρδος: Ποιες εξασφαλίσεις παρείχατε;
Στούμπος: Δέσμευση εσόδων από την πανελλαδική κυκλοφορία

Λοβέρδος: Όμως αν εσείς με 1500 φύλλα παίρνεται δάνειο 1 εκατ. τι πρέπει να πάρει κάποιος που πουλά 30.000 φύλλα; Τέλος πάντων. Για την εταιρεία σας υπάρχουν εκθέσεις ορκωτών λογιστών; Σας προβληματίζουν;
Στούμπος: Τα 2 τελευταία χρόνια οι εκθέσεις προκαλούν προβληματισμό. Σχεδιάζουμε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ανοικτή πρόσκληση. Το μισθολόγιο της Αυγής είναι το 75% των δαπανών της.

Λοβέρδος: Ρωτούν ορισμένοι για την offshore
Στούμπος: Είναι λάθος να μιλάμε για offshore για μια κυπριακή καταπιστευματική εταιρεία που από όσο ξέρω λειτουργεί 15 χρόνια. Επιχειρείται επικοινωνιακή χρήση. Αποπροσανατολίζεται η συζήτηση.

Λοβέρδος : Την μια μας επικαλείστε το νόμο, την άλλη την διαφάνεια και τώρα ότι δεν θέλετε να μας πείτε το όνομα του προσώπου πίσω από την offshore
Στούμπος: Δεν είναι αντικείμενο της επιτροπής σας

Σε άλλο σημείο για το ίδιο θέμα ο κ. Στούμπος απάντησε «αυτή η εταιρεία έχει το 2,5% της Αυγής. Ως εταιρεία κατέθεσε το ποσό και δεν έχω υποχρέωση να σας πω το όνομα. Ήταν νόμιμη κατάθεση και με αυτό τον τρόπο επέλεξε το πρόσωπο αυτό να κάνει την κατάθεση. Επίσης, με το που έγιναν βουλευτές οι Σκουρλέτης και Φίλης μεταβίβασαν τις μετοχές τους. Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει η παραδοχή του κ. Στούμπου ότι για την χορήγηση του δανείου απαιτήθηκε η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βαρυμπόμπη: Δρομολογούνται μέτρα στήριξης των πληγέντων

Κυβερνητικό κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει, αύριο, Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021, στις 11.30 π.μ., σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να δρομολογηθούν τα μέτρα στήριξης...
Αλεξανδρούπολη: Ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις στην κατάσβεση της φωτιάς στη Λευκίμμη

Λίμνη Ευβοίας: Στις Ροβιές οι αρχές καλούν τους κατοίκους να συγκεντρωθούν στην παραλία –...

Πολύ δύσκολες ώρες ζουν τις τελευταίες στιγμές οι κάτοικοι στις Ροβιές, καθώς οι αρχές καλούν τους κατοίκους και τους τουρίστες να συγκεντρωθούν όλοι στην...

Εύβοια: Εκκενώνεται κι άλλος οικισμός – Άλλαξε η φορά των ανέμων, ενισχύονται οι δυνάμεις

Δραματικές είναι οι στιγμές που ζουν από χθες οι κάτοικοι στη Βόρεια Εύβοια, όπου μαίνεται ακόμη η μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά. Πριν από λίγα λεπτά,...

Μητσοτάκης: Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν

Αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής που έδωσαν και εξακολουθούν να...

Γέμισε η Ελλάδα καπνούς από τις φωτιές

Τραγικών διαστάσεων είναι τα στοιχεία που δίνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τη διασπορά των καπνών σε όλη την Ελλάδα, καθώς και τις επιπτώσεις...

Τα νέα φυλάκια του Στρατού στις «γωνιές» της Ελλάδας (φωτό)

Πριν ξεσπάσουν οι μεγάλες πυρκαγιές σε Αθήνα και Εύβοια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρέθηκε σε Οθωνούς και Καστανιές εγκαινιάζοντας δυο νέα φυλάκια...

Βαρυμπόμπη: Πού οφείλεται η ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιάς

Με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, βρέθηκε στην πυρόπληκτη περιοχή ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών,...

Βρείτε μας

7,799ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πως θα υποβάλετε αίτηση για ρύθμιση δανείων με εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου

Τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για να ρυθμίσουν σε έως και 120 δόσεις βεβαιωμένες οφειλές...

Χρυσή Αυγή: Στον δρόμο για τη φυλακή το “διευθυντήριο” – Άφαντος ο Παππάς

Τον δρόμο για τη φυλακή έδειξε το δικαστήριο στους 39 από τους 50 καταδικασθέντες...

Ο Θεοδωράκης για τη Χρυσή Αυγή: Με τη συνέχιση του αγώνα θα δικαιωθούν ο Φύσσας και όλα τα θύματα

Με άρθρο - παρέμβαση στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο Μίκης Θεοδωράκης σχολιάζει την ιστορική...

Στην ”εντατική” η Toυρκία – Δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα πήρε ο Ερντογάν!

Κρίση-”μεγατόνων” για την ΤουρκίαΈνα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση βρίσκεται η Τουρκία σύμφωνα με...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή