Καπνός στο Airbus της EgyptAir, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το μαύρο κουτί

59
EgyptAir, μαύρο κουτί, καπνός,

Καπνός είχε αρχίσει να κατακλύζει το αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών λίγο πριν συντριβεί ανατολικά της Κρήτης τον περασμένο Μάϊο σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ήρθαν στο φως από το μαύρο κουτί του Airbus.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή που διερευνά την συντριβή της πτήσης MS804, ο καταγραφέας δεδομένων του αεροσκάφους, δείχνει ότι σήμανε συναγερμός από τους ανιχνευτές καπνού που βρίσκονται σε μια τουαλέτα αλλά και στα συστήματα πλοήγησης του αεροσκάφους κάτω από το χώρο του πιλοτηρίου, λίγα λεπτά πριν το αεροσκάφος εξαφανιστεί.

Η συγκεκριμένη καταγραφή ουσιαστικά επιβεβαιώνει παλαιότερες αναφορές για εμφάνιση καπνού σε τμήματα του Airbus.

Η ανακοίνωση των Αιγυπτιακών αρχών

Ειδικότερα στην ανακοίνωση των αιγυπτιακών αρχών αναφέρεται: «Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι ολόκληρη η πτήση έχει αποτυπωθεί στον Καταγραφέα Δεδομένων Πτήσης (FDR), από την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ έως την διακοπή της καταγραφής σε ύψος 37.000 ποδών, όπου συνέβη το δυστύχημα. Τα καταγραμμένα δεδομένα επιβεβαιώνουν τα μηνύματα του συστήματος ACARS για την ύπαρξη καπνού στις τουαλέτες και στα συστήματα πλοήγησης του αεροσκάφους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους που έχουν ανασυρθεί από τη Μεσόγειο φέρουν ίχνη από καταστροφές λόγω υψηλών θερμοκρασιών αλλά και μουτζούρες που προκλήθηκαν από φωτιά.

Ο Καταγραφέας Δεδομένων Πτήσης του αεροσκάφους επισκευάστηκε στα εργαστήρια της Αρχής Ερευνών Αεροπορικών Δυστυχημάτων της Γαλλίας (ΒΕΑ) αργά τη Δευτέρα και τα αρχεία με τα δεδομένα μεταβιβάστηκαν στην Αίγυπτο την Τρίτη. Θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σύμφωνα με την επιτροπή. Παράλληλα έχουν αρχίσει οι εργασίες επισκευής του δεύτερου μαύρου κουτιού, στο οποίο έχουν καταγραφεί οι συνομιλίες των μελών του πληρώματος.

Διαβάστε επίσης:  ΚΥΠΡΟΣ: Εξελίξεις στο διπλό φονικό