Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022
26.6 C
Athens

Καραγιάννης: «Στο τέλος του 2023 θα παραδοθεί το μετρό της Θεσσαλονίκης, το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη»

Το μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί

στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του 2023 και οι πολίτες θα έχουν και μετρό και αρχαία», τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, μιλώντας στο 5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται διαδικτυακά.

Έκανε λόγο για ένα εμβληματικό έργο που θα ενσωματώνει τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα και τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας και θα είναι το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη. «Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η προμήθεια και των 18 υπερ-αυτόματων συρμών τελευταίας τεχνολογίας οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι τα συστήματα αυτομάτων θυρών στις αποβάθρες κάθε σταθμού για την καλύτερη εξυπηρέτηση και μέγιστη ασφάλεια των επιβατών», υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο του υπουργείου υποδομών και μεταφορών για τα έργα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και την πορεία υλοποίησής τους, αναφέρθηκε πρωτίστως στο fly over, έναν «δρόμο πάνω από το δρόμο», που όπως υποστήριξε θα είναι η μεγαλύτερη εναέρια οδός στην Ελλάδα, η οποία θα ανακουφίσει την ανατολική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, θα βελτιώσει αισθητά την οδική ασφάλεια και όλα αυτά -όπως επεσήμανε- χωρίς καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση. «Τρέξαμε σε χρόνο – ρεκόρ τον διαγωνισμό και ο ανάδοχος του έργου θα στήσει εργοτάξια έως το τέλος του 2022», ανέφερε ο υφυπουργός.

Ο κ. Καραγιάννης τόνισε ακόμη ότι προχωρά το σιδηροδρομικό έργο «Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Τοξότες», που θα ενώνεται και με την Αλεξανδρούπολη, προϋπολογισμού 1,7 δισ. «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά έργα που περιλαμβάνονται στο πλάνο των 4 δις που προκηρύξαμε», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφέρθηκε σε δύο οδικά έργα, που -όπως είπε, θα κάνουν ταχύτερες ασφαλέστερες μετακινήσεις από και προς τη Χαλκιδική. «Ολοκληρώνουμε νωρίτερα το οδικό έργο Θέρμη – Γαλάτιστα. Έχουμε ήδη παραδώσει τα πρώτα 5,5 χιλιόμετρα και το φθινόπωρο του 2022 θα παραδώσουμε ολόκληρο το έργο. Επίσης, τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί το έργο για το “ορφανό” χιλιόμετρο της Ποτίδαιας», σημείωσε.
Χ. Σπίρτζης: «Η κυβέρνηση να μην τσακίζει τη νομοθεσία και την πολιτιστική κληρονομιά»

«Το μετρό στη Θεσσαλονίκη πρέπει να πάει στις δυτικές συνοικίες όπως είχε προγραμματιστεί, να πάει προς το αεροδρόμιο όπως είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις και πρέπει να ολοκληρωθούν οι βασικές υποδομές στις συγκοινωνίες», τόνισε ο βουλευτής του Σύριζα και πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης και είπε πως «η κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τους πολίτες, τον πολιτισμό και το χθες του λαού μας, άρα να μην τσακίζει την πολιτιστική κληρονομιά όταν τη βρίσκει για να φτιάξει ένα σταθμό».

Καταθέτοντας προτάσεις για το όραμα που αφορά στη Θεσσαλονίκη και την υλοποίησή του είπε χαρακτηριστικά «Πρέπει άμεσα να επανέλθουμε σε συμφωνία με τη Βουλγαρία, να τρέξουμε τα έργα του σιδηροδρόμου στον άξονα 10 (Θεσσαλονίκη – Σκόπια – Βελιγράδι). Πρέπει θεσμικά να ενεργοποιηθεί το προεδρικό διάταγμα -του οποίου η εφαρμογή ανεστάλη από την κυβέρνηση, για το μητρώο τεχνικών εταιρειών και μελετητών που δίνει υποχρεωτικά τη συμμετοχή των πανεπιστημίων στα έργα ενός προϋπολογισμού και άνω και στα σύνθετα έργα. Πρέπει να επανέλθουμε στην παραλαβή των έργων όχι με δήλωση των εργολάβων, αλλά με έλεγχο και τέλος πρέπει να μην τσακίζουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να έχουμε θεσμούς διαφάνειας αντί να κάνουμε απευθείας αναθέσεις», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

Γ. Τσακούμης «η νέα ανασυγκρότηση εγκυμονεί ένα κατασκευαστικό θαύμα»

