Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Κατρακύλησαν οι τιμές του πετρελαίου και άγγιξαν τα επίπεδα του 1991

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 26%, αφού ο ΟΠΕΚ δεν κατάφερε να επιτύχει συμφωνία με τους συμμάχους του σχετικά με περικοπές στην παραγωγή.

Ως αποτέλεσμα, η Σαουδική Αραβία περιέκοψε τις τιμές της, καθώς προετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή, ενδεχομένως οδηγώντας σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο τιμών.

Το αμερικανικό πετρέλαιο του Δυτικού Τέξας υποχώρησε στα $29,88 κατά 27,62% το βαρέλι στις 06:33 GMT στις 9 Μαρτίου, έχοντας κατρακυλήσει προηγουμένως σε χαμηλό $27,34 ανά βαρέλι. Τα διεθνώς αποδεκτό σημείο αναφοράς, το πετρέλαιο Brent, επίσης, υποχώρησε 26,4% στα $33,32 το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent μειώθηκαν κατά περισσότερο από 30% στα χαμηλότερα επίπεδα.

“Αυτό έχει μετατραπεί σε μια προσέγγιση καμένης γης από τη Σαουδική Αραβία, ειδικότερα, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της χρόνιας υπερπαραγωγής”, δήλωσε ο John Kilduff του Again Capital. “Οι Σαουδάραβες είναι ο παραγωγός με το χαμηλότερο κόστος. Θα υπάρξει μια “ημέρα κρίσης” για όλους τους άλλους παραγωγούς, ειδικά εκείνες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο”

Η Σαουδική Αραβία ρίχνει τις τιμές

Στις 7 Μαρτίου, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μαζικές εκπτώσεις στις επίσημες τιμές πώλησης για τον Απρίλιο και η χώρα ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή της πάνω από το όριο των 10 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με αναφορά του Reuters.
Το βασίλειο σήμερα αντλεί 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αλλά έχει την ικανότητα να αυξήσει την παραγωγή στα 12,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Πόλεμος τιμών εντός του ΟΠΕΚ

“Πιστεύουμε ότι ο πόλεμος των τιμών του πετρελαίου του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας ξεκίνησε ξεκάθαρα αυτό το Σαββατοκύριακο όταν η Σαουδική Αραβία μείωσε δραματικά τη σχετική τιμή στην οποία πωλεί το αργό της το χαμηλότερο σε τουλάχιστον 20 χρόνια”, ανέφερε ο αναλυτής της Goldman Sachs, Νταμιέν Κουρβαλίν, σε αναφορά προς τους πελάτες. “Η πρόγνωση για την αγορά πετρελαίου είναι ακόμα πιο επιθετική από ό, τι τον Νοέμβριο του 2014, όταν άρχισε ένας τέτοιος πόλεμος τιμών, καθώς έρχεται ταυτόχρονα με τη σημαντική κατάρρευση της ζήτησης πετρελαίου λόγω του κορωνοϊού”, πρόσθεσε η εταιρεία.

Η Goldman περιέκοψε το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της πρόβλεψης για το Brent στα $30 δολάρια ανά βαρέλι και είπε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν στα $20.

Η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ακολούθησε μια διακοπή των συνομιλιών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη. Στις 5 Μαρτίου, ο ΟΠΕΚ συνέστησε πρόσθετες περικοπές παραγωγής ύψους 1,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως από τον Απρίλιο έως και το τέλος του έτους.

Η Ρωσία απέρριψε περικοπές στην παραγωγή

Ωστόσο, η σύμμαχος του ΟΠΕΚ, η Ρωσία, απέρριψε τις πρόσθετες περικοπές όταν συναντήθηκε την επόμενη ημέρα η 14μελή σύμπραξη και οι σύμμαχοί της, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +.

Η συνάντηση κατέληξε επίσης χωρίς καμιά οδηγία σχετικά με τις περικοπές στην παραγωγή που ισχύουν επί του παρόντος, αλλά πρόκειται να λήξουν στο τέλος του μήνα. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι τα κράτη θα έχουν σύντομα ελεύθερη επιρροή σε ό, τι αντλούν.

“Από την 1η Απριλίου ξεκινάμε να δουλεύουμε χωρίς να ανησυχούμε για τις ποσοστώσεις ή τις μειώσεις που υπήρχαν νωρίτερα”, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ στους δημοσιογράφους την Παρασκευή στη συνάντηση του ΟΠΕΚ + στη Βιέννη, προσθέτοντας, “αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε χώρα δεν πρέπει να παρακολουθεί και να αναλύει τις εξελίξεις της αγοράς. “

Εν τω μεταξύ, το ρούβλι υποχώρησε έναντι του δολαρίου σε 72,5 και στο ευρώ σε 82,7 εν μέσω πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Οι τιμές πετρελαίου μειώθηκαν σχεδόν κατά 30% μετά την είδηση ​​ότι οι συμμετέχοντες στο ΟΠΕΚ + δεν μπορούσαν να επεκτείνουν τη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής.

Αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση των τιμών του πετρελαίου από το 1991, όταν υπήρξε πόλεμος στον Περσικό Κόλπο.
Η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να τιμωρήσει τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, επειδή δεν υποστήριξε τις περικοπές παραγωγής που πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ).

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλοι μείζονες παραγωγοί πολέμησαν για το μερίδιο αγοράς μεταξύ 2014 και 2016, προσπαθώντας να υποσκελίσουν την παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έχει γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, καθώς οι ροές σχιστολιθικού πετρελαίου διπλασίασαν την παραγωγή της την τελευταία δεκαετία

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες Τρίτη κατέρρευσε μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, αφού προσέκρουσε πάνω της...
1965, ΗΠΑ, διάβημα, κυπριακή κυβέρνηση, σοβιετικούς πυραύλους,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία...

Κατάπτυστη άποψη Ερντογάν: Οι Πόντιοι ήταν μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις

Κλιμακώνει την προκλητική ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία με κατάπτυστες απόψεις που διαστρεβλώνουν την ιστορία. Ο τούρκος πρόεδρος...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, προκαλώντας την πτώση της, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή. Πρόκειται για τη...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σε ΦΕΚ η απόφαση για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο – Την 1η Απριλίου η πληρωμή

Τη Δευτέρα, 1η Απριλίου θα γίνει η πληρωμή της προκαταβολής για την επιστροφή του...

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ρύθμιση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και δυνατότητα προκαταβολής...

Τα πάνω κάτω σε πολυκατοικίες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Τι θα ισχύει

Θα απαιτηθούν μεγάλες επενδύσεις από τους σημερινούς ιδιοκτήτες Η «πράσινη» μετάβαση δεν αφορά μόνο στις...

Οι Times κατά του Σούνακ: Τα Γλυπτά πρέπει να εκτεθούν στον φυσικό τους χώρο

Την ήδη εκπεφρασμένη θέση τους υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα επαναβεβαίωσαν την...