Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13 C
Athens

Καταλονία: 38 τραυματίες από χρήση πλαστικών σφαιρών (Φώτο)

Θλιβερές οι εικόνες που κάνουν το γύρο του πλανήτη από την Καταλονία με μάχες σώμα με σώμα ψηφοφόρων και αστυνομικών, που τους εμποδίζουν να φθάσουν στην κάλπη για το δημοψήφισμα, με ερώτημα την ανεξαρτησία της επαρχίας και την απόσχισή της από την Ισπανία.

Τραυματισμοί από πλαστικές σφαίρες, λιποθυμίες, ασθενοφόρα και περιπολικά συνθέτουν το σκηνικό βίας, με φόντο εκλογικά κέντρα υπό αστυνομική κατάληψη και κατασχέσεις εκλογικού υλικού και κάλπης.

Σε απολογισμό των έως τώρα Καταλανών πολιτών που έχουν τραυματιστεί από τα επεισόδια με την Ισπανική αστυνομία προέβη η καταλανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση έχουν τραυματιστεί 38 συνολικά άνθρωποι, κανείς πάντως δεν φέρει σοβαρό τραυματισμό. Οι ισπανοί αστυνομικοί έκαναν και χρήση πλαστικών σφαιρών.

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ δήλωσε ότι η χρήση κλομπ και πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία αποτελεί «αδικαιολόγητη χρήση βίαςι» ενώ προκαλεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.

Η τοπική κυβέρνηση ζήτησε την άμεση παραίτηση του απεσταλμένου της Ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μίγιο.

«Είπαμε ότι ο λαός της Καταλονίας θα ψηφίσει, και ψηφίζει στο 73% των εκλογικών κέντρων που παραμένουν ανοιχτά. Απαιτούμε την άμεση παραίτηση του Μίγιο για κρατική βία. Ζητούμε από τον κόσμο να υπερασπιστεί το θεμελιώδες δικαίωμά του. Η Καταλονία ψηφίζει» ανέφερε ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Τζόρντι Τουρούλ. «Όλος ο κόσμος βλέπει τη βία της κεντρικής κυβέρνησης» είπε ο Τουρούλ.

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο περιέγραψε την αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας ως «ανάλογη των περιστάσεων και επαγγελματική» αναρτώντας ένα βίντεο με αστυνομικό που βοηθούσε έναν πατέρα και το παιδί του, στην περιοχή της Καταλονίας.

Ο απεσταλμένος της Ισπανικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι «πρέπει να σεβαστούμε το νομικό πλαίσιο», δηλώνοντας ότι η Μαδρίτη είναι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα . «Η (τοπική) κυβέρνηση διακινδυνεύει τη δημόσια τάξη και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων, περιλαμβανομένων μικρών παιδιών» τόνισε. Στην Καταλονία εκτιμάται ότι βρίσκονται περίπου 10.000 Ισπανοί αστυνομικοί.

Σημειώνεται ότι ο Κάρλες Πουτζεμόντ, υποστηρικτής της ανεξαρτησίας, ψήφισε κανονικά, παρότι η αστυνομία νωρίτερα εισέβαλε στο εκλογικό κέντρο της Ζιρόνα όπου επρόκειτο να ψηφίσει. Ψήφισαν και άλλα υπουργικά στελέχη και καταλανοί πολιτικοί όπως ο τέως πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρο Μας και ο υπουργού Εξωτερικών Ραούλ Ρομέβα.

Bίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας να αντιπαρατίθενται με εξαγριωμένους ψηφοφόρους. Σε ένα από τα βίντεο, Ισπανός αστυνομικός εμφανίζεται να σύρει Καταλανό ψηφοφόρο.

«Η (τοπική) κυβέρνηση διακινδυνεύει τη δημόσια τάξη και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων, περιλαμβανομένων μικρών παιδιών» τόνισε.

Η ισπανική αστυνομία δημοσίευσε φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται η κατάσχεση καλπών και ψηφοδελτίων. «Συμμορφωνόμαστε με το νόμο» τονίζει.

Την ίδια ώρα, στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης Πλάθα Μαγιόρ σημειώθηκε ένταση, όταν σε διαδήλωση οπαδών της Ισπανικής ενότητας, παρεισέφρησε οπαδός της «ελευθερίας της έκφρασης» των Καταλανών. Η ισπανική αστυνομία παρενέβη για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Με λογική… «κάντο μόνος» σου πορεύεται από την πλευρά της η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας, προκειμένου να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτει η Μαδρίτη για το δημοψήφισμα.

Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εκλογείς που επιθυμούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοιχτό, αν αυτό στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι είναι κλειστό. Μάλιστα, τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσουν στο σπίτι τους οι ψηφοφόροι θα θεωρούνται έγκυρα.

Την ίδια στιγμή, για Καταλανούς αστυνομικούς που δεν υπακούν στις εντολές για παρεμπόδιση της εκλογικής διαδικασίας κάνουν λόγο Καταλανοί πολίτες. Ήδη δημοσιεύονται φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με Καταλανούς αστυνομικούς να χαμογελούν σε εκλογικό κέντρο την ώρα της ψηφοφορίας…

Όπως ανέφερε μάλιστα μια Καταλανή, κάποιοι αστυνομικοί της Mossos d’ Esquadra (καταλανική αστυνομία) φώναξαν σε εκλογικό κέντρο «Καλημέρα Καταλονία» υπό το θερμό χειροκρότημα των ψηφοφόρων.

Καταλανοί ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να φράζουν τις πόρτες στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να μην επιτρέψουν στην αστυνομία να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Το δημοψήφισμα διχάζει και του ίδιους τους Καταλανούς, με το Σάββατο να παρατηρούνται διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις για την παραμονή στο ισπανικό κράτος, και δοκιμάζει τις αντοχές και τους θεσμούς της κεντρικής κυβέρνησης.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν το Σάββατο το βράδυ στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στο δημοψήφισμα, τόσο στη Βαρκελώνη όσο και στη Μαδρίτη. Κρατούσαν σημαίες ισπανικές, καταλανικές και ευρωπαϊκές και πανό που έγραφαν «Η Καταλονία είναι η Ισπανία».

Όπως δήλωσε μια πηγή από την καταλανική κυβέρνηση, οι αυτονομιστές διαθέτουν διπλές κάλπες. Έχουν προβλέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κάθε είδους μέρη, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολη πρόσβαση: σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, μοναστήρια, κέντρα για ηλικιωμένους…

Οι αστυνομικοί έχουν λάβει εντολές να ενεργούν με μεγάλη προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια. Οι αρχές φοβούνται ότι ίσως μεταβούν στην Καταλονία ομάδες της άκρας αριστεράς ή της άκρας δεξιάς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επεισόδια και για τον λόγο αυτό η Μαδρίτη έχει στείλει στην περιοχή επιπλέον 10.000 αστυνομικούς και εθνοφρουρούς.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι τονίζει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και δεν προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα.

Από την πλευρά τους, οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει «μια επανάσταση χαμόγελων» και πραγματοποιούν καθημερινές κινητοποιήσεις.

Σύντομο ιστορικό

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό και χωρίς να υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών. Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα, όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμoύσε, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.

Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας, όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας. Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη» και ζήτησε μεσολάβηση στην αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη. Ωστόσο, η ΕΕ έχει κρατήσει σαφείς αποστάσεις από το δημοψήφισμα.

Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας, που έχει το μέγεθος του Βελγίου με 7,5 εκατ. κατοίκους συνολικά, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως πολύ τους Ισπανούς. Πολλοί ποδοσφαιρόφιλοι αναρωτιούνται δε ποιες θα είναι οι συνέπειες στο χώρο του ποδοσφαίρου από τυχόν απόσχιση, με την Μπαρτσελόνα στο επίκεντρο της συζήτησης.

Eπίσης, η Καταλονία συμβάλλει στο 25,6% των ισπανικών εξαγωγών, το 19% του ισπανικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ενώ 20,7% των ξένων επενδύσεων πραγματοποιούνται στην επαρχία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ ποιος θα πληρώσει τη νύφη;

Αν σε ένα πόλεμο κλίσουν τα στενά του Ορμούζ στον περσικό κόλπο, η διεθνής οικονομία θα χάσει το 35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου που...

Ισραήλ-Ιράν: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το ισραηλινό χτύπημα, ενώ έρχεται στην επιφάνεια...

Παρά τις προσπάθειες και των δύο πλευρών να υποβαθμίσουν το γεγονός, το ισραηλινό χτύπημα σήμερα στο Ιράν δείχνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο μακροχρόνιος...

20% θα μειωθεί το εισόδημα παγκοσμίως μέχρι το 2050 – Λόγω των μέτρων που...

Οι εξαγγελίες μέτρων περί της δήθεν «κλιματικής αλλαγής» για άλλη μία φορά συνοδεύονται με κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς της τάξης των παγκόσμιων ελίτ. Αυτή τη φορά, η...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τουρκία: Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την περιοχή Τοκάτ στην Τουρκία.

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση...

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα μια περιορισμένη απάντηση κατά του Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα...

Σεισμός 6,3 βαθμών στην Ιαπωνία: Στους οκτώ έφτασαν οι τραυματίες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά εξαιτίας του σεισμού 6,3 βαθμών χθες Τετάρτη σε στενό στη δυτική Ιαπωνία, που δεν προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι, σύμφωνα με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μόσχα: Ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 40 ανθρώπους και έκαψαν κτίρια – Δεκάδες οι τραυματίες

Συναγερμός έχει σημάνει στις ρωσικές Αρχές μετά από αναφορές για πυροβολισμούς και εκρήξεις στον...

Γλυφάδα: Πυροβολισμοί σε ναυτιλιακή εταιρεία – Αναφορές για νεκρό και τραυματίες – Έκαναν έφοδο τα ΕΚΑΜ

Πυροβολισμοί σε ναυτιλιακή εταιρεία στη Γλυφάδα έπεσαν πριν από λίγο. Σύμφωνα με τις πρώτες...

Παρίσι: Επίθεση με μαχαίρι στο σιδηροδρομικό σταθμό – Τρεις τραυματίες

Ένας άνδρας, το πρωί του Σαββάτου, μαχαίρωσε άτομα το Σάββατο , στον Gare de...

Βουλγαρία: Τροχαίο μεταξύ λεωφορείου και φορτηγού – Οκτώ Έλληνες και δύο Ρουμάνοι τραυματίες

Ένα τροχαίο ατύχημα μεταξύ φορτηγού και λεωφορείου έγινε στη Βουλγαρία. Το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η...