Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ! Το πρώτο ματς της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου που διασώθηκε! (Βίντεο)

Πριν από ακριβώς 92 χρόνια, δηλαδή στις 2 Μαρτίου 1930, διεξήχθη ο πρώτος αγώνας της Εθνικής ομάδας που διασώθηκε σε video.

Αντίπαλος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ήταν η Β’ Ιταλίας, η οποία επικράτησε 3-0 στο νεότευκτο (σ.σ. είχε εγκαινιαστεί μία εβδομάδα νωρίτερα) στάδιο «Βεζούβιο» της Νάπολης, που πήρε το όνομα του Τζόρτζιο Ασκαρέλι, πρόεδρο της Νάπολι που πέθανε στις 12 Μαρτίου 1930.

Εμπόδιο το… χορτάρι

Ύστερα από τα φιλικά ματς του 1929 με τη Β’ Ιταλίας και τη Βουλγαρία, καθώς και εκείνο του 1930 με τη Γιουγκοσλαβία στο πλαίσιο του Α’ Βαλκανικού Κυπέλλου, η «γαλανόλευκη» ταξίδεψε στη Νάπολη για το τέταρτο παιχνίδι της ιστορίας της.

Οι ποδοσφαιριστές μπήκαν στο πλοίο την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, δηλαδή τρεις ημέρες πριν από τη σέντρα της αναμέτρησης.

Ο πρόξενος της χώρας στον ιταλικό Νότο, το προσωπικό του προξενείου και εκατοντάδες Έλληνες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής βρέθηκαν στις εξέδρες του σχεδόν κατάμεστου «Τζόρτζιο Ασκαρέλι».

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ οι θεατές ήταν 8.000, αλλά οι εφημερίδες «Καθημερινή» και «Ακρόπολις» τους υπολογίζουν κοντά στους 20.000 – αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο, διότι από τις 13:30 η αστυνομία δεν επέτρεπαν την είσοδο άλλων φιλάθλων.

Η «γαλανόλευκη» χειροκροτήθηκε από το ιταλικό κοινό, το οποίο δεν μπορούσε ακόμη να φανταστεί ότι 10 χρόνια αργότερα οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του θα επιχειρούσαν να καταλάβουν την Ελλάδα.

«Το χόρτον του γηπέδου, το οποίο δυσκολεύει πολύ τους ποδοσφαιριστάς μας εις το να επιτύχουν συνδυασμούς τεχνικούς», ανέφερε η εφημερίδα «Καθημερινή», προς έκπληξη αρκετών νέων αναγνωστών του Sport-Retro.gr που δεν πρόλαβαν το περίφημο «ξερό».

Και καρναβαλιστές!

Η εφημερίδα «Ακρόπολις» δίνει μία διαφορετική πτυχή στη φιλική αυτή αναμέτρηση, αφού κάνει λόγο για παρουσία μασκαρεμένων στις εξέδρες!

«Το γήπεδον με τα χρώματα των στολών των παικτών των δύο ομάδων, μπλε-άσπρο των δικών μας, πράσινο-άσπρο των Ιταλών, κόκκινο του διαιτητού και των κριτών, έπαιρνε φαντασμαγορική όψι. Με τις πολύχρωμες δε στολές των καρναβαλιών που είχαν πάρει θέσι στις εξέδρες φαινόταν σαν κήπος με πολύχρωμα λουλούδια. Όλος ο χώρος του αγώνος είχε μια χαρούμενη όψι. Τέτοια που πάντα ταιριάζει σε γεγονότα σαν του αγώνος των δύο ενδεκάδων των επιλέκτων Ελλάδος και Ιταλίας που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή για την αθλητική ιδέα».

Εύκολα οι «ατζούρι»

Την ώρα που η πρώτη ομάδα της Ιταλίας επικρατούσε 2-0 της Γερμανίας στη Φρανκφούρτη, η δεύτερη έφτανε σε μία άνετη φιλική νίκη επί της Ελλάδας, στο ματς που άρχισε στις 15:00.

Το σκληρό παιχνίδι των «ατζούρι» δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο το έργο των φιλοξενούμενων, οι οποίοι έχασαν με θλάση στον αριστερό βραχίονα τον Ντίνο Ανδριανόπουλο, απόρροια βίαιης σύγκρουσης με τον αριστερό οπισθοφύλακα των αντιπάλων.

Το α’ ημίχρονο έληξε με προηγούμενη την Ιταλία χάρη σε γκολ του Ατίλα Σαλούστρο (μετά από κόρνερ), αποτέλεσμα δίκαιο αν σκεφτεί κανείς ότι οι γηπεδούχοι κατέγραψαν αρκετά σουτ, ενώ οι φιλοξενούμενοι ελάχιστα.

