Καταρρέει ο τουρισμός της Χαλκιδικής

35
Καταρρέει ο τουρισμός της Χαλκιδικής

Ακυρώνουν τις κρατήσεις του Αυγούστου Σέρβοι, Ρουμάνοι και Βούλγαροι που αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» του τουρισμού της Χαλκιδικής αποτελώντας το 80% του τουρισμού της περιοχής.

Ήδη έχουν ξεκινήσει ακυρώσεις σε κρατήσεις και για τον Αύγουστο, αν και η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μας ίσχυε μέχρι και χθες στις 15 Ιουλίου και αναμένονται νέες οδηγίες. Σε απόγνωση βρίσκονται πλέον ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων στην Χαλκιδική, καθώς μέχρι σήμερα έχουν ακυρωθεί 990 «χρυσοφόρα συμβόλαια» ταξιδιωτικών εταιρειών που αναλάμβαναν για την προώθηση Σέρβων, Ρουμάνων και Βούλγαρων στα ξενοδοχεία της περιοχής. Πέρυσι η πληρότητα σε όλα τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής άγγιξε το 100% λόγω της μεγάλης τουριστικής προσέλευσης, ενώ φέτος λόγω των ακυρώσεων κυμαίνεται από 5% -15%.

Οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής δουλεύουν μέχρι τώρα κυρίως με Έλληνες επισκέπτες και πολύ περισσότεροι με εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού, με αποτέλεσμα να μην βγάζουν πλέον ούτε τα λειτουργικά έξοδα, κατάσταση που τα στοιχεία δείχνουν ότι θα έχει και συνέχεια τον μήνα Αύγουστο. Να σημειώσουμε ότι μέχρι αυτή την στιγμή έχουν ανοίξει το 80% των καταλυμάτων και των ξενοδοχειακών μονάδων στην Χαλκιδική λόγω αυτής της κατάστασης.

Διαβάστε επίσης:  Νέα πρόστιμα για μη τήρηση μέτρων κατά του κορωνοϊού

«Κύρια αιτία των ακυρώσεων αποτελεί το γεγονός ότι στις γειτονικές χώρες παρατηρείται αυτή την περίοδο έξαρση του κορωνοιού και τα κατά τόπους νοσοκομεία των τριών αυτών βαλκανικών χωρών αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τόσο μεγάλο όγκο κόσμου που περιμένουν να πάρουν σειρά για δειγματοληπτικό έλεγχο που τους παρέχει το απαραίτητο για την είσοδο στην χώρα μας πιστοποιητικό ότι δεν έχουν κορωνοιό», δήλωσε στον 9.84 o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διαμερισμάτων Χαλκιδικής «Ο Αριστοτέλης»,Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, συνολικά, ο τζίρος των Σέρβων τουριστών άγγιξε πέρσι τα 420 εκατ. ευρώ ενώ οι αφίξεις από τη γειτονική χώρα ξεπέρασαν το 2019 το 1 εκατ. «Αποτελούν τους βασικούς μας τουρίστες τα τελευταία δέκα χρόνια. Ελπίζω αυτό που έγινε με το κλείσιμο των συνόρων να μην επηρεάσει τις κρατήσεις της επόμενης χρονιάς. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα δεδομένου ότι το κενό που θα δημιουργηθεί είναι δυσαναπλήρωτο» προσέθεσε στον 9.84 ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.