Τρίτη, 29 Απριλίου, 2025
12.5 C
Athens

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Το Νο1 κοινό τρόφιμο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, σύμφωνα με μελέτη

Ένα κοινό τρόφιμο, που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε ψυγείο, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου. Μάθετε πώς η κατανάλωση αυτής της τροφής μπορεί να ενισχύσει το μικροβίωμα του εντέρου και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης όγκων.

Το Νο1 τρόφιμο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων έχει γίνει όλο και πιο συχνή τις τελευταίες δεκαετίες, με ειδικούς να υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στη διατροφή θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης όγκων του εντέρου. Ο Justin Stebbing, Ογκολόγος και Καθηγητής Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Angela Ruskin, έχει επισημάνει μία τροφή, η οποία θα μπορούσε να έχει προστατευτική δράση έναντι των επιθετικών καρκίνων και πρόκειται για ένα βασικό προϊόν που μπορεί να υπάρχει ήδη στο ψυγείο σας.

Ο καθηγητής Stebbing αποκάλυψε ότι μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Gut Microbes υποδηλώνει ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να προστατεύσει από μορφές καρκίνου του παχέος εντέρου «τροποποιώντας το μικροβίωμα του εντέρου».

Γιαούρτι: Ένα φυσικό αντιβιοτικό για μακροζωία - 29 λόγοι για να τρώτε

Γιαούρτι: Ένας φυσικός σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου – Τα οφέλη του για την υγεία

Ο Justin Stebbing, γράφοντας στο The Conversation, είπε ότι η προσθήκη γιαουρτιού στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να ενισχύσετε τα βακτήρια του εντέρου και να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

«Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος. Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική υγεία, επηρεάζοντας την πέψη, την ανοσολογική λειτουργία και ακόμη και τον κίνδυνο καρκίνου. Γενικά μια ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου θεωρείται απαραίτητη για τη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και για την πρόληψη της φλεγμονής, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου», ανέφερε ο ειδικός.

Το είδος του γιαουρτιού που επιλέγετε θα επηρεάσει επίσης τα οφέλη για την υγεία, πρόσθεσε ο καθηγητής Stebbing, με τα πρόσθετα σάκχαρα να αντισταθμίζουν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του αυξάνοντας την πιθανότητα αύξησης βάρους. Το απλό, πλήρες ελληνικό γιαούρτι φαίνεται να παρέχει την καλύτερη ομάδα ζωντανών βακτηρίων. Μια μελέτη σε περισσότερους από 150.000 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι δύο ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο μιας επιθετικής μορφής της νόσου.

Εκτός από την προστασία που παρέχει κατά του καρκίνου, το γιαούρτι αξίζει να ενσωματωθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων του για την υγεία.

γΤο προϊόν γαλακτοκομικής ζύμωσης είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο αυξάνει την αντοχή και την πυκνότητα των οστών και μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι μπορεί να αποτρέψει καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2Έρευνα έδειξε επίσης ότι η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 17%.

Παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος πιο κοινός καρκίνος στον κόσμο, πολλές περιπτώσεις είναι αποτρέψιμες, τόνισε ο καθηγητής Stebbing, με την υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής. «Καθώς η έρευνα συνεχίζει να αποκαλύπτει τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ διατροφής, υγείας του εντέρου και κινδύνου καρκίνου, η ενσωμάτωση γιαουρτιού στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να είναι ένα απλό και ωφέλιμο βήμα προς μια υγιή ζωή», είπε ο γιατρός.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το τσουρέκι στο μικροσκόπιο

Άμεσα συνδεδεμένο με το Πάσχα και τη Λαμπρή, το τσουρέκι είναι πεντανόστιμο, έχει αρκετά θετικά και κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχουμε. Πριν το...

Χρησιμοποιείτε περισσότερο δενδρολίβανο – Δείτε τα οφέλη

Μπορεί μέχρι σήμερα να νόμιζες ότι η θέση του δενδρολίβανου είναι αποκλειστικά και μόνο στην κουζίνα και στα φαγητά φούρνου. Ωστόσο, το δενδρολίβανο είναι...

Παστινάκι: Το λαχανικό που δεν ξέρατε ότι πρέπει να τρώτε

Ακούγεται σαν κάποιο εξωτικό λαχανικό που πολλοί δεν γνωρίζουν, αλλά μάλλον ήρθε η ώρα του, καθώς είναι ιδανική τροφή για απώλεια βάρους και αύξηση...

Τα ιδανικά βότανα για τη δυσκοιλιότητα

Στον σύγχρονο ρυθμό ζωής, όπου οι προκλήσεις της καθημερινότητας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου, τα βότανα για τη δυσκοιλιότητα είναι η φυσική...
New York Times, χωριάτικη σαλάτα, καρπούζι,

Μελέτη: Η προφλεγμονώδης διατροφή συνδέεται με 84% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Τα υψηλότερα σκορ στον δείκτη φλεγμονής Dietary Inflammatory Index (DII) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας από όλα τα αίτια, διαπιστώνει νέα αμερικανική μελέτη....

Το θαυματουργό βότανο για δεκάδες παθήσεις

Κολλιτσίδα ένα ισχυρότατο αντικαρκινικό, διουρητικό και αποτοξινωτικό βότανο. Η κολλιτσίδα είναι ακόμα γνωστή ως: αrctium lappa, Burdock root, αrctium minus, λάππα, πλατανομαντηλίδα, αρκουδοβότανο Το όνομά...
5 τρόποι να ρίξετε τη χοληστερόλη

Μελέτη: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες στα φρούτα και τα λουλούδια εξουδετερώνουν τις βλαβερές συνέπειες των...

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που δίνουν στα φρούτα και τα λουλούδια τα ζωντανά τους χρώματα φαίνεται να εξουδετερώνουν μερικές από τις πιο επικίνδυνες επιδράσεις των μικροπλαστικών στο αναπαραγωγικό σύστημα και θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Στο νοσοκομείο  Παπαγεωργίου ξεκίνησε η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα

Η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα ξεκινά σύντομα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στο...

Financial Times: Περιορισμούς σε εισαγωγές τροφίμων απο τις ΗΠΑ σχεδιάζει η Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να παρεμποδίσει τις εισαγωγές συγκριμένων τροφίμων που πληρούν διαφορετικά πρότυπα...

ΦΛΟΓΑ: 15 Φεβρουαρίου Παγκόσμια ημέρα για τον καρνίνο της παιδικής ηλικίας

15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: Μια  ημέρα αγάπης, για να τιμήσουμε τη γενναιότητα και το κουράγιο των...

Στηβ Ντούζος για την μάχη με τον καρκίνο: “Δεν κακομοιριάζω, πρέπει να το πολεμάς”

Για την μάχη που δίνει με τον καρκίνο από το περασμένο Πάσχα μίλησε ο...