Καταγγέλλια για τις αυξήσεις του Δήμου από την Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού

127
αυξήσεις, δήμος Δομοκού, Λαϊκή Συσπείρωση

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δομοκού καταγγέλλει τις αυξήσεις που αποφάσισε ο Δήμος Δομοκού για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, την ώρα που τα εισοδήματα των συμπολιτών αποδεκατίζονται.

Επίσης αποφάσισε για πρώτη φορά να επιβάλλει δημοτικό φόρο στα ακίνητα!

Στην ανακοίνωση σημειώνεται:  

αυξήσεις, δήμος Δομοκού, Λαϊκή Συσπείρωση

Δημότισσες –δημότες του Δήμου Δομοκού

Τη Δευτέρα 31/10/2016,στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας, η δημοτική αρχή αποφάσισε να επιβάλει αύξηση των δημοτικών τελών, τη δεύτερη μέσα σ ένα χρόνο!!!

Μέσα σε μια κατάσταση τρομακτικής μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων, της μείωσης μισθών και συντάξεων και της ανεργίας να είναι στα ύψη, η δημοτική αρχή, ισχυρίζεται ότι η αύξηση είναι μικρή, αναφερόμενη στα λεπτά του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Δε λέει όμως ότι αυτή είναι 20%!!! Δε λέει ότι τα σπίτια θα πληρώνουν ανά τετραγωνικό 1,20 Ευρώ για δημοτικό φωτισμό και τέλη καθαριότητας.

Σα να μην έφτανε αυτό, στην ίδια συνεδρίαση, η παράταξη της πλειοψηφίας πρότεινε και ψήφισε, για πρώτη φορά στο Δήμο Δομοκού, φόρο δημοτικό, που θα επιβάλλεται κι αυτός στα ακίνητα ανά τετραγωνικό μέτρο της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας .

Στην εισήγηση για την επιβολή αυτού του φόρου, αναφέρεται ότι: «Τα έσοδα από το φόρο των ηλεκτροδοτούμενων χώρων μπορούν να διατίθενται για την κάλυψη οποιασδήποτε δαπάνης και περιλαμβάνονται στα τακτικά έσοδα του Δήμου»(Εγκύκλιος Υπ.Εσωτ.79062/30-10-1980).

Και πιο κάτω: «Σύμφωνα με την παρ. 68 του άρθρου 113 του Ν.1892/90, ο φόρος των ηλεκτροδοτούμενων χώρων μπορεί να προσαυξάνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου περαιτέρω μέχρι 25%, προκειμένου το πρόσθετο αυτό ποσό να διατίθεται αποκλειστικά για την ενίσχυση των κονδυλίων λειτουργικών δαπανών και συντήρησης των σχολείων».

Μ’ άλλα λόγια, αφού οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, εφαρμόζοντας τα μνημόνια, έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τη χρηματοδότηση των Δήμων, εκείνοι αναλαμβάνουν να υποκαταστήσουν καθαρά κρατικές λειτουργίες ,όπως είναι η εξασφάλιση δαπανών για τα σχολεία, επιβάλλοντας τα δικά τους χαράτσια ,στον ήδη άγρια φορολογημένο λαό.
Μάλιστα ,όπως γράφει και η εισήγηση, επιβάλλουν το δημοτικό φόρο για λόγους ίσης μεταχείρισης !!!

Επειδή, λένε, τρεις προ-καποδιστριακές κοινότητες (Ομβριακή, Βελεσσιώτες και Μακρολίβαδο), τον είχαν τότε επιβάλλει, κρίνουν σωστό και δίκαιο να τον επιβάλλουν και στις υπόλοιπες τριάντα!!!

(Η ίση μεταχείριση φυσικά επέρχεται αν, αντί να επιβάλεις φόρο στις τριάντα κοινότητες, καταργήσεις το φόρο που είχαν οι τρεις).

Είναι φως φανάρι ότι η δημοτική αρχή Δομοκού αξιοποιεί όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο της προηγούμενης τριακονταετίας και βάλε, για να χαρατσώσει τους δημότες και να παρουσιάσει έργο, αντί να στραφεί αγωνιστικά, συσπειρώνοντας το λαό της περιοχής ,στη διεκδίκηση χρηματοδότησης, από τον κρατικό προϋπολογισμό, των κονδυλίων που έχει ανάγκη και δικαιούται ο Δήμος.

Διαβάστε επίσης:  Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

«Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα» έλεγε ένα παλιό τραγούδι. Εύκολα διαπιστώνει κανείς πως η δημοτική αρχή του Δομοκού το τραγουδά άριστα, ελαφρά παραλλαγμένο, ως «έρχονται τέλη, έρχονται φόροι». Ακολουθεί πιστά, (κι ας κάνει πως δυσανασχετεί), τη γνωστή από παλιά παρτιτούρα που έστειλαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και η «πρώτη φορά αριστερά», κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναδεικνύοντας πανηγυρικά την ορθότητα της άποψης της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι είναι μακρύ το χέρι της αντιλαϊκής κρατικής μηχανής και ότι η τοπική διοίκηση, εδώ και χρόνια, είναι η προέκταση αυτού του χεριού.

Αφού σε ξεζουμίσει το κράτος, με τους πολυποίκιλους και δυσβάσταχτους φόρους και τέλη (για να έχει να δίνει στα μονοπώλια που υπηρετεί),οι Δήμοι σου λένε: Θες να σου μαζεύουν τα σκουπίδια; Πλήρωσε. Θες φως στο δρόμο; Πλήρωσε. Θες πράσινο στην πόλη σου; Πλήρωσε. Θες παιδικό σταθμό; Πλήρωσε. Θες σχολείο? πλήρωσε.

Έχεις σπίτι που κόπιασες μια ζωή για να το αποκτήσεις; Εκτός των άλλων, (ΕΝΦΙΑ κτλ), πλήρωσε και στο Δήμο τέλος στην ακίνητη περιουσία. Τέλη και φόροι για ό τι μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου, με την «εφευρετικότητα» των κυβερνώντων –κεντρικά και τοπικά- να οργιάζει.

Στο Δ.Σ η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής και πρότεινε, να μη γίνει αύξηση των δημοτικών τελών στο φωτισμό και την καθαριότητα και να μην επιβληθεί ο δημοτικός φόρος.

Παράλληλα έχουμε προτείνει την πλήρη απαλλαγή των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (πολυτέκνων, ανέργων, αναπήρων, απόρων) από την καταβολή δημοτικών τελών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό να οργανωθεί σε κάθε χωριό σε κάθε γειτονιά και να χαράξει το δικό του δρόμο. Να βάλει τέλος στη φορομπηχτική πολιτική , σε όλα αυτά και αυτούς που του μαυρίζουν τη ζωή, να μην κάνει εκπτώσεις στις ανάγκες του και να παλέψει για να κατακτήσει όλα όσα του ανήκουν, αφού αυτός τα παράγει. Δηλαδή τα πάντα.