Κατατέθηκε η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής

Την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση στην Ολομέλεια

21
Βουλή:

Από τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ κατατέθηκε η πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, όπως είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να συζητηθεί η πρόταση την ερχόμενη Τρίτη ή και την Τετάρτη στην Ολομέλεια ανάλογα με το πόσοι από τους εμπλεκόμενους θελήσουν να πάρουν το λόγο. Στο τέλος της συζήτησης θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (τουλάχιστον 151 βουλευτών) για τη συγκρότηση προανακριτικής. Οι ενεχόμενοι στη δικογραφία δεν έχουν δικαίωμα να μετάσχουν στην ψηφοφορία.

Στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρεται ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί, ενώ αντιθέτως υποστηρίζεται ότι για τα αδικήματα της δωροληψίας και δωροδοκίας θα πρέπει να διερευνηθεί εάν αυτά τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων των 10 πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στη διαδικασία, οπότε θεωρούνται παραγεγραμμένα, ή εάν διαπράχθηκαν εκτός του ανωτέρου πλαισίου οπότε τη σχετική αρμοδιότητα έχει η τακτική δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα εγκλήματα της απιστίας, στην πρόταση αναφέρεται ότι αυτά φέρονται να αφορούν την περίοδο από το 2006 έως το 2015 το αργότερο και επομένως έχει παρέλθει για αυτά η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 του Συντάγματος ( ο νόμος περί ευθύνης υπουργών). Σε σχέση με τα εγκλήματα της δωροληψίας και της δωροδοκίας, οι υπογράφοντες την πρόταση υποστηρίζουν ότι πρέπει να ελεγχθούν περαιτέρω από την προανακριτική επιτροπή με βάση όσα αναφέρθηκαν παραπάνω.

Όσον αφορά το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος η πρόταση επισημαίνει κατ’αρχήν ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί κατοχή περιουσίας και διακίνησης τότε οι παραβάσεις θεωρούνται διαρκείς και δεν παραγράφονται. Δεν μπορούν να ελεγχθούν, όμως, από τη Βουλή και θα πρέπει να επιστραφούν στη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης:  Βουλή: Με 153 «ΝΑΙ» πέρασε το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Επίσης, αναφέρουν ότι και σε αυτή την περίπτωση (όπως συμβαίνει με τα αδικήματα της δωροληψίας και της δωροδοκίας) εάν τα αδικήματα έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών έχουν παραγραφεί. Εάν όμως, δεν ισχύει κάτι τέτοιο τότε η δικογραφία θα πρέπει να επιστραφεί στη δικαιοσύνη.

Στην πρόταση αναφέρεται ότι η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή αφορά στη διερεύνηση ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης των: Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένου, Δημήτριου Αβραμοπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Αδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γεώργιου Κουτρουμάνη για τις πράξεις α) δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, β) παθητικής δωροδοκίας και γ) απιστίας περί την υπηρεσία.

Σχολιάζοντας την διατύπωση του αιτήματος βουλευτές της αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι είναι τόσο «απλωμένο» που δίνει περιθώρια πολλών ελιγμών και σε κάθε περίπτωση φανερώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να κρατά ανοιχτό το θέμα, ακόμη και αν για το σύνολο των αδικημάτων ο φάκελος επιστραφεί στη δικαιοσύνη.

Πάντως, για τη μηνυτήρια αναφορά που διαβιβάστηκε από βουλευτές της ΔΗΣΥ για τον πρώην υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή σχετικά με το ζήτημα της μη έκδοσης δελτίου τιμών στο πρώτο εξάμηνο του 2015, σημειώνεται ότι και αυτό επιστρέφει στη δικαιοσύνη, καθώς «οι παράμετροι της τιμολόγησης των φαρμάκων αποτελούσαν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους με τους θεσμούς και η διαμόρφωση του δελτίου τιμών δεν μπορούσε να γίνει αυτοτελώς και αυτοδυνάμως από την ελληνική πλευρά, γεγονός που οδήγησε σε ολιγόμηνη καθυστέρηση.