Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Kατά 30% αυξήθηκαν τα «ραβασάκια» πληρωμής από τον ΟΓΑ σε περίπου 700 χιλ. αγρότες

Αυξημένα έως και 30% είναι τα «ραβασάκια» που λαμβάνουν από τη Δευτέρα από τον ΟΓΑ περίπου επτακόσιες χιλιάδες αγρότες, σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Σύμφωνα με το νέο νόμο που ψηφίσθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

οι ασφαλιστικές εισφορές για το β΄ εξάμηνο του 2016 θα είναι αυξημένες για 667.239 αγρότες σε ποσοστό έως και 30%, προκαλώντας ασφυξία στην παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία που θα ισχύσει από εφέτος για τους αγρότες.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο ΟΓΑ :

• Από την Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 ξεκίνησε η αποστολή, σε 667.229 ασφαλισμένους του ΟΓΑ (αυτοτελώς απασχολούμενους), των ειδοποιήσεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Β’ εξαμήνου 2015 οι οποίες πρέπει να εξοφληθούν έως 30 Ιουνίου 2016.

• Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού μπορούν να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους σε όλα τα καταστήματα των ΕΛΤΑ, μέσω του Τραπεζικού Συστήματος ΔΙΑΣ και μέσω e-banking.

• Για την έκδοση των ειδοποιητηρίων ελήφθησαν υπόψη οι διατάξεις του ν.4387/2016, σύμφωνα με τις οποίες αυξήθηκε το ποσοστό εισφοράς για σύνταξη από 7% σε 10%, υπολογιζόμενο στο ποσό της ασφαλιστικής κατηγορίας.

• Οι γεννηθέντες έτους 1949, οι οποίοι έχουν προκαταβάλλει προαιρετικά την εισφορά Β΄ εξαμήνου 2015, θα λάβουν νέο ειδοποιητήριο με το υπολειπόμενο ποσό ασφαλιστικής εισφοράς.

• Στα ειδοποιητήρια με ληξιπρόθεσμες οφειλές περιλαμβάνεται και η προσαύξηση του επιτοκίου (8% ετήσιο) του ν.4152/2013, από την 1η του μήνα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως την 30-06-2016.

• Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην παλιά ρύθμιση με τριμηνιαία καταβολή δόσεων, θα λάβουν τρεις (3) ειδοποιήσεις. Οι δύο αφορούν στις δόσεις Γ΄ και Δ’ τριμήνου 2015 και η τρίτη στην τρέχουσα ασφαλιστική εισφορά του Β΄ εξαμήνου 2015, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των ειδοποιητηρίων την 30/06/2016.

• Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στις ηλεκτρονικές ρυθμίσεις (100 δόσεις, “Νέα Αρχή” και “Πάγια”) και τηρούν τους όρους αυτής, δεν θα λάβουν ειδοποίηση καταβολής τρέχουσας ασφαλιστικής εισφοράς Β΄ εξαμήνου 2015. Η καταβολή της τρέχουσας εισφοράς Β΄ Εξαμήνου 2015, θα γίνει ταυτόχρονα με τη πληρωμή της δόσης του μηνός Ιουνίου 2016. Για το σκοπό αυτό, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να εκτυπώσουν το έντυπο πληρωμής από την σχετική διαδικτυακή εφαρμογή (www.oga.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες / Υπηρεσίες προς το κοινό / Εκτύπωση εντύπων ρυθμίσεων).

• Ασφαλισμένοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000€, οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στο Κ.Ε.Α.Ο., θα λάβουν ειδοποιητήριο μόνο με την τρέχουσα ασφαλιστική εισφορά.

• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν σύμφωνα με τις διατάξεις της Πάγιας Ρύθμισης των 12 Δόσεων του ν.4152/2013 μέσα από την σχετική διαδικτυακή εφαρμογή (www.oga.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες / Υπηρεσίες προς το κοινό / Υποβολή αίτησης Πάγιας ρύθμισης).
Τονίζεται ότι βάσει νόμου, οι εισφορές των αγροτών από τον επόμενο χρόνο συνδέονται με το εισόδημα και αυξάνονται σταδιακά, μέχρι το 2022.

