Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020
26 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1994.... Το χειρότερο ναυάγιο στην Ευρώπη σημειώνεται στη Βαλτική Θάλασσα, όταν το πλοίο "Εστόνια" που εκτελεί τακτικό δρομολόγιο από το Ταλίν της Εσθονίας...

Καρκίνος παχέος εντέρου: Φήμες και δεδομένα για το κρέας

Ειδικότερα, το επεξεργασμένο (κόκκινο ή λευκό) κρέας (μπέικον, σαλάμι, λουκάνικα και γενικώς αλαντικά και κονσερβοποιημένα κρέατα) θεωρείται πλέον από την ΠΟΥ ότι προκαλεί καρκίνο παχέος εντέρου (καρκινογόνο ομάδας 1) και ότι πιθανόν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο στομάχου. Οι συσχετίσεις με καρκίνο ήταν ασθενέστερες για το κόκκινο κρέας (μοσχαρίσιο, αρνίσιο, κατσικίσιο, χοιρινό) που θεωρείται ότι πιθανόν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου (καρκινογόνο 2Α) και ίσως τον κίνδυνο για καρκίνο παγκρέατος και προστάτη.

Πριν εξαφανίσουμε, όμως, το κόκκινο κρέας και όλα τα είδη επεξεργασμένου κρέατος από τη διατροφή μας, θα ήταν χρήσιμη μία πιο προσεκτική εξέταση των δεδομένων τα οποία οδήγησαν στα παραπάνω συμπεράσματα.

Είναι από χρόνια γνωστό, ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο που μπορεί σε κάποιο βαθμό να οφείλεται και στις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν τη γεύση τους ή τη συντήρησή τους και γενικώς κατά την επεξεργασία και τροποποίησή τους μέσω αλατίσματος, ωρίμανσης, ζύμωσης, καπνίσματος ή άλλων διαδικασιών.

Το κύριο εύρημα στο οποίο οδήγησε τώρα την ΠΟΥ στην κατάταξη του επεξεργασμένου κρέατος στους καρκινογόνους παράγοντες ομάδας 1 ήταν ότι «η κατανάλωση 50 γρ. επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου κατά 18%». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κίνδυνος ενός ατόμου που καταναλώνει 50 γρ, επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα για πολλά χρόνια να εμφανίσει καρκίνο παχέος εντέρου κάποια στιγμή στη ζωή του γίνεται 6% αντί για περίπου 5%, που είναι κατά μέσο όρο στα άτομα που δεν καταναλώνουν επεξεργασμένο κρέας. Άρα, ο κίνδυνος σε απόλυτη τιμή αυξάνει κατά 1% για κατανάλωση 50 γρ. επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα και βέβαια όσο παραπάνω είναι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η κατανάλωση 50 γρ, επεξεργασμένου κρέατος μία ή δύο φορές την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Οι συσχετίσεις του κόκκινου κρέατος με καρκίνο παχέος εντέρου έχουν δείξει ότι «η κατανάλωση 100 γρ. κόκκινου κρέατος την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου κατά 17%». Άρα, η αύξηση του κινδύνου για καρκίνο σε απόλυτη τιμή είναι πάλι περίπου 1% για μακροχρόνια κατανάλωση 100 γρ.κόκκινου κρέατος την ημέρα. Επίσης, δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι η μη καθημερινή κατανάλωση λογικών ποσοτήτων κόκκινου κρέατος (πχ 250 γρ. για 1-2 φορές την εβδομάδα) αυξάνει τον κίνδυνο για κάποιο τύπο καρκίνου. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο τρόπος μαγειρέματος του κόκκινου κρέατος, όπως η έκθεσή του σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή η άμεση επαφή του με τη φλόγα, μπορεί να οδηγήσει σε παραγωγή διαφόρων καρκινογόνων ουσιών και ίσως να επηρεάζει τον κίνδυνο για καρκίνο. Παρόλα αυτά, η έκθεση της ΠΟΥ αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου επηρεάζεται από τον τρόπο μαγειρέματος.

