Εκκίνηση της εσωκομματικής προεκλογικής διαδικασίας στο ΚΙΝΑΛ, η οποία μάλιστα προμηνύεται σκληρή. Τα πρώτα κεντρικά σημεία της ατζέντας των υποψηφίων έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται καθώς επίσης και οι πρώτες εκατέρωθεν αιχμές.
Σε συνέντευξη του σήμερα στην τηλεόραση του Αντ1 ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι το