Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.2 C
Athens

Κέρδη μετρά ο Μητσοτάκης με το Ουκρανικό, πότε αίρονται όλα τα μέτρα κατά της πανδημίας και ο «πονοκέφαλος» του πληθωρισμού που άγγιξε το 6,3%

Πολιτικά κέρδη αποκομίζει η Κυβέρνηση από την διαχείριση της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των κυλιόμενων που μελετούν στελέχη του Μαξίμου.

Η αποφασιστική και ξεκάθαρη στάση Μητσοτάκη, απέναντι στην Ρωσική εισβολή που διέταξε ο νεοτσάρος Πούτιν αλλά και η πρωτοβουλία για την αποστολή και στρατιωτικού υλικού, φαίνεται να επιβραβεύεται από την κοινή γνώμη.
Αντιθέτως αρνητική είναι η εικόνα των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κινήθηκε στην λογική των «ίσων αποστάσεων», πλην του Κινήματος Αλλαγής που με την στάση του κέρδισε περαιτέρω «πόντους».

@Η άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, που εισηγήθηκε χθες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη «απελευθέρωση» των εμβολιασμένων από τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.
Παράλληλα, η Επιτροπή διατήρησε την ισχυρή σύσταση για χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, άτομα με παράγοντες κινδύνου σοβαρής νόσησης και ανεμβολίαστους.
Επίσης, η εισήγηση της Επιτροπής για τα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν να επιστρέψει η χωρητικότητά τους στο 100%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα μέτρα θα ξεκινήσουν να ισχύουν από το ερχόμενο Σάββατο και όχι από την Καθαρά Δευτέρα.

@ Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ήτοι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, αναμένεται να ενεργοποιήσει ο ΕΦΚΑ για τους περίπου 1 εκατ. οφειλέτες που δεν υπέβαλαν αίτηση ευνοϊκής ρύθμισης σε έως 72 δόσεις.
Περίπου 1,5 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές που μπαίνουν στο στόχαστρο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) καθώς μόλις 56.300 οφειλέτες υπέβαλαν αίτηση διακανονισμού οφειλών ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ.
Τα συνολικά χρέη προς τον ΕΦΚΑ άλλωστε έχουν εκτροχιαστεί, καθώς μόλις σε ένα τρίμηνο, μεταξύ Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2021, αυξήθηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας πλέον τα 41 δισ. ευρώ.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις δημιούργησαν κατά την περίοδο της πανδημίας οφειλές ύψους 2,15 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, 767.645 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ από τη μη καταβολή εισφορών κατά τη διάρκεια της πανδημίας 1,7 δισ. ευρώ, ενώ άλλες περίπου 300.000 επιχειρήσεις οφείλουν 450 εκατ. ευρώ.

@ Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, εντείνοντας την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία θα πρέπει να απαντήσει στην εκτίναξη των τιμών την ίδια στιγμή που η μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας των τελευταίων δεκαετιών απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ σκαρφάλωσε στο 5,8% τον Φεβρουάριο από 5,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 5,4%.
Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν άλμα του πληθωρισμού κατά 6,3% στην Ελλάδα το Φεβρουάριο, από 5,5% τον προηγούμενο μήνα.
Πολύ ζόρικα θα τιθασευθεί το «θηρίο»…

@ H αναστολή του κανόνα του χρέους και για το 2023 είναι η πρώτη αλλαγή που προβλέπεται στις προκαταρκτικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2023, αναβάλλοντας για άλλη μια φορά τη συζήτηση για τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες για τον Οκτώβριο.
Τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις όσο και επίτροπος οικονομικών υποθέσεων κ. Πάολο Τζεντιλόνι μίλησαν για αυξημένη αβεβαιότητα και συνθήκες που αλλάζουν συνεχώς για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Επίσης, τόνισαν ότι οι σημερινές κατευθυντήριες γραμμές είναι προσωρινές και ότι θα επανεξεταστούν μαζί με την ενδεχόμενη παράταση αναβολής του συνόλου των δημοσιονομικών κανόνων τον Μάιο με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν.
Μια καλή είδηση, που «λύνει» τα χέρια της Κυβέρνησης ή πιο σωστά επιτρέπει στο να υπάρξουν και κάποιες λελογισμένες παροχές και μέσα στο δύσκολο 2022.