Αναλυτικά:

• το 2017 οι αγρότες θα πληρώσουν το 18,73% του εισοδήματός τους σε εισφορές (14% για σύνταξη και 4,73% για υγεία),
• το 2018 θα καταβάλουν το 21,84% (16% για σύνταξη και 5,84% για υγεία),
• το 2019 θα πληρώσουν το 24,95% (18% για σύνταξη και 6,95% για υγεία),
• το 2020 το 25,95% (19% για σύνταξη και 6,95% για υγεία) και
• το 2021 το 26,45% (19,5% για σύνταξη και 6,95% για υγεία).

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από το 2022 και μετά, οι αγρότες θα πληρώνουν όπως όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι, ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, 26,95% του εισοδήματός τους (20% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία). Θεωρείται δεδομένο ότι η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει αρνητική την παραγωγή στον πρωτογενή τομέα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δώρο Πάσχα: Έως τη Μ. Τετάρτη η καταβολή του – Τι πρέπει να γνωρίζουν...

Διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού του Δώρου Πάσχα και για το τι ισχύει σε περίπτωση μη καταβολής του στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δίνει...

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...

Σπάνιες γαίες: O xάρτης με τα κοιτάσματα στην Ελλάδα

Ο επόμενος ψυχρός πόλεμος, λένε τα τελευταία χρόνια, θα γίνει για τους ημιαγωγούς. Με τις «εχθροπραξίες» να έχουν ξεκινήσει σε ό,τι αφορά τα μικροτσίπ,...
Παράταση έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Τaxisnet: Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν ανοίξει η πλατφόρμα

Παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων πριν καν ανοίξει το Taxisnet προανήγγειλε η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης από το βήμα της Βουλής ανέφερε...

Καλάθι των νονών: Κατατέθηκε η τροπολογία-Πότε θα κάνει πρεμιέρα

Στις 22 Απριλίου θα κάνει “πρεμιέρα” το καλάθι των νονών στα καταστήματα παιχνιδιών, όπως αυτό προκύπτει από τη διάταξη που συμπεριλαμβάνεται σε τροπολογία που...
ΔΝΤ: Ύφεση 9,5% του ΑΕΠ φέτος και ανάκαμψη 4,1% το 2021

ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του χρέους στο 158,8% του ΑΕΠ φέτος – Πρωτογενές πλεόνασμα...

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και μείωση του δημόσιου χρέους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 158,8% του ΑΕΠ προβλέπει για την Ελλάδα το...

Συντάξεις: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για την καταβολή αναδρομικών έως...

Σήμερα, Τετάρτη, 17 Απριλίου αναμένεται να γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) αναφορικά με την καταβολή αναδρομικών ποσών έως 4.000 ευρώ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης: Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα με επίκεντρο τον άνθρωπο και στόχο η χώρα μας να γίνει πιο ευρωπαϊκή, πιο σύγχρονη, πιο ασφαλής και πιο δίκαιη-Οι...

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook με την εβδομαδιαία ανασκόπηση...

Μητσοτάκης σε θεσμικούς εκπροσώπους αγροτών: Χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις την ΚΑΠ

Η κυβέρνηση δρομολόγησε τη νομοθετική ρύθμιση για το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, τηρώντας...

Συνάντηση στο Μαξίμου Μητσοτάκη με αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

Για σήμερα Παρασκευή στις 11:30 έχει προγραμματιστεί η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη...

Μητσοτάκης: Νέα συνάντηση με αγρότες στις 15/3 – “Λύσεις τώρα” ζητούν οι Θεσσαλοί

Νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του αγροτικού κλάδου της Θεσσαλίας, θα...