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ! Το πρώτο ματς της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου που διασώθηκε!

Οι θεατές χειροκροτούσαν κυρίως τον τερματοφύλακα Γιώργο Γιάμαλη και τον αμυντικό Φίλιππο Κουράντη για τις παλικαρίσιες προσπάθειες να κρατήσουν το σκορ σε χαμηλά επίπεδα.

Στο πρώτο (και τελευταίο) ματς του Γιόζεφ Σβέγιγκ στον πάγκο της Εθνικής ομάδας, η ήττα με 3-0 φανέρωνε τη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ, οι Ατίλα Σαλούστρο και Αντόνιο Βόγιακ, αμφότεροι άσοι της Νάπολι, σημείωσαν τα άλλα δύο γκολ της Ιταλίας στο β’ ημίχρονο.

**Β’ ΙΤΑΛΙΑΣ (Πάσκο): Κοµπιάνι, Μοντζέλιο, Γκάσπαρι, Φριζόνι, Αρντισόνε, Μπερτολίνι (46’ Τζιουλιάνι), Βιτσεντσίνι, Mίχαλιτς (46’ Βόγιακ), Σαλούστρο, Μανιότσι (46’ Μόντι), Γκίζι.

**ΕΛΛΑΔΑ (Γιόζεφ Σβέγιγκ): Γιάµαλης, Κουράντης, Μάλλιος, Λεκκός, Κωνσταντινίδης, Γκίκας, Νεγρεπόντης (46’ Μεσσάρης), Ν. Ανδριανόπουλος (46’ Αγγελάκης), Γ. Ανδριανόπουλος, Αγγελάκης, Λ. Ανδριανόπουλος.

*Σύμφωνα με την ΕΠΟ το πρώτο γκολ μπήκε από τον Ερνέστο Γκίζι (λανθασμένα γράφεται Κίνι), όμως ένα ιταλικό δημοσίευμα αναφέρει τον Ατίλα Σαλούστρο κι αυτή είναι η επικρατέστερη εκδοχή

**Οι συνθέσεις προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ

***Διαφορετικές συνθέσεις και σκόρερ περιλαμβάνονται σε εφημερίδες και ΕΠΟ, ωστόσο με μία «μηδαμινή» επιφύλαξη η σύνθεση της Εθνικής Ελλάδας είναι σωστή, ενώ εκείνη της Ιταλίας είναι σίγουρα διορθωμένη αναφορικά με τα ονόματα των παικτών.

Ιδού και τα στατιστικά!

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ! Το πρώτο ματς της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου που διασώθηκε!

Φασιστική ζητωκραυγή υπέρ της Ελλάδας

Το βράδυ της ίδιας ημέρας περίπου 40 άτομα απόλαυσαν το δείπνο που παρέθεσε η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Πλην των παικτών και των προπονητών των δύο ομάδων, το «παρών» έδωσαν ο γενικός γραμματέας του φασιστικού κόμματος Αουγκούστο Τουράτι, στελέχη της FIGC, ο πρόεδρος της ΕΠΟ (και ιδρυτής του Παναθηναϊκού) Γιώργος Καλαφάτης, ο διαιτητής, δημοσιογράφοι και άλλοι.

Ο κ. Τουράτι εξέφρασε τη χαρά του για τη διεξαγωγή της αναμέτρησης και θυμήθηκε τους αθλητικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς να παραλείψει να κολακεύσει το «γαλανόλευκο» αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

Στο τέλος της ομιλίας του ζητωκραύγασε υπέρ της Ελλάδας, προτού πάρει τη σκυτάλη ο κ. Καλαφάτης για να ευχαριστήσει τον προλαλήσαντα.

Το δείπνο ολοκληρώθηκε με τη «γαλανόλευκη» αποστολή να προσφέρει βαρύτιμο κύπελλο «επί βάσεως εκ πεντελικού μαρμάρου» στην ιταλική ομοσπονδία.

«Μα διαδόθηκε πώς χάσαμε με 7-1!»

Τη στιγμή που η Εθνική έδινε τον αγώνα στη Νάπολη, δεκάδες φίλαθλοι συγκεντρώνονταν έξω από τα γραφεία εφημερίδων για να μάθουν το αποτέλεσμα.
Η εφημερίδα «Ακρόπολις» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μόλις ένας όμιλος φιλάθλων έφευγε, παρουσιάζετο αμέσως άλλος.

-Το αποτέλεσμα του αγώνος, παρακαλώ;

Στερεότυπος ήτο η απάντησις:
-Ενωρίς ακόμη, κύριες. Πολύ ενωρίς. Έπειτα υπάρχει διαφορά στην ώρα.

Μα όλοι δυσπιστούσαν.

