Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022
25.9 C
Athens

Καύσιμα: 4 μέτρα για να μειωθεί η τιμή – Τα backup όπλα για το τέλος του καλοκαιριού

Δημοσιονομικό διάδρομο για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναζητούν στην κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι οι τιμές στα καύσιμα και ο υψηλός πληθωρισμός ροκανίζουν τα εισοδήματα των πολιτών και τον τζίρο των επιχειρήσεων.

Το ζοφερό σκηνικό που επικρατεί στο μέτωπο των ενεργειακών τιμών είναι και ο βασικός λόγος που το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην κατάθεση ενός δεύτερου συμπληρωματικού Προϋπολογισμού στη Βουλή έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, αυξάνοντας τις δαπάνες για μέτρα στήριξης κατά 740 εκατ. ευρώ ή κατά 0,4% του ΑΕΠ. Και οι νέες δαπάνες θα προέλθουν από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων, με τη στάθμη της δεξαμενής να έχει υποχωρήσει στα 38 δισ. ευρώ.

Mε τις τιμές στη βενζίνη να έχουν πάρει φωτιά πλήττοντας όχι μόνο τα νοικοκυριά, αλλά και τα φορολογικά έσοδα, καθώς όσο μειώνεται η κατανάλωση περιορίζονται οι εισπράξεις από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει σε πρώτη φάση -κατά πάσα πιθανότητα εντός του Ιουλίου- σε μια νέα παρέμβαση στην αγορά των καυσίμων. Η ανησυχία των κυβερνητικών στελεχών αφορά τις τιμές σε όλη τη χώρα, αλλά επικεντρώνεται κυρίως στα νησιά, όπου η τιμή της αμόλυβδης σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα έχει προσεγγίσει τα 2,6 ευρώ ανά λίτρο.

Οι επιλογές

Οι τιμές στα καύσιμα κινούνται ανεξέλεγκτα, με την αγορά να βλέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να σπάει και το φράγμα των 3 ευρώ ανά λίτρο, ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο, που σχεδιάζει να λάβει νέα «πυροσβεστικά» μέτρα. Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι ποικίλλουν και η υλοποίησή τους εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο που θα εξευρεθεί. Ειδικότερα, εξετάζονται τα ακόλουθα μέτρα:

  • Νέα επιδότηση βενζίνης από 30 έως 50 ευρώ για όλους για ένα τρίμηνο ή εναλλακτικά μόνο για τους κατοίκους των νησιών και όσους ταξιδέψουν για διακοπές κατά την τουριστική περίοδο.
  • Παρέμβαση αντίστοιχη με την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης, ήτοι επιδότηση της βενζίνης στην αντλία, με ποσό άνω των 15 λεπτών ανά λίτρο.
  • Διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου με το οποίο επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση. To μέτρο εφαρμόζεται στα ακόλουθα νησιά: Αγαθονήσι, Αγιο Ευστράτιο, Αλόννησο, Αμοργό, Ανάφη, Αντίπαρο, Αστυπάλαια, Ιο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κύθηρα, Κύθνο, Λειψούς, Λέρο, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη και Ψαρά.
  • Μείωση του ΦΠΑ ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε συγκεκριμένα νησιά και με ορίζοντα τριών μηνών.

Το οικονομικό επιτελείο κρατά αποστάσεις από το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς έχει δημοσιονομικό κόστος.

καύσιμα- μέτρα

Όχι σε μείωση φόρων

Στο υπουργείο Οικονομικών εξακολουθούν να είναι αντίθετοι στη μείωση των φόρων καυσίμων. Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει ότι η επιστολή που έλαβαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλοι οι υπουργοί Οικονομικών στην Ευρώπη αναφέρει ότι στα καύσιμα είναι προτιμητέο να μη μειώνονται οι φόροι, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι κοινωνικά δίκαιο.

«Το βέλτιστο είναι να παίρνουμε τα περισσότερα φορολογικά έσοδα που απορρέουν από τον αυξημένο ΦΠΑ για να βοηθήσουμε στοχευμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις», επισημαίνει. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο ΦΠΑ ανέρχεται σε 24%, ενώ ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη ανέρχεται σε 0,70 ευρώ ανά λίτρο ή 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο βενζίνης και είναι ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Γι’ αυτό, άλλωστε, η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες στη βενζίνη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

καύσιμα

Αυτό σημαίνει ότι, από τα 1,85 ευρώ της τιμής της αμόλυβδης 95 οκτανίων, 1,08 ευρώ προέρχεται από την επιβάρυνση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ. Βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, ο ελάχιστος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ανά λίτρο βενζίνης είναι 0,36 ευρώ ανά λίτρο και οι μόνες χώρες που επιβάλλουν τη μίνιμουμ φορολογία είναι η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, ενώ ακολουθούν η Πολωνία και η Ρουμανία με 0,37 ευρώ ΕΦΚ ανά λίτρο βενζίνης.

Toν υψηλότερο ΕΦΚ έχουν η Ολλανδία με 0,81 ευρώ ανά λίτρο, η Ιταλία με 0,73 ευρώ ανά λίτρο και η Φινλανδία με 0,72 ευρώ ανά λίτρο. Στη Γαλλία είναι 0,68 ευρώ ανά λίτρο, στη Γερμανία 0,65 ευρώ και στην Ισπανία 0,50 ευρώ, όταν ο μέσος όρος σε επίπεδο Ε.Ε. είναι 0,56 ευρώ ανά λίτρο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση σήμερα 24/6 βάσει ΑΦΜ

Nέα ΑΦΜ μπορούν σήμερα, Παρασκευή, 24 Ιουνίου να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, στο πλαίσιο του προγράμματος (Αλλάζω-Ανακυκλώνω Συσκευή). Πρόκειται...
Η πανδημία "πάγωσε" φορολογικούς ελέγχους και είσπραξη εσόδων

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση της προθεσμίας υποβολής έως τις 29 Ιουλίου

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 και ώρα 15.00, η προθεσμία για την...
ΥΠ.ΟΙΚ.: Παρατείνονται οι πληρωμές βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών στην εφορία

Κύμα απλήρωτων φόρων φέρνει η ακρίβεια!

Μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία αφήνει πίσω του το κύμα της ακρίβειας καθώς τα νοικοκυριά  δίνουν...

Fuel Pass 2: Αυξάνεται στις 45.000 ευρώ το εισοδηματικό όριο για τους δικαιούχους

Οι δικαιούχοι του ενισχυμένου Fuel Pass 2 θα είναι δυνητικά 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων από τους 3,5 εκατομμύρια δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας...
Παράταση έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Φορολογικές δηλώσεις: Μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή τους λόγω υποχρέωσης κωδικών

Η καθυστέρηση φέτος στην υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος έχει ονοματεπώνυμο και ονομάζεται υποχρέωση "επικαιροποίησης στοιχείων". Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι από φέτος ανεξαρτήτως εάν κάποιος/α...

Διακοπές με επιδότηση στα καύσιμα: Έρχεται το νέο fuel pass – Τι αλλάζει για...

«Κλείδωσαν» οι αποφάσεις για τρίμηνη παράταση της επιδότησης στα καύσιμα (fuel pass). Ειδική μέριμνα για τους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας, όπου οι τιμές έχουν...
Αυξήσεις στα καύσιμα

“Κλείδωσε” η νέα επιδότηση στα καύσιμα που θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο

Μπορεί τα νέα από το εξωτερικό να είναι καλά και η Ελλάδα να είναι έτοιμη να απαλλαχθεί από τα δεσμά της μεταμνημονιακής επιτήρησης, όμως...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,016ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΜΜΜ: Θα αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου; Τι είπε ο Καραμανλής για τα νέα εκπτωτικά πακέτα

Για το εάν θα αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου το επόμενο διάστημα στα Μέσα...

«Τραβάει την ανηφόρα» και πάλι η τιμή του πετρελαίου

Ανακάμπτουν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου μετά τις έντονες απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης,...

Οικονόμου για Τσίπρα: Ψέμα ολκής πως η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη

“Είναι ψέμα ολκής ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα πως η Ελλάδα έχει την ακριβότερη...

Πετρέλαιο: Κάτω από 100 δολάρια το βαρέλι

Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι στη σκιά...