«Ο κλάδος μας καλείται να πρωταγωνιστήσει εκ νέου, σαν ατμομηχανή μιας νέας περιόδου ανάπτυξης«, δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης, τονίζοντας ότι βιώνουμε ευκαιρία για μια περίοδο νέας ανασυγκρότησης στη χώρα, με στόχο τον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό, αλλά και την ανάγκη που έχει δημιουργηθεί για μία νέα γενιά υποδομών, προσαρμοσμένων στις προκλήσεις που θέτουν η κλιματική αλλαγή και η αδυσώπητη φθορά που έχουν υποστεί οι υποδομές, υπό το βάρος της ελλιπούς συντήρησης που δέχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. «Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε περιλαμβάνει επενδύσεις στην καινοτομία, την ευρυζωνικότητα, με το Internet of things να πρωταγωνιστεί στην κατασκευή έξυπνων κτηρίων και έξυπνων υποδομών. Στη Β. Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτή η νέα ανασυγκρότηση εγκυμονεί και το κατασκευαστικό θαύμα που ονειρεύεται η περιοχή εδώ και δεκαετίες», είπε ο κ. Τσακούμης.

Λ. Μπακούρας: «Μέσα στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης, συνεδίζουμε απρόσκοπτα τις δραστηριότητές μας»

Διανύοντας μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις ραγδαίες ανατιμήσεις στην ενεργειακή αγορά που επέφερε η ενεργειακή κρίση, η εταιρεία διανομής αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας διασφάλισε την απρόσκοπτη εκτέλεση όλων των δραστηριοτήτων υλοποιώντας στο ακέραιο το επενδυτικό πρόγραμμα 36 εκατομμυρίων ευρώ, υποστήριξε μιλώντας στο συνέδριο ο γενικός διευθυντής ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας. «Σεβαστήκαμε το νομικό, ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο όπως και τις άδειές μας, τηρήσαμε το εγκεκριμένο πρόγραμμα του 2021 και τροφοδοτήσαμε όλες τις νέες περιοχές», δήλωσε ο κ. Μπακούρας.

Υπογράμμισε ότι πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι διεισδύσει το φυσικό αέριο στον ιστό της πόλης με υποδομές υψηλών προδιαγραφών. «Σήμερα, που το 65% του πληθυσμού στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, αναπτύσσουμε ένα σύγχρονο δίκτυο, έχουμε φτάσει στα 2.750 χιλιόμετρα. Είναι μια εταιρεία που οδηγεί την αγορά φυσικού αερίου, διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο της διανομής και συμβάλλει στρατηγικά στην ενεργειακή μετάβαση και την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σοκ στον Έβρο – Μάνα βάζει το πτώμα της 5χρονης κόρης της στο ποτάμι,...

Μια ακόμη τραγική ιστορία ξετυλίγεται στον Έβρο όπου μια πρόσφυγας αναγκάζεται να βάζει στο ποτάμι την νεκρή 5χρονη κόρη της, προκειμένου να επιβραδύνει τη...

Νέα απάτη στην Κρήτη: Πώς μια 66χρονη έχασε 19.000 ευρώ

Από τη μια στιγμή στην άλλη έχασε 19.000 ευρώ μια 66χρονη γυναίκα στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για το τελευταίο θύμα απάτης μέσω διαδικτύου στην Κρήτη. Όταν...

Η φωτογραφία της ημέρας: Τριήμερο… υπό βροχή

Τριήμερο... υπό βροχή 14 Αυγούστου 2022

Άρτα: «Kρυβόμουν επειδή σκεφτόμουν να αυτοκτονήσω» είπε στον αδελφό του ο 29χρονος δράστης

Το φως της δημοσιότητας βλέπει η συνομιλία που είχε ο 29χρονος με τον αδερφό του πριν παραδοθεί για τη δολοφονία του πεθερού του στην...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Κυριακή 14 Αυγούστου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν υπάρχει κάποια γνωστή σήμερα. H Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τα Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,...

Σαν σήμερα 14 Αυγούστου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1846 – Ο Aμερικανός συγγραφέας Χένρι Ντέιβιντ Θόροου φυλακίζεται, επειδή αρνείται να πληρώσει...

Καιρός: Παραμονή Δεκαπενταύγουστου με βροχές, κεραυνούς και χαλάζι

Καιρός με νεφώσεις, βροχές και σποραδικές καταιγίδες σήμερα, Κυριακή (14/8). Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,191ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας από την Πέμπτη για το Μετρό

Σειρά από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω των έργων για το Μετρό...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για εργασίες του μετρό την Κυριακή στην Αθήνα – Oι κλειστοί δρόμοι

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από αύριο Κυριακή (31/07) στην Αθήνα, λόγω εκτέλεσης...

Χωρίς μετρό και τραμ την Κυριακή η Αθήνα

Η Αθήνα αύριο 1η Μαϊου θα μείνει χωρίς Τραμ και Μετρό αφού οι εργαζόμενοι...

ΗΠΑ: Έναν 62χρονο αναζητούν οι Αρχές για την επίθεση στο μετρό του Μπρούκλιν – Στη δημοσιότητα η φωτογραφία του

Tα στοιχεία και τη φωτογραφία του 62χρονου ο οποίος για την ώρα θεωρείται «πρόσωπο...