Κεντρικό σχέδιο για το προσφυγικό – Τι αποφασίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη

21
Κεντρικό σχέδιο για το προσφυγικό – Τι αποφασίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη

Το προσφυγικό προκαλεί μεγάλες ανησυχίες στην Κυβέρνηση, και έχει ήδη σημάνει συναγερμός, λόγω της αύξησης των ροών, που ειδικά τις τελευταίες ημέρες ενισχύονται επικίνδυνα, την ώρα που τα κέντρα υποδοχής στα νησιά, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πιέσεις αυτές.

Σήμερα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιήθηκε  διυπουργική σύσκεψη και όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος αποφασίστηκε η κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου (master plan), με πολιτικές και μέτρα που θα καλύπτουν όλες τις πτυχές της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.

Όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος στους δημοσιογράφους, «διαπιστώθηκε ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του θέματος» γι’ αυτό η κυβέρνηση προχωρά «στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου», το οποίο θα παρουσιαστεί «σύντομα».

Τη διυπουργική σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού στο ΚΥΣΕΑ της προηγούμενης εβδομάδας

Στην Κυβέρνηση φοβούνται ότι όσο υποχωρούν τα μελτέμια του Αυγούστου, τόσο θα ενισχύονται οι πιέσεις στο Αιγαίο.

Σήμερα άλλωστε ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι Τουρκία σχεδιάζει την επανεγκατάσταση ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη βόρεια Συρία και μπορεί να ανοίξει και πάλι τον δρόμο για τους πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη, εάν δεν δεχθεί την κατάλληλη διεθνή υποστήριξη για το σχέδιο αυτό

Διαβάστε επίσης:  Ραγδαίες εξελίξεις στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (φωτό)

Αυτή την ώρα μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη, μεγάλη σύσκεψη με εκπροσώπους 10 Υπουργείων, στο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Για την Αθήνα το μεγαλύτερο θέμα αφορά στην τακτική της Τουρκίας, που φαίνεται ότι ευνοεί τις μετακινήσεις προσφύγων προς τη χώρα μας, θέλοντας έτσι να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα θέματα που την απασχολούν.

Για τούτο άλλωστε και ο Πρωθυπουργός, είχε ψηλά στην ατζέντα στις συναντήσεις του με Μακρόν, Μέρκελ και Ρούτε, τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και την άσκηση πιέσεων στην Άγκυρα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Συνεχίζονται οι αφίξεις

Συνολικά 149 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, χθες, Τετάρτη, και μέχρι τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου. Από αυτούς, 41 πέρασαν στη Λέσβο, 41 στη Χίο και 67 στη Σάμο, όπως αναφέρει ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα, Πέμπτη και μέχρι τις 15:00, στη Λέσβο είχαν περάσει 87 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 41 είχαν περάσει στη Σάμο.