Με βάση όλα τα παραπάνω και δεδομένου ότι το κρέας έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς περιέχει πρωτεΐνες και σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο και βιταμίνη Β12, δεν κρίνεται απαραίτητη η εξαφάνισή του από τη διατροφή μας. Άλλωστε, η ίδια η ΠΟΥ με άμεση νέα ανακοίνωσή της (29/10/2015) διευκρίνισε ότι δεν συστήνει την αποφυγή επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος, αλλά τη λογική (μέτρια) κατανάλωσή τους. Μάλιστα, η ΠΟΥ θεώρησε ότι τα νέα αυτά στοιχεία δεν αλλάζουν αλλά απλώς επιβεβαιώνουν τις συστάσεις για τη διατροφή που έχει κάνει από το 2002. Ειδικά, για τους Έλληνες τα δεδομένα αυτά θα πρέπει απλώς να ενισχύσουν περισσότερο την προσήλωσή μας στη Μεσογειακή διατροφή, που περιλαμβάνει κόκκινο κρέας το πολύ 1 φορά την εβδομάδα και ελάχιστα έως καθόλου επεξεργασμένο κρέας.

Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εμβόλιο για τη γρίπη: Οι οδηγίες για τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Στις 28 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντιγριπικών εμβολίων το οποίο συστήνεται για άνω των 60 ετών και...

Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες έκαναν μπάνιο με κρύο νερό

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το κρύο μπάνιο έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας και καλό είναι να το εντάξουμε στις καθημερινές...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, Φλέμινγκ, πενικιλίνη,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1928.... Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.
Άδεια έγκρισης εμβολίου κατά του κορωνοιού καταθέτουν τον Οκτώβριο δύο εταιρείες

Κορωνοϊός: Άδεια έγκρισης εμβολίου καταθέτουν τον Οκτώβριο δύο εταιρείες

Οι εταιρείας Pfizer και η BioNTech ενδέχεται να προμηθεύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με 200 εκατομμύρια δόσεις του υποψήφιου για έγκριση εμβολίου τους...
COVID: Για τους ανθρώπους που έχουν υψηλότερη δόνηση, ο ιός είναι μια απλή γρίπη

COVID: Για τους ανθρώπους που έχουν υψηλότερη δόνηση, ο ιός είναι μια απλή γρίπη

Τα πάντα έχουν δόνηση! Τα πάντα! Το covid έχει δόνηση των 5,5 Hz. Άνω των 25,5 Hz δεν μπορεί να επιβιώσει.

Τραχηλίτιδα: Σημάδια και αίτια με τα οποία εκδηλώνεται και πως θεραπεύεται

Τραχηλίτιδα είναι μια φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, δηλαδή στο κάτω, στενό άκρο της μήτρας, που “ανοίγει” μέσα στον κόλπο.
Ανησυχία για τη συνύπαρξη του κορωνοϊού με την γρίπη φθινόπωρο

Ανησυχία για τη συνύπαρξη του κορωνοϊού με την γρίπη φθινόπωρο

Η λοίμωξη με τους ιούς της γρίπης αποτελεί μια από τις συχνότερες λοιμώξεις κατά τους χειμερινούς μήνες και κάθε χρόνο στην Ελλάδα...

Ακολουθήστε μας

7,346ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
972ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΕΦΕΤ: Ανάκληση παρασκευάσματος κρέατος με σαλμονέλα

Στην ανάκληση παρασκευάσματος κρέατος προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων αφού διαπίστωσε...

ΤΟΥΡΚΙΑ – Αποκάλυψη: Ο Ερντογάν εγχειρίστηκε για καρκίνο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για...

Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Είναι τα πιο αγαπημένα όσπρια στο ελληνικό τραπέζι και οι έρευνες αποκαλύπτουν...

Πότε ο καρκίνος του δέρματος έχει περισσότερες πιθανότητες για μετάσταση

Το κακοήθες μελάνωμα που αναπτύσσεται πάνω από το λαιμό έχει μεγαλύτερες πιθανότητες...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή