Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
25.3 C
Athens

Καρκίνος του Προστάτη: Νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στους άνδρες και αποτελεί την πέμπτη πιο συχνή αιτία θανάτου που σχετίζεται με κακοήθεια στους άνδρες παγκοσμίως.

O μη μεταστατικός ευνουχοάντοχος καρκίνος του προστάτη είναι εκείνος ο τύπος καρκίνου που εξακολουθεί να περιορίζεται στην περιοχή του προστάτη, αλλά δεν ανταποκρίνεται πλέον στην ορμονική θεραπεία.

Οι άνδρες με αυτόν τον τύπο καρκίνου διατηρούν συνήθως την καθημερινότητά τους και δεν έχουν συμπτώματα, αλλά μπορεί να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης μεταστατικής νόσου, με περίπου το ένα τρίτο των ανδρών με αυτόν τον τύπο καρκίνου να αναπτύσσουν μεταστάσεις εντός δύο ετών από τη στιγμή της διάγνωσης.

Καρκίνος του Προστάτη: Η έγκαιρη διάγνωση του, μπορεί να καθορίσει την πορεία και εξέλιξη της νόσου

«Ο τακτικός έλεγχος του προστάτη είναι απαραίτητος για όλους τους άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, αφού η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να καθορίσει την πορεία και εξέλιξη της νόσου», σημειώνει ο Καθηγητής Ουρολογίας Αθανάσιος Παπατσώρης, στην B’ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, του Γενικού Νοσοσκομείου «Σισμανόγλειο».

«Όσο αφορά στον μη μεταστατικό, ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη (μμΕΚΠ), ο καρκίνος συνεχίζει να αναπτύσσεται ενώ τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό του ασθενούς μειώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, εκτιμάται ότι πάνω από 67.000 άνδρες πάσχουν από ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη», συνεχίζει. «Για τους ασθενείς αυτούς, οι οποίοι συνήθως έχουν ασυμπτωματική νόσο, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που να καθυστερούν την εμφάνιση μεταστάσεων και να εμφανίζουν δυνητικά, λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες».

«Συνήθως, οι άνδρες με μμΕΚΠ μπορούν να επιτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Συνεπώς, είναι σημαντικό για αυτούς να υπάρχουν επιλογές θεραπείας που καθυστερούν την πρόοδο της νόσου τους, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις επιβαρυντικές παρενέργειες της θεραπείας. Έτσι, μπορούν να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους με ελάχιστες διαταραχές», δηλώνει  ο Καθηγητής Θεραπευτικής-Παθολογίας-Ογκολογίας Αριστοτέλης Μπάμιας, Διευθυντής της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, στο νοσοκομείο «Αττικόν».

«Η θεραπεία του μμΕΚΠ μπορεί να επηρεάσει, εκτός  από την ευρύτερη ποιότητα ζωής και την πρόγνωση και τη συμμόρφωσή των ασθενών στη συγκεκριμένη θεραπεία, αλλά και σε άλλα φάρμακα που χορηγούνται συνήθως σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών.

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλές νέες θεραπευτικές επιλογές στον τομέα του καρκίνου του προστάτη, τα κενά εξακολουθούν να υπάρχουν, ιδιαίτερα στην περίπτωση αποτελεσματικών θεραπειών που έχουν ταυτόχρονα ένα προφίλ ασφαλείας που δεν επιφέρει πρόσθετο φορτίο στη ζωή των ασθενών».

Παρά την εξαιρετική πρόοδο, τα τελευταία χρόνια, η συνολική επιβάρυνση του καρκίνου δε μειώνεται, αλλά αυξάνεται, με σχεδόν 20 εκατομμύρια ασθενείς να έχουν διαγνωστεί με καρκίνο παγκοσμίως το 2020, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% τα επόμενα 10 χρόνια. Η στρατηγική προσέγγιση της Bayer στην ογκολογία εστιάζεται στις  περιοχές με τις υψηλότερες ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, όπως ο μμΕΚΠ.

Όπως δηλώνει ο κος Θοδωρής Τσιχριτζής, Διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας της Bayer Ελλάς, «Η Καινοτομία βρίσκεται στο DNA της Bayer και η στρατηγική μας εστίαση στην Ογκολογία βασίζεται σε επιστημονικές πλατφόρμες, που μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε τομείς όπου μπορούμε να κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνητικά διαφορά για τους ασθενείς με καρκίνο. Με σημαντικές επενδύσεις στο τρέχον χαρτοφυλάκιό μας καθώς και σε έρευνα και ανάπτυξη, δίνουμε προτεραιότητα σε στόχους και οδούς που μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο καρκίνος».

