Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022
3.2 C
Athens

ΚΙΝΑΛ: Σε ήπιους τόνους η τηλεμαχία με τους πέντε από τους έξι υποψηφίους για την προεδρία

Σε ήπιους τόνους και με όρους πολιτικού πολιτισμού, χωρίς ωστόσο να λείψουν ορισμένες αιχμές μεταξύ των υποψηφίων πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ το debate των πέντε διεκδικητών της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, πλην του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος δεν μετείχε καθώς είχε εκφράσει τις ενστάσεις του για τους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας.

Οι κύριοι Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Καστανίδης, Λοβέρδος, και Χρηστίδης (κατά αλφαβητική σειρά) παρουσίασαν τις θέσεις τους σε πέντε θεματικές ενότητες που αφορούσαν: 1. Διαχείριση κρίσεων 2. Εξωτερική πολιτική 3.Δημοκρατία – Θεσμοί – Δικαιοσύνη 4. Η θέση του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό – εκλογική στρατηγική και συμμαχίες και 5. Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου.

Βασικά σημεία τοποθετήσεων των 5 υποψηφίων

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε οτι αφορά το θέμα της πανδημίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία και τον ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγία. Έκανε λόγο για αναποτελεσματική επικοινωνιακή πολιτική στο θέμα του εμβολιασμού, αλλά και για την καθυστέρηση στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, τόνισε ότι δεν υπάρχει ρατσιστική προσέγγιση, επισημαίνοντας ωστόσο οτι δεν μπορεί να γίνει δεκτό να δεχόμαστε υβριδικό πόλεμο από την Τουρκία στα σύνορά μας και παρέπεμψε στα όσα γίνονται στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία.

Ο Παύλος Γερουλάνος επεσήμανε οτι το πολιτικό σύστημα είναι βαθιά άρρωστο και οι παθογένειες επαναλαμβάνονται γιατί δεν γίνονται αλλαγές. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη αποσυγκέντρωσης της εξουσίας «για να έχουμε-όπως είπε- σωστή διακυβέρνηση χώρας και δίκαιη κατανομή πλούτου».

Ο Χάρης Καστανίδης σε οτι αφορά τα εθνικά θέματα ζήτησε την επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ξαναβρεθεί ο τρόπος ώστε να μετατρέψουμε τα ελληνοτουρκικά σε ευρωτουρκικά θέματα. Εκτίμησε επιπλέον ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση που θα πει γενικά πάμε στη Χάγη με την Τουρκία κι αυτό το χαρακτήρισε σημαντικό.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος άσκησε επίσης κριτική για την διαχείριση της πανδημίας. Όπως είπε «μέμφομαι την κυβέρνηση για απροθυμία και καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων για την πανδημία. Είχα μιλήσει για υποχρεωτικότητα εμβολίων πολύ νωρίς, αλλά υπήρξε καθυστέρηση στην υιοθέτηση της πρότασης. Όπως υπάρχει καθυστέρηση με μέτρα σε σούπερ μάρκετ, ή μέσα μαζικής μεταφοράς». Ζήτησε επίσης να αποσυρθούν τα φθηνά ράπιντ τεστ που δεν βοηθούν στον εντοπισμό των κρουσμάτων. Άσκησε εν γένει κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: Δεν χαρίζουμε τη χώρα στη ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας την ανάγκη διεύρυνσης της δημοκρατικής παράταξης.

Ο Παύλος Χρηστίδης επισήμανε ότι «χρειάζεται διαφορετική στρατηγική για την πατρίδα μας. Όχι όπως έγινε με την οικονομική κρίση» και αναφερόμενος στην πανδημία αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να νιώσει ένας πολίτης όταν η Βουλή κλείνει με ένα κρούσμα και ένα σχολείο χρειάζεται 50% συν ένα. Αυτό είναι παραλογισμός με υπογραφή Μητσοτάκη».

Σημεία σύγκλισης

Και οι πέντε υποψήφιοι άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, και καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, όπως η υποχρεωτικότητα επέκτασης του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Κοινή συνισταμένη επίσης η αναφορά στην ανάγκη διεύρυνσης της προοδευτικής παράταξης, η οποία-όπως τόνισαν- θα πρέπει να ισχυροποιηθεί και όχι να γίνει δεκανίκι άλλου κόμματος.

Σε οτι αφορά το ζέον ζήτημα των συνεργασιών οι 5 διεκδικητές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ επιχείρησαν να κρατήσουν αποστάσεις τασσόμενοι πάντως υπέρ συνεργασιών και συναινέσεων μόνο μέσα απο προγραμματικές συγκλίσεις για την αντιμετώπιση μεγάλων ζητημάτων και των κρίσεων που ανακύπτουν.

