Καπνίζεις; Με αυτές τις τροφές θα μειώσεις τη ζημιά που σου κάνει το τσιγάρο!

119

Το τσιγάρο μπορεί να είναι απολαυστικό, αλλά είναι και επιβλαβές!

Ευτυχώς όμως, η φύση παρέχει αρκετές τροφές που μπορούν να μειώσουν σε έναν μικρό βαθμό τις βλαπτικές συνέπειες αυτής της συνήθειας:

Πάμε να δούμε:

1. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά, το οποίο θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, αμυνόμενη τις ελεύθερες ρίζες, τη βασική αιτία φθοράς και γήρανσης των κυττάρων. Μια από τις ιδιότητες της νικοτίνης είναι η καταστροφή των αντιοξειδωτικών με αποτέλεσμα οι καπνιστές να χρειάζονται αυξημένη λήψη βιταμίνης C.

2. Εισάγετε στη διατροφή σας τα αντιοξειδωτικά

Πέραν της βιταμίνης C, συστήνεται η λήψη κι άλλων αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε, τα καροτένια και τα φλαβονοειδή. Την πρώτη υπάρχουν αύθονα στο λάδι και τους ξηρούς καρπούς. Τα καροτένια είναι στην ουσία προβιταμίνη A, που μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη A και περιέχεται σε φρούτα και λαχανικά με έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα. Τα φλαβονοειδή, μπορείτε να τα λάβετε απο το κόκκινο κρασί, τα φρούτα, τα λαχανικά και το πράσινο τσάι. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, το πράσινο τσάι φαίνεται να αντιστρέφει τη βλάβη στο ενδοθήλιο υγιών καπνιστών.

3. Καταναλώστε γαλακτοκομικά

Συνηθίζεται οι καπνιστές να συνοδεύουν το τσιγάρο τους με τον καφέ, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να απορροφά λιγότερο ασβέστιο από αυτό που χρειάζεται ένας ενήλικος. Επιπλέον, το κάπνισμα προξενεί μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων στις γυναίκες, προκαλώντας αύξηση του κινδύνου οστεοπόρωσης.

Διαβάστε επίσης:  Το μυστικό που "καίει" το λίπος στην κοιλιά ενώ κοιμάστε

4. Θωρακιστείτε με ω-3

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας σε καπνιστές. Τρόφιμα που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα (π.χ. ο τόνος, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί) μπορούν να αποτρέψουν τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων στους πνεύμονες, σύμφωνα με διάφορες έρευνες.

5. Καταναλώστε δημητριακά

Τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που αλλοιώνονται από τον καπνό του τσιγάρου.

6. Φρούτα και μέλι

Ο ανθρώπινος μεταβολισμός των υδατανθράκων μεταβάλλεται εξαιτίας του καπνίσματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καπνιστές να παρουσιάζουν την έντονη ανάγκη για υδατάνθρακες, κυρίως απλούς, και δείχνουν ιδιαίτερα μεγάλη συμπάθεια στη σοκολάτα και γενικότερα στις γλυκές γεύσεις.

7. Νερό

Άλλη μια ιδιότητα της νικοτίνης αποτελεί η διέγερση του εντέρου με αποτέλεσμα την ταχύτερη κένωση και την απώλεια υγρών. Επιπλέον, το κάπνισμα συμβάλλει στη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό. Μια από της μεθόδους αποβολής των τοξινών είναι μέσω του νερού.