Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Καρκίνος: Το 2026 θα κυκλοφορήσει πιθανότατα το τεστ αίματος που ανιχνεύει 50 διαφορετικούς τύπους

Το Νοέμβριο του 2021 το Magazine ενημέρωσε πως στις ΗΠΑ δοκιμαζόταν μια εξέταση αίματος που βάσει των δημιουργών της, θα μπορεί να ανιχνεύσει 50 τύπους καρκίνου.

Από τη λήψη στο αποτέλεσμα θα μεσολαβούν 10 ημέρες.

Κατά την παρουσία του στο WIRED Health 2023, στις 29/3 του 2023 ο Sir Harpal Kumar, Βρετανός ιατρικός ερευνητής και αξιωματούχος του μεγαλύτερο ανεξάρτητου ερευνητικού οργανισμού για τον καρκίνο (Cancer Research UK) έως τον Ιούνιο του 2018 όταν πήγε στην εταιρία που δημιούργησε το Galleri, ανακοίνωσε πως το επαναστατικό αυτό τεστ βρίσκεται στη διαδικασία τεράστιας κλινικής δοκιμής “ώστε να δείξει πως μπορεί να έχει αποτέλεσμα σε μεγάλη κλίμακα, ότι βοηθά στη βελτίωση των αποτελεσμάτων και σώζει ζωές.

“Θα πάρουμε τα πρώτα δεδομένα από αυτήν τη δοκιμή το 2024 -όταν θα ξεκινήσει άλλη, με τη συμμετοχή 24.000 υγιών ανθρώπων. Αν είναι καλά, ο πιλότος θα επεκταθεί σε 1.000.000 ανθρώπους τα προσεχή έτη. Θα ολοκληρωθεί στην επόμενη τριετία”.

Περίπου 140.000 άτομα χωρίς ιστορικό καρκίνου προσφέρθηκαν εθελοντικά την τελευταία τριετία, να συμμετάσχουν στη δοκιμή. Όλοι θα υποβληθούν σε τρεις εξετάσεις αίματος, σε διάστημα 2 ετών. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες θα αναλύσουν τα δείγματά τους χρησιμοποιώντας το Galleri.

Όπως αναφέρει το Wired “βάσει στατιστικών 1 στους 2 εξ ημών θα διαγνωστεί με καρκίνο στη διάρκεια της ζωής μας”.

Βάσει όσων έχουν φανεί έως τώρα, όταν το τεστ ανιχνεύσει κάτι, υπάρχει 45% πιθανότητα να πρόκειται για καρκίνο -ποσοστό πρόβλεψης εξαιρετικά υψηλό για μία εξέταση. Μπορεί και να προβλέψει πού βρίσκεται ένας καρκίνος στο σώμα με ακρίβεια 90%.

Η πρώιμη διάγνωση βελτιώνει δραστικά την επιβίωση, “αλλά δυστυχώς οι καρκίνοι που δεν εντοπίζονται έγκαρια, ευθύνονται για το 80 έως 90% των θανάτων από καρκίνο”, όπως δήλωσε ο Kumar, o οποίος χρίστηκε ιππότης το 2016 για το έργο τεράστιας επιρροής στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου.

Πρόσθεσε ότι τεστ αίματος στοχεύει 50 τύπους καρκίνου και στον έλεγχο για πολλούς περισσότερους τύπους όγκων από ό,τι ήταν προηγουμένως δυνατό. 

Πώς λειτουργεί το τεστ αίματος που εντοπίζει τους καρκίνους

Όλα γίνονται μέσω του εντοπισμού της διαφοράς που προκύπτει στο DNA ενός καρκινικού κυττάρου.

Όπως τα κανονικά κύτταρα αποβάλλουν το DNA όταν πεθαίνουν, το ίδιο κάνουν και τα καρκινικά κύτταρα, με αυτό το DNA να είναι ανιχνεύσιμο στο αίμα. 

Η εταιρία που έχει μια αποστολή (να σώσει ανθρώπους από τον καρκίνο) χρησιμοποίησε τη δύναμης της αλληλουχίας επόμενης γενιάς, τις κλινικές μελέτες πληθυσμιακής κλίμακας, την επιστήμη των υπολογιστών τελευταίας τεχνολογίας και την επιστήμης δεδομένων για να ενισχύσει την επιστημονική κατανόηση της βιολογίας του καρκίνου και την ανάπτυξης του πολυκαρκινικού χαρακτήρα.

“Από τους περισσότερους από 200 τύπους καρκίνου, προς το παρόν εξετάζουμε μόνο για εκείνον του τραχήλου της μήτρας, του μαστού και του εντέρου. Αυτό είναι πρόβλημα, καθώς ψάχνουμε για τον καρκίνο που είναι στο φως, με τα 4/5 να συμβαίνουν στο σκοτάδι.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αναζητούμε τους καρκίνους έναν προς ένα. Έτσι προέκυψε το όνειρο για ένα ενιαίο τεστ που μπορεί να εντοπίσει κάθε καρκίνο από μία μόνο αιμοληψία.

Το δικό μας τεστ είναι ευαίσθητο σε καρκίνους πρώιμου σταδίου, μπορεί να ανιχνεύσει και να εντοπίσει πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου, δίνει πολύ λίγα ψευδώς θετικά στοιχεία και μπορεί να εστιάσει στους πιο σοβαρούς καρκίνους”.

Παρεμπιπτόντως, το κιτ του τεστ είναι διαθέσιμο ήδη στις ΗΠΑ, έναντι του ποσού των 949 δολαρίων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Υγεία: Το παθητικό κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής

Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, μιας σοβαρής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα...

Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη στην υγεία

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι προτιμούν τον καφέ, και το τσάι έχει φανατικούς οπαδούς. Και μάλιστα αυτοί κερδίζουν περισσότερα οφέλη για την υγεία...

Πονοκέφαλος: Οι αιτίες που τον προκαλούν

Ποιος έχει αναζητήσει τη βοήθεια ενός γιατρού για τους πονοκεφάλους που μπορεί να έχει; Η απάντηση είναι ελάχιστοι από εμάς. Αντ' αυτού, οι περισσότεροι...

Έρευνα ψυχρολουσία: 2 νύχτες κακού ύπνου αρκούν για να να νιώσουμε δεκαετίες μεγαλύτεροι

Δύο νύχτες ελάχιστου ή ταραγμένου ύπνου αρκούν, προκειμένου να μας κάνουν να αισθανόμαστε χρόνια μεγαλύτεροι, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αντίθετα, ο συνεχόμενος, ξεκούραστος ύπνος...

Το βιάγκρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Ένα φάρμακο διάσημο για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας θα μπορούσε σύντομα να συνιστάται ως θεραπεία για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται...

Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτο αποκαλύπτει αν είστε γενναίοι ή καλοσυνάτοι

Τα τεστ προσωπικότητας αξιοποιούν τη συναρπαστική αλληλεπίδραση μεταξύ της οπτικής αντίληψης και των γνωστικών...

Τεστ προσωπικότητας: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;

Σε αυτό το τεστ προσωπικότητας θα ανακαλύψετε ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι σας. Είτε πρόκειται...

Ηνωμένο Βασίλειο: Η πρώτη εμφάνιση του βασιλιά Καρόλου μετά τη διάγνωση με καρκίνο

Μια ήπια επιστροφή στη δημόσια σφαίρα επιχείρηση ο βασιλιάς Κάρολος που έδωσε το παρών στην πασχαλινή...