Αιχμές και διαφωνίες…

Το ερώτημα που ετέθη στο Νίκο Ανδρουλάκη για το πώς θα εκπροσωπείται το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή εάν εκλεγεί αρχηγός κάποιος μη βουλευτής, ο ευρωβουλευτής απάντησε ότι κι άλλα κόμματα στην Ευρώπη επέλεξαν τα τελευταία χρόνια για αρχηγό έναν μη βουλευτή λέγοντας ότι θα οριστεί κάποιος που θα εφαρμόζει τη δική του πολιτική χωρίς ωστόσο να παραγκωνίσει την ΚΟ απο τη συγκεκριμένη απόφαση. Ο κ. Λοβέρδος πάντως άσκησε κριτική υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός να ορίσει τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η ΚΟ επιλέγει».

Δεν πέρασε επίσης απαρατήρητη η διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα σε Ανδρέα Λοβέρδο και Χάρη Καστανίδη για τους ποινικούς κώδικες και την αυστηροποίηση των ποινών. Ο κ. Λοβέρδος ο οποίος στην πρόσφατη κοινοβουλευτική διαδικασία τάχθηκε υπερ του κυβερνητικού νομοθετήματος μιλώντας ανοιχτά υπέρ πιο σκληρών ποινών για ορισμένα εγκλήματα, επικρίνοντας εκ παραλλήλου το ΚΙΝΑΛ για την στάση στη Βουλή να μην ψηφίσει επί της αρχής το σχετικό νομοσχέδιο.

Στον αντίποδα, ο κ. Καστανίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Διαφωνώ με την αυστηροποίηση των ποινών με τον Ανδρέα Λοβέρδο, χρειάζονται προληπτικές δομές».

Σε άλλο σημείο της τηλεμαχίας, ο κ. Λοβέρδος προκάλεσε τους συνυποψηφίους του του να αποσαφηνίσουν τη θέση τους στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, εάν είναι αντίθετοι ή υπέρ και αν τη θεωρούν πρότυπο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Ξεκαθάρισε ότι είναι εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων και ότι θα καταψηφίσει τα μνημόνια που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση και άλλα τώρα, στο συγκεκριμένο θέμα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανδρουλάκης: Ψηφίζω την πρόταση δυσπιστίας

Την απόφαση του να υπερψηφίσει το ΚΙΝΑΛ την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, γνωστοποίησε με συνέντευξη του στο Open...
Λαμία: "Έφυγε" γνωστός DJ σε ηλικία 49 ετών

Επανέρχεται η μουσική και το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση

Χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση εισηγήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης επανέρχεται η μουσική...

Βουλή: Αύριο στις 6 μ.μ. η συζήτηση επί της πρότασης μομφής – Την Κυριακή...

Αύριο Παρασκευή στις 6 το απόγευμα αρχίζει η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε νωρίτερα σήμερα,...

Οικονόμου: Κίνηση εντυπωσιασμού η πρόταση μομφής

Για "κίνηση εντυπωσιασμού" έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος τόνισε πως "θα είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μία συζήτηση εφ΄...
Τσίπρας: Το "ακορντεόν" απέτυχε

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Α. Τσίπρας

Πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση την χειρότερη που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά, όπως την χαρακτήρισε, υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας και...
ΚΥΣΕΑ: Οι αποφάσεις για τις τοποθετήσεις Ανωτάτων Αξιωματικών

ΚΥΣΕΑ: Νέος Αρχηγός ΓΕΑ και νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής ο Αλ. Ράπανος

Με αντικείμενο τις τακτικές κρίσεις για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Κατά...

Ένοπλες Δυνάμεις: Μια ποιοτική και ποσοτική αποτίμηση του 2021 – Μέρος Β

Παρουσιάζει αρχής γενομένης από σήμερα, σε τέσσερα μέρη αναλυτικό απολογισμό για το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων όλο το 2021, την στρατιωτική διπλωματία, τις ασκήσεις...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
991ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κατρίνης – προϋπολογισμός: Αναλαμβάνουμε τον ρόλο της αξιόπιστης αντιπολίτευσης

«Το Κίνημα Αλλαγής δεν ασκεί αντιπολίτευση με κραυγές και ακρότητες. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης...

ΚΙΝΑΛ: Ποιοι αναλαμβάνουν τις θέσεις “κλειδιά”

Ενωτικός εμφανίσθηκε στην 1η του ομιλία στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ ο νέος πρόεδρος Νίκος...

Ν. Ανδρουλάκης: Προχωράμε δυναμικά να ανασυγκροτήσουμε την κεντροαριστερά

Από σήμερα και τυπικά πλέον είναι νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ο Νίκος Ανδρουλάκης...

ΚΙΝΑΛ: Το στοίχημα της επόμενης μέρας

Σε τροχιά επανεκκίνησης εισέρχεται η προοδευτική παράταξη μετά την “καθαρή” εντολή στο νέο πρόεδρο...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή