Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021
17.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Δεκεμβρίου – Deep Purple γράφουν το “Smoke on the Water” (Audio)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1971...Το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep...

Καταλονία: 38 τραυματίες από χρήση πλαστικών σφαιρών (Φώτο)

Θλιβερές οι εικόνες που κάνουν το γύρο του πλανήτη από την Καταλονία με μάχες σώμα με σώμα ψηφοφόρων και αστυνομικών, που τους εμποδίζουν να φθάσουν στην κάλπη για το δημοψήφισμα, με ερώτημα την ανεξαρτησία της επαρχίας και την απόσχισή της από την Ισπανία.

Τραυματισμοί από πλαστικές σφαίρες, λιποθυμίες, ασθενοφόρα και περιπολικά συνθέτουν το σκηνικό βίας, με φόντο εκλογικά κέντρα υπό αστυνομική κατάληψη και κατασχέσεις εκλογικού υλικού και κάλπης.

Σε απολογισμό των έως τώρα Καταλανών πολιτών που έχουν τραυματιστεί από τα επεισόδια με την Ισπανική αστυνομία προέβη η καταλανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση έχουν τραυματιστεί 38 συνολικά άνθρωποι, κανείς πάντως δεν φέρει σοβαρό τραυματισμό. Οι ισπανοί αστυνομικοί έκαναν και χρήση πλαστικών σφαιρών.

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε ότι η χρήση κλομπ και πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί «αδικαιολόγητη χρήση βίαςι» ενώ προκαλεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.

Η τοπική κυβέρνηση ζήτησε την άμεση παραίτηση του απεσταλμένου της Ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μίγιο.

«Είπαμε ότι ο λαός της Καταλονίας θα ψηφίσει, και ψηφίζει στο 73% των εκλογικών κέντρων που παραμένουν ανοιχτά. Απαιτούμε την άμεση παραίτηση του Μίγιο για κρατική βία. Ζητούμε από τον κόσμο να υπερασπιστεί το θεμελιώδες δικαίωμά του. Η Καταλονία ψηφίζει» ανέφερε ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Τζόρντι Τουρούλ. «Όλος ο κόσμος βλέπει τη βία της κεντρικής κυβέρνησης» είπε ο Τουρούλ.

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο περιέγραψε την αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας ως «ανάλογη των περιστάσεων και επαγγελματική» αναρτώντας ένα βίντεο με αστυνομικό που βοηθούσε έναν πατέρα και το παιδί του, στην περιοχή της Καταλονίας.

Ο απεσταλμένος της Ισπανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι «πρέπει να σεβαστούμε το νομικό πλαίσιο», δηλώνοντας ότι η Μαδρίτη είναι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα . «Η (τοπική) κυβέρνηση διακινδυνεύει τη δημόσια τάξη και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων, περιλαμβανομένων μικρών παιδιών» τόνισε. Στην Καταλονία εκτιμάται ότι βρίσκονται περίπου 10.000 Ισπανοί αστυνομικοί.

Σημειώνεται ότι ο Κάρλες Πουτζεμόντ, υποστηρικτής της ανεξαρτησίας, ψήφισε κανονικά, παρότι η αστυνομία νωρίτερα εισέβαλε στο εκλογικό κέντρο της Ζιρόνα όπου επρόκειτο να ψηφίσει. Ψήφισαν και άλλα υπουργικά στελέχη και καταλανοί πολιτικοί όπως ο τέως πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρο Μας και ο υπουργού Εξωτερικών Ραούλ Ρομέβα.

Bίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας να αντιπαρατίθενται με εξαγριωμένους ψηφοφόρους. Σε ένα από τα βίντεο, Ισπανός αστυνομικός εμφανίζεται να σύρει Καταλανό ψηφοφόρο.

«Η (τοπική) κυβέρνηση διακινδυνεύει τη δημόσια τάξη και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων, περιλαμβανομένων μικρών παιδιών» τόνισε.