-Μην το κρύβετε. Το ξεύρουμε, το περιμένουμε αποκαρδιωτικό. Γιατί δεν μας το λέτε; Ελάτε τώρα, μην μας παιδεύετε.

Έπρεπε δε να ορκίζεται κανείς σε χιλίους θεούς και δαίμονας για να γίνη πιστευτός.

Κι όταν προς στιγμήν εγλύτωνε, το τηλέφωνο εν δράσει.

-Λειβαδιά εδώ. Το αποτέλεσμα, παρακαλούμε;

-Δεν ήρθε.

-Μα διαδόθηκε πώς χάσαμε με 7-1!

Ήταν παραπειστικό το τελευταίο. Μήπως γνωρίζαμε τίποτε να πούμε.

-Με 7-1; Τι λέτε καλέ; Τόσο και τόσο ήρθαμε.

Η ελληνική αποστολή επιβιβάστηκε στο «Πιέρο Φόσκαρι» από το Μπρίντιζι το απόγευμα της Τρίτης και μία ημέρα αργότερα αφίχθησαν στη χώρα.

Η πίκρα για την ήττα είχε μετριαστεί από τα ιταλικά δημοσιεύματα που έγραφαν θετικά σχόλια με αποδέκτες τους ποδοσφαιριστές του «γαλανόλευκου» αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα, όμως, δεν είναι ούτε το ματς αυτό καθ’ αυτό ούτε τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν, αλλά το video που διέσωσαν οι Ιταλοί και έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μετά από 88 ολόκληρα χρόνια…

Πηγή: sport-retro.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι αθλητικές μεταδόσεις 28/3/24

Το ματς Παρτίζαν – Ολυμπιακός για τη EuroLeague ξεχωρίζει στο πρόγραμμα με τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας. Αναλυτικά όλες οι αθλητικές μεταδόσεις: 19:00 COSMOTE SPORT 6...

Εθνικός Ύμνος και η ελληνική σημαία σε όλα τα γήπεδα στον γ’ γύρο

Σε αλλαγές στη διαδικασία έναρξης των αγώνων προχωράει ο ΕΣΑΚΕ, καθώς σε όλα τα γήπεδα από τη β’ φάση του πρωταθλήματος θα υπάρχει έντονα...

Ένα λάθος του Πογέτ απέναντι στη Γεωργία που έβγαλε μάτι στα πέναλτι

Μύριζε από χιλιόμετρα πως εκεί θα γίνει η στραβη… Στις ήττες, το πιο εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις, είναι να βρεις τα λάθη. Ειδικά...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 27/3/24

Το ματς της Euroleague ανάμεσα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και την Βαλένθια ξεχωρίζει από το πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων, σήμερα Αναλυτικά όλες οι αθλητικές μεταδόσεις 21:00...

Μας απέκλεισε στα πέναλτι η Γεωργία: 10 χρόνια μακριά από τις μεγάλες διοργανώσεις η...

Την πρόκρισή της στα τελικά του EURO 2024 για πρώτη φορά στην ιστορία της εξασφάλισε η Γεωργία που επικράτησε με σκορ 4-2 στα πέναλτι...

Οι αθλητικές μεταδόσεις 26/3/24

Ο τελικός των πλέι οφ για την πρόκριση στο Euro 2024 ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γεωργία στην Τιφλίδα ξεχωρίζει στο πρόγραμμα με τις...

Εθνική: Πετάει πάνοπλη για Τιφλίδα

Η Εθνική Ελλάδος ολοκλήρωσε την προετοιμασία της και το μεσημέρι της Κυριακής (24/3) αναχωρεί για τη Γεωργία. Έχοντας ολοκληρώσει την προετοιμασία της επί ελληνικού εδάφους...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Γεωργιάδης: “Το βίντεο Κασσελάκη με το κούρεμα υπολογίζω ότι κόστισε 50.000 με 100.000 ευρώ”

Το βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη στο Tik Tok σχολίασε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης...

Το τελευταίο βίντεο του Ναβάλνι πριν από τον θάνατό του

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε σήμερα στη φυλακή, συμμετείχε χθες μέσω βιντεοκλήσης σε δύο ακροαματικές διαδικασίες,...

Ξενάγηση στην Κλασική Αθήνα (5ος αιώνας π.Χ.) – βίντεο

3D αναπαράσταση της Κλασικής Αθήνας στον ύστερο 5ο αιώνα π.Χ. Η πόλη παρουσιάζεται όπως...

Νέος Κόσμος: Δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν για τη διαρροή video στα ΜΜΕ

Δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν για τη διαρροή video στα ΜΜΕ, στο οποίο φαίνεται η σορός...