@ Έλληνες είναι οι περισσότεροι αγοραστές του Marina Tower, του υψηλότερου πράσινου ουρανοξύστη της χώρας που θα κατασκευαστεί στην έκταση του Ελληνικού.
Από τις προπωλήσεις των τριών οικιστικών αναπτύξεων του Ελληνικού – ουρανοξύστης, βίλες και διαμερίσματα, οι συνολικές χρηματοοροές της Lamda για το 2022 θα ανέλθουν στα 250 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα από τις πωλήσεις των διαμερισμάτων του Marina Tower, με την έκδοση των οικοδομικών αδειών θα εισπραχθεί εντός του 2022 το 20%, ήτοι 100 εκατ. ευρώ, επί συνολικού ποσού 500 εκατ. ευρώ. Οι μέχρι τώρα προκαταβολές κυμαίνονται μεταξύ 150 χιλ- 500 χιλ. ανά διαμέρισμα.
Ενώ από την κατασκευή των 27 βιλών, επί συνολικών εσόδων 200 εκατ. ευρώ, αναμένονται να εισπραχθούν εντός του έτους 100 εκατ. ευρώ καθώς συνεχίζεται η διαδικασία έγκρισης των σχεδίων από τους αγοραστές.

@ Την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ελληνικών και ξένων, διατηρεί η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ τον Φεβρουάριο, με μερίδιο αγοράς της τάξης του 29%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η αθροιστική αξία των συναλλαγών της εταιρείας τον Φεβρουάριο, ανήλθε σε 1,61 δισ. ευρώ, με μερίδιο αγοράς 28,92%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Eurobank Equities με μερίδιο 16,77% και στην τρίτη, η Eθνική Χρηματιστηριακή, με μερίδιο αγοράς 9,82%.
Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, το μερίδιο αγοράς της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ διαμορφώθηκε στο 26,3% και την διατήρησε στην πρώτη θέση ενώ η αθροιστική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 1,89 δισ.ευρώ.
Το 2021, η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ είχε κατακτήσει την πρώτη θέση για τη δραστηριότητά της στο ΧΑ, με συναλλαγές άνω των 7 δισ.ευρώ και μερίδιο αγοράς που υπερέβη το 20%.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γιάννης Λούλης: Κυριαρχία της μετριότητας στο πολιτικό σκηνικό

Τελευταία σωρεύονται τα δεδομένα μιας σπασμωδικής ασημαντότητας, που χαρακτηρίζουν το πολιτικό σκηνικό, ενώ οδεύουμε στις ευρωεκλογές. Τούτο, πρωτίστως αφορά την κυβερνητική παράταξη. Αυτή, αν και...

Μελέτη, Αυτιάς και πάει λέγοντας: Τελικά με τι κριτήρια επιλέγονται οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές;

Με ηχηρά ονόματα, αλλά ελάχιστες πραγματικές εκπλήξεις οι λίστες των υποψηφίων που έγιναν γνωστές από τα κόμματα ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών. Και δεν θα...

Γιατί ο λαϊκισμός «πονάει»

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει κάτι αξιοπερίεργο. Οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του.. Κοινοβουλίου και μετατρέπουν...

Το παρασκήνιο της ανατροπής με Μπελέρη, το τηλεφώνημα της Μέτσολα στον Μητσοτάκη, οι… μυστηριώδεις...

Το ισχυρό δίλημμα Μητσοτάκη -Δεν σας κρύβω ότι από επαγγελματική και μόνο διαστροφή παρακολούθησα την ομιλία του προέδρου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την...

Η βία στην κοινωνία μας τείνει να γίνει συνήθεια

Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο κάποιοι θέλουν να ορίσουν τη γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα. Υπάρχει ο όρος ανθρωποκτονία ο… οποίος καλύπτει όλα τα είδη...

Gold Switzerland: «Έρχεται ασφυξία από το τσουνάμι του αμερικανικού χρέους»

Συνέπεια της τρέχουσας «φούσκας χρέους» θα είναι η αποπληθωριστική κατάρρευση των αγορών που θα επιφέρει «ασφυξία» όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Gold...

Η περιφρόνηση στην “ησυχία, τάξη και ασφάλεια”…μπάτε σκύλοι

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό. Το πρόβλημά μας είναι κοινωνικό. Δεν σημαίνει ότι αυτό απαλλάσσει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Νίκη- τίτλου για την ΑΕΚ 3-0 επί του Παναθηναϊκού

Μεγάλη νίκη με σκορ 3-0 πήρε η ΑΕΚ στην έδρα της επί του Παναθηναϊκού...

Έχασε βαθμούς και έδαφος ο Ολυμπιακός

Ισόπαλοι με σκορ 1-1 αναδείχθηκαν Ολυμπιακός και Άρης στη Θεσσαλονίκη για την 7η αγωνιστική...

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων...

Ατομική έκθεση: Νάνσυ Ναουμίδου – Απέραντο Γαλάζιο

Το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30  θα γίνουν τα εγκαίνια - vernissage...