Σχετικά με τη δαρολουταμίδη

Η δαρολουταμίδη είναι ένας αναστολέας των υποδοχέων των ανδρογόνων (ARI) δεύτερης γενιάς που χορηγείται από το στόμα υπό τη μορφή δισκίων. Η διακριτή χημική δομή της δαρολουταμίδης επιτρέπει την πρόσδεση στον υποδοχέα με ισχυρούς δεσμούς και την εμφάνιση έντονης ανταγωνιστικής δράσης, με αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας του υποδοχέα και της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων στον προστάτη. Το μικρό ποσοστό διαπερατότητας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού της δαρολουταμίδης υποστηρίζεται από προκλινικά μοντέλα και δεδομένα νευροαπεικόνισης σε υγιείς εθελοντές.

Η χαμηλή διαπερατότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού θα εξηγούσε τη συνολική χαμηλή συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, όπως παρατηρήθηκε στη μελέτη Φάσης III ARAMIS και τη βελτιωμένη ομιλία και μνήμη που παρατηρήθηκε στο σκέλος της δαρολουταμίδης της μελέτης Φάσης ΙΙODENZA.

Η χορήγηση της δαρολουταμίδης έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, των χωρών της ΕΕ, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Κίνας και της Ιαπωνίας, για τη θεραπεία ασθενών με μη μεταστατικό, ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη (μμΕΚΠ), οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης μεταστατικής νόσου.

Παράλληλα, η δαρολουταμίδη διερευνάται σε διάφορα στάδια καρκίνου του προστάτη μέσα από πλήθος κλινικών μελετών, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης Φάσης III ARASENS για την αξιολόγηση της θεραπείας δαρολουταμίδης με αντιανδρογόνα (ADT) και δοσεταξέλη σε ασθενείς με μεταστατικό ορμονοευαίσθητο καρκίνο του προστάτη, μιας άλλης μελέτης Φάσης ΙΙΙ στον μεταστατικό ορμονοευαίσθητο καρκίνο του προστάτη (ARANOTE) καθώς και σε μια μελέτη Φάσης ΙΙΙ που πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση της AΝZUP και αξιολογεί τη δαρολουταμίδη ως επικουρική θεραπεία για εντοπισμένο καρκίνο προστάτη με πολύ υψηλό κίνδυνο υποτροπής (DASL-HiCaP, ANZUP1801).

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει μικρές εγκεφαλικές αιμορραγίες καλύτερα και από τους ακτινολόγους

Γεγονός η πρώτη “κβαντική θεραπεία” κατά του καρκίνου; Νανοσωματίδια προκαλούν τον θάνατο σε κύτταρα...

Ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια που εξαπατούν τα καρκινικά κύτταρα για να αυτοκαταστραφούν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως σπρέι για τη θεραπεία όγκων στον εγκέφαλο, ελπίζουν...
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, Φλέμινγκ, πενικιλίνη,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 Σεπτεμβρίου ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει…

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1928.... Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.
Αντικαπνιστικός Νόμος: Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Καπνίζεις; Θα γεράσεις πιο γρήγορα!

Η απόδειξη είναι γραμμένη στο DNA, για την ακρίβεια στα χρωμοσώματα. Το κάπνισμα, επιταχύνει τη βράχυνση των άκρων τους, που ονομάζονται τελομερή, τα οποία είναι...
Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Άνοια: “Αυξημένος κίνδυνος” για όσους κάθονται πάνω από 10 ώρες την ημέρα

Οι ενήλικες που περνούν πάνω από 10 ώρες την ημέρα σε καθιστικές δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η οδήγηση ίσως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο...

Νέο τεστ για τον εντοπισμό δύσκολα ανιχνεύσιμων καρκίνων του τραχήλου της μήτρας

Ένα τεστ για την ανίχνευση ενός τύπου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που συχνά δεν εντοπίζεται από το τεστ ΠΑΠ ανέπτυξαν επιστήμονες του αμερικανικού...

Καρκίνος: Τεράστια αύξηση παγκοσμίως για τα άτομα κάτω των 50 ετών

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης «BMJ Oncology» διαπιστώνει ότι κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει υπάρξει αύξηση κατά 79% στα νέα κρούσματα...

Εξέταση αίματος διαπιστώνει την Αλτσχάιμερ με ακρίβεια

Ένας νέος βιοδείκτης που ελέγχεται με μια απλή εξέταση αίματος, έρχεται να δώσει διάγνωση στη νόσο Αλτσχάιμερ με μεγάλη ακρίβεια. Ο βιοδείκτης p-tau217 μπορεί...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η Πνευματική αντιμετώπιση της ασθένειας

Η προυπόθεση για να ωφεληθεί ο άνθρωπος από την δοκιμασία της αρρώστιας του είναι...

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Κρίση πανικού. Γίνεται να αντιμετωπιστεί;

...Εκεί που καθόμαστε ήρεμοι και συζητάμε με τους φίλους μας, ξαφνικά νοιώθουμε ότι ο...

Εξαδάκτυλος: Μάσκα και εγκλεισμός τα μόνα μέχρι στιγμής μέτρα αντιμετώπισης του ιού

Για τη διασπορά του SARS-COV-2 με την επιστροφή του πληθυσμού στα αστικά κέντρα και...

Αυτά είναι τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού

Ορίστηκαν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό σε...