Καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό γρίπης – Υποχωρεί η επιδημία του ιού του δυτικού Νείλου

15
Καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό γρίπης – Υποχωρεί η επιδημία του ιού του δυτικού Νείλου

Ένα σοβαρό περιστατικό εποχικής γρίπης καταγράφηκε ήδη στη χώρα μας, αν και σύμφωνα με το τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Πρόκειται για 71χρονο ο οποίος είχε νοσήσει με γρίπη Α(Η3Ν2) και που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο ΕΟΔΥ στην έκθεσή του χαρακτηρίζει το κρούσμα ως εισαγόμενο, καθώς ο ασθενής ήταν ταξιδιώτης στη χώρα μας. Επισημαίνει όμως ότι ήταν ανεμβολίαστος, αν και ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός από την εποχική γρίπη.

Από την άλλη υποχωρεί σταδιακά η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), από τις 4 έως και τις 10 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 3 νέα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, ευτυχώς κανένα θανατηφόρο.

Διαβάστε επίσης:  Ομόνοια: Σε δοκιμαστική λειτουργία το συντριβάνι

Από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι και σήμερα έχουν διαγνωστεί 220 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 137 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, και τα 83 είχαν ήπιες εκδηλώσεις, δηλαδή εμπύρετο νόσημα ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα κρούσματα, έχουν καταγραφεί συνολικά 29 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών.

Εννέα ασθενείς νοσηλεύονται αυτή την περίοδο σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).