Η ισπανική αστυνομία δημοσίευσε φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται η κατάσχεση καλπών και ψηφοδελτίων. «Συμμορφωνόμαστε με το νόμο» τονίζει.

Την ίδια ώρα, στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης Πλάθα Μαγιόρ σημειώθηκε ένταση, όταν σε διαδήλωση οπαδών της Ισπανικής ενότητας, παρεισέφρησε οπαδός της «ελευθερίας της έκφρασης» των Καταλανών. Η ισπανική αστυνομία παρενέβη για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Με λογική… «κάντο μόνος» σου πορεύεται από την πλευρά της η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας, προκειμένου να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτει η Μαδρίτη για το δημοψήφισμα.

Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εκλογείς που επιθυμούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοιχτό, αν αυτό στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι είναι κλειστό. Μάλιστα, τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσουν στο σπίτι τους οι ψηφοφόροι θα θεωρούνται έγκυρα.

Την ίδια στιγμή, για Καταλανούς αστυνομικούς που δεν υπακούν στις εντολές για παρεμπόδιση της εκλογικής διαδικασίας κάνουν λόγο Καταλανοί πολίτες. Ήδη δημοσιεύονται φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με Καταλανούς αστυνομικούς να χαμογελούν σε εκλογικό κέντρο την ώρα της ψηφοφορίας…

Όπως ανέφερε μάλιστα μια Καταλανή, κάποιοι αστυνομικοί της Mossos d’ Esquadra (καταλανική αστυνομία) φώναξαν σε εκλογικό κέντρο «Καλημέρα Καταλονία» υπό το θερμό χειροκρότημα των ψηφοφόρων.

Καταλανοί ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να φράζουν τις πόρτες στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να μην επιτρέψουν στην αστυνομία να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Το δημοψήφισμα διχάζει και του ίδιους τους Καταλανούς, με το Σάββατο να παρατηρούνται διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις για την παραμονή στο ισπανικό κράτος, και δοκιμάζει τις αντοχές και τους θεσμούς της κεντρικής κυβέρνησης.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν το Σάββατο το βράδυ στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στο δημοψήφισμα, τόσο στη Βαρκελώνη όσο και στη Μαδρίτη. Κρατούσαν σημαίες ισπανικές, καταλανικές και ευρωπαϊκές και πανό που έγραφαν «Η Καταλονία είναι η Ισπανία».

Όπως δήλωσε μια πηγή από την καταλανική κυβέρνηση, οι αυτονομιστές διαθέτουν διπλές κάλπες. Έχουν προβλέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κάθε είδους μέρη, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολη πρόσβαση: σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, μοναστήρια, κέντρα για ηλικιωμένους…

Οι αστυνομικοί έχουν λάβει εντολές να ενεργούν με μεγάλη προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια. Οι αρχές φοβούνται ότι ίσως μεταβούν στην Καταλονία ομάδες της άκρας αριστεράς ή της άκρας δεξιάς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επεισόδια και για τον λόγο αυτό η Μαδρίτη έχει στείλει στην περιοχή επιπλέον 10.000 αστυνομικούς και εθνοφρουρούς.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι τονίζει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και δεν προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα.

Από την πλευρά τους, οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει «μια επανάσταση χαμόγελων» και πραγματοποιούν καθημερινές κινητοποιήσεις.

Σύντομο ιστορικό

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό και χωρίς να υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών. Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα, όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμoύσε, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.

Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας, όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας. Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη» και ζήτησε μεσολάβηση στην αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη. Ωστόσο, η ΕΕ έχει κρατήσει σαφείς αποστάσεις από το δημοψήφισμα.

Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας, που έχει το μέγεθος του Βελγίου με 7,5 εκατ. κατοίκους συνολικά, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως πολύ τους Ισπανούς. Πολλοί ποδοσφαιρόφιλοι αναρωτιούνται δε ποιες θα είναι οι συνέπειες στο χώρο του ποδοσφαίρου από τυχόν απόσχιση, με την Μπαρτσελόνα στο επίκεντρο της συζήτησης.

Eπίσης, η Καταλονία συμβάλλει στο 25,6% των ισπανικών εξαγωγών, το 19% του ισπανικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ενώ 20,7% των ξένων επενδύσεων πραγματοποιούνται στην επαρχία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Όμικρον προκαλεί σχεδόν τριπλάσιες επαναλοιμώξεις – Τι δείχνει νέα μελέτη

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η ικανότητα της νέας παραλλαγής Όμικρον να διαφεύγει της φυσικής ανοσιακής προστασίας, όπως αναφέρεται στην πρώτη σχετική μελέτη από τη...
Βρέθηκε εξωπλανήτης που μοιάζει πολύ με τη Γη

Ανακαλύφθηκε “σιδερένιος”, κοντινός, καυτός εξωπλανήτης μικρότερος από τη Γη με έτος που διαρκεί μόνο...

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε, σε απόσταση μόνο 31 ετών φωτός από τη Γη, έναν βραχώδη εξωπλανήτη μικρότερο από τη Γη (με περίπου τα...
Έκλεισε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών λόγω covid

Νότια Αφρική: Ηπιότερα συμπτώματα από την Όμικρον για τους αναρρώσαντες και τους εμβολιασμένους

Οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες που μελετούν το ξέσπασμα της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού στη χώρα τους πιστεύουν ότι τα συμπτώματά της είναι λιγότερο σοβαρά...
ΤΟΥΡΚΙΑ: Νέα βουτιά της λίρας μετά τις δηλώσεις του γαμπρού του Ερντογάν

Τουρκία: Ραγδαίες εξελίξεις – Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών

Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών υπέβαλε ο «τσάρος» της τουρκικής Οικονομίας, Λουτφί Ελβάν, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και...
σαν σήμερα, Φιντέλ Κάστρο, Τσε Γκεβάρα, Κούβα,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 Δεκεμβρίου Φιντέλ Κάστρο και Τσε Γκεβάρα αποβιβάζονται στις ακτές της Κούβας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1956...Ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και 80 μέλη του Κινήματος της 26ης Ιουλίου αποβιβάζονται στις ακτές της Κούβας με το πλοίο «Γκράνμα» για...
Ντε Λάιεν για τα εμβόλια: H EE δεν βρίσκεται ακόμη στο σημείο που επιθυμεί

Κομισιόν – εμβόλιο: “Ώρα να σκεφτούμε την υποχρεωτικότητα”

Είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση «να σκεφτεί» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν για την παραλλαγή Όμικρον, διευκρινίζοντας ότι...
Ο Ερντογάν καλεί την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα

Ερντογάν: Η προκλητική αναφορά του Τούρκου Προέδρου στη “Γαλάζια Θάλασσα”

Προκλητικός για ακόμη μια φορά εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τρίτη στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, αναφέρθηκε στα σεισμογραφικά σκάφη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τρόμος σε χριστουγεννιάτικη παρέλαση στο Ουισκόνσιν: 28 τραυματίες

Τρόμος στο Ουισκόνσιν στις βόρειες ΗΠΑ όπου ένα κόκκινο αυτοκίνητο τύπου SUV μπούκαρε σε...

Αναλώσιμοι 4: Τρεις τραυματίες στα γυρίσματα – Σε κρίσιμη κατάσταση ο ένας

Με τις μνήμες να είναι ακόμα νωπές από το δυστύχημα της ταινίας του Άλεκ...

Ιαπωνία: Επίθεση 20χρονου με μαχαίρι και οξύ σε βαγόνι τρένου – 15 τραυματίες

Ένας άνδρας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και περίπου 14 άλλοι έχουν τραυματιστεί μετά την...

Νέα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ – 5 τραυματίες αστυνομικοί και 6 προσαγωγές νωρίτερα στη Σόλωνος

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν λίγο νωρίτερα έξω από την ΑΣΟΕΕ με ομάδα ατόμων να στήνει...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή