Την ελπίδα ότι μπορεί να ξεκινήσει «μία περίοδος καλύτερης κατανόησης, αποκλιμάκωσης της έντασης και προώθησης του διαλόγου» για την Ελλάδα και την Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Αττάλεια.
«Οι δυο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Θελήσαμε να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα», τόνισε.
«Δεν πιστεύουμε στον πόλεμο μεταξύ των λαών. Δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ των πολιτισμών αλλά η δυνατότητα συνύπαρξης προς όφελος των λαών μας», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στόχος είναι «η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας και βρίσκοντας τρόπους, να συζητούμε για την επίλυση των προβλημάτων».
«Εμείς θεωρούμε ότι σε όλα τα θέματα που την αφορούν, η Τουρκία έχει δικαιώματα» τόνισε και συνέχισε: «Στο θέμα της ενέργειας εμείς έχουμε υπερασπιστεί το αυτονόητο δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται τους πόρους της ΑΟΖ της προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού. Είναι προφανές όμως ότι στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας, που εμείς κατεξοχήν θέλουμε να ισχύει και να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές». «Είμαστε ανοιχτοί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας γιατί είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του τουρκικού λαού και της Ελλάδας να έχει μία φιλική ευρωπαϊκή Τουρκία στα ανατολικά μας σύνορα» υπογράμμισε.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που συζήτησαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ανάμεσά τους και το Κυπριακό. «Συμφωνήσαμε να έχουμε την πρώτη άτυπη διερευνητική συζήτηση για το που βρίσκονται οι δύο πλευρές για το Κυπριακό. Θέλουμε να βοηθήσουμε, όσο μπορούμε και να επιλύσουμε τη διεθνή διάσταση του θέματος. Ο στόχος της επόμενης συνάντησης, δεν είναι να διαπραγματευτούμε σε αυτό το θέμα, αλλά να ακούσουμε τις ιδέες της άλλης πλευράς» σημείωσε.
Τσαβούσογλου: Κανένα πρότζεκτ χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας δεν είναι ρεαλιστικό
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε το μήνυμα ότι «κανένα πρότζεκτ χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας δεν είναι ρεαλιστικό» και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
«Η αύξηση των επενδύσεων και των τουριστών μεταξύ των δύο χωρών είναι ένας από τους στόχους μας δηλαδή να ενισχύσουμε την οικονομική συνεργασία μεταξύ μας», είπε και πρόσθεσε ότι «το θέμα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα είναι κάτι που συζητήθηκε. Φυσικά όπως γίνεται πάντα όταν συναντιόμαστε συζητάμε και θέματα της ανατολικής Μεσογείου αλλά και το Κυπριακό. Για να ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση στην Κύπρο θα πρέπει να αποφασίσουμε τι και πως θα διαπραγματευθούμε, θα συνομιλήσουμε στην Κύπρο. Θα πρέπει να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία. Αξιολογούμε αυτές τις άτυπες συναντήσεις και συζητήσαμε το θέμα και σήμερα το πρωί.
Κατά την προσεχή περίοδο συμφωνούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις συναντήσεις και μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα πάω κι εγώ στην Ελλάδα. Θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα στις συνομιλίες και να επιτευχθεί μια λύση που να την αποδεχθούν και οι δύο πλευρές. Συζητήσαμε και για τους υδρογονάνθρακες ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία και ευχαριστούμε. Κανένα πρότζεκτ στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό. Η Τουρκία έχει δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία», σημείωσε.