ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ HDP: Ισόβια ζητά δικαστής για δημοσιογράφους της Ζαμάν

35

Ισόβια για κάθε έναν από τους 30 πρώην συντάκτες της εφημερίδας Ζαμάν που κατηγορήθηκαν ότι είχαν διασυνδέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν ζήτησε εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη.  

Οι κατηγορούμενοι κατηγορήθηκαν για απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης, κατάλυσης του Συντάγματος και του Κοινοβουλίου. Το γραφείο του εισαγγελέα, εκτός των ισοβίων, ζήτησε επίσης εγκλεισμό επιπλέον 15 χρόνων, με την κατηγορία συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Οι 21 από τους 30 πρώην συντάκτες της Ζαμάν, κρατούνται από το καλοκαίρι. Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι η Ζαμάν που ιδρύθηκε το 1986, από τον επόμενο χρόνο είχε γίνει φερέφωνο του δικτύου του Γκιουλέν (FETO). Η εφημερίδα έκλεισε το Μάιο του 2016 Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε 15 μέρες.

Παραμένουν φυλακισμένοι οι ηγέτες του HDP

Άλλο δικαστήριο, καταδίκασε την Φιγκέν Γιουκσεντάγ, συμπρόεδρο του κόμματος HDP της αντιπολίτευσης, σε ένα χρόνο φυλάκισης με την κατηγορία της προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση. Το δικαστήριο απήγγειλε την ποινή αφού απέκλεισε οποιαδήποτε μείωση της ποινής λόγω καλής συμπεριφοράς της Γιουκσεντάγ, η οποία συνελήφθη το Νοέμβριο του 2016 . Το Φεβρουάριο του 2015 η Γιουκσεντάγ μετείχε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη κράτηση του ηγέτη του PKK ΑμΠντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Κένυα το 1999.

Διαβάστε επίσης:  ΤΟΥΡΚΙΑ: Σε καραντίνα 30 πόλεις και οι νέοι κάτω των 20 ετών

Στις 9 Μαρτίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ενημέρωσε το HDP ότι εκτός της βουλευτικής της ιδιότητας που της είχε αφαιρεθεί νωρίτερα, αίρεται και η συμμετοχή της στο κόμμα. Το HDP ανακοίνωσε ότι θα κάνει διαβήματα κατά της απόφασης σε τοπικά και διεθνή δικαστήρια. Φυλακισμένος παραμένει και ο άλλος ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος σταμάτησε πριν λίγες μέρες απεργία πείνας με αίτημα  την αποφυλάκισή του.