Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Καρκίνος παχέος εντέρου: Φήμες και δεδομένα για το κρέας

Ειδικότερα, το επεξεργασμένο (κόκκινο ή λευκό) κρέας (μπέικον, σαλάμι, λουκάνικα και γενικώς αλαντικά και κονσερβοποιημένα κρέατα) θεωρείται πλέον από την ΠΟΥ ότι προκαλεί καρκίνο παχέος εντέρου (καρκινογόνο ομάδας 1) και ότι πιθανόν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο στομάχου. Οι συσχετίσεις με καρκίνο ήταν ασθενέστερες για το κόκκινο κρέας (μοσχαρίσιο, αρνίσιο, κατσικίσιο, χοιρινό) που θεωρείται ότι πιθανόν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου (καρκινογόνο 2Α) και ίσως τον κίνδυνο για καρκίνο παγκρέατος και προστάτη.

Πριν εξαφανίσουμε, όμως, το κόκκινο κρέας και όλα τα είδη επεξεργασμένου κρέατος από τη διατροφή μας, θα ήταν χρήσιμη μία πιο προσεκτική εξέταση των δεδομένων τα οποία οδήγησαν στα παραπάνω συμπεράσματα.

Είναι από χρόνια γνωστό, ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο που μπορεί σε κάποιο βαθμό να οφείλεται και στις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν τη γεύση τους ή τη συντήρησή τους και γενικώς κατά την επεξεργασία και τροποποίησή τους μέσω αλατίσματος, ωρίμανσης, ζύμωσης, καπνίσματος ή άλλων διαδικασιών.

Το κύριο εύρημα στο οποίο οδήγησε τώρα την ΠΟΥ στην κατάταξη του επεξεργασμένου κρέατος στους καρκινογόνους παράγοντες ομάδας 1 ήταν ότι «η κατανάλωση 50 γρ. επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου κατά 18%». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κίνδυνος ενός ατόμου που καταναλώνει 50 γρ, επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα για πολλά χρόνια να εμφανίσει καρκίνο παχέος εντέρου κάποια στιγμή στη ζωή του γίνεται 6% αντί για περίπου 5%, που είναι κατά μέσο όρο στα άτομα που δεν καταναλώνουν επεξεργασμένο κρέας. Άρα, ο κίνδυνος σε απόλυτη τιμή αυξάνει κατά 1% για κατανάλωση 50 γρ. επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα και βέβαια όσο παραπάνω είναι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η κατανάλωση 50 γρ, επεξεργασμένου κρέατος μία ή δύο φορές την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Οι συσχετίσεις του κόκκινου κρέατος με καρκίνο παχέος εντέρου έχουν δείξει ότι «η κατανάλωση 100 γρ. κόκκινου κρέατος την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου κατά 17%». Άρα, η αύξηση του κινδύνου για καρκίνο σε απόλυτη τιμή είναι πάλι περίπου 1% για μακροχρόνια κατανάλωση 100 γρ.κόκκινου κρέατος την ημέρα. Επίσης, δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι η μη καθημερινή κατανάλωση λογικών ποσοτήτων κόκκινου κρέατος (πχ 250 γρ. για 1-2 φορές την εβδομάδα) αυξάνει τον κίνδυνο για κάποιο τύπο καρκίνου. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο τρόπος μαγειρέματος του κόκκινου κρέατος, όπως η έκθεσή του σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή η άμεση επαφή του με τη φλόγα, μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγή διαφόρων καρκινογόνων ουσιών και ίσως να επηρεάζει τον κίνδυνο για καρκίνο. Παρόλα αυτά, η έκθεση της ΠΟΥ αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου επηρεάζεται από τον τρόπο μαγειρέματος.

Με βάση όλα τα παραπάνω και δεδομένου ότι το κρέας έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς περιέχει πρωτεΐνες και σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο και βιταμίνη Β12, δεν κρίνεται απαραίτητη η εξαφάνισή του από τη διατροφή μας. Άλλωστε, η ίδια η ΠΟΥ με άμεση νέα ανακοίνωσή της (29/10/2015) διευκρίνισε ότι δεν συστήνει την αποφυγή επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος, αλλά τη λογική (μέτρια) κατανάλωσή τους. Μάλιστα, η ΠΟΥ θεώρησε ότι τα νέα αυτά στοιχεία δεν αλλάζουν αλλά απλώς επιβεβαιώνουν τις συστάσεις για τη διατροφή που έχει κάνει από το 2002. Ειδικά, για τους Έλληνες τα δεδομένα αυτά θα πρέπει απλώς να ενισχύσουν περισσότερο την προσήλωσή μας στη Μεσογειακή διατροφή, που περιλαμβάνει κόκκινο κρέας το πολύ 1 φορά την εβδομάδα και ελάχιστα έως καθόλου επεξεργασμένο κρέας.

Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο τεστ ούρων μπορεί να τον ανιχνεύσει σε πρώιμο στάδιο

Ένα νέο διαγνωστικό τεστ ούρων, πρώτο σε παγκόσμια κλίμακα, το οποίο θα μπορούσε να ανιχνεύσει τα πρώτα πιθανά σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα, δημιούργησαν...

Έφθασε η γρίπη Α και στην Ελλάδα: Τα αιφνίδια συμπτώματα

Η γρίπη τύπου Α βρίσκεται σε έξαρση στην Ελλάδα καθώς ο χειμώνας προχωρά, με ολοένα και περισσότερα περιστατικά να καταγράφονται. Αν και οι αριθμοί δεν έχουν...

Έλληνες ανέπτυξαν εφαρμογή που σου λέει αν τα επόμενα 10 χρόνια κινδυνεύεις από καρδιά

Μια εφαρμογή, η οποία υπολογίζει με ταχύτητα και αξιοπιστία τον 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασθενείς με ή χωρίς εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο, αναπτύχθηκε από ομάδα...

Kαρκίνος του παχέος εντέρου: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα ψευδώς αρνητικά self-test 

Μέχρι τώρα, η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στα ψευδώς θετικά self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τι ισχύει όμως για τα τεστ που δεν μας...

Οριστική προστασία από τον έρπητα ζωστήρα με εμβολιασμό

Ένας από τους πιο μεταδοτικούς ιούς που υπάρχουν στη φύση είναι αυτός που προκαλεί τον έρπη ζωστήρα. Είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί την...

Μικροβιακή Αντοχή: Μία από τις 10 σοβαρότερες απειλές για την Παγκόσμια Δημόσια Υγεία

Μικροβιακή αντοχή (ΜΑ) είναι η ικανότητα των μικροοργανισμών να επιβιώνουν ή να αναπτύσσονται παρά τις αντιμικροβιακές ουσίες που κανονικά αναστέλλουν ή σκοτώνουν τον εν...
ΕΣΥ: Προκήρυξη 939 θέσεις μόνιμων γιατρών

Προκήρυξη 324 θέσεων ειδικευμένων γιατρών στα Κέντρα Υγείας

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας της χώρας, υπεγράφη την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024, και αναρτήθηκε η απόφαση για την προκήρυξη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να συσχετίζονται με κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου

Μια πιθανή σχέση μεταξύ της διατροφής, στην οποία κυριαρχούν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και...

Επιθετικός καρκίνος στον πνεύμονα: Πως θα το καταλάβετε

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος τόσο στους άνδρες όσο...

Καρκίνος παγκρέατος: Αύξηση της επίπτωσής του σε άτομα νεαρής ηλικίας

O καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου που σχετίζεται με καρκίνο και...

Νεότερες θεραπείες αλλάζουν το προσδόκιμο επιβίωσης ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα τελικού σταδίου

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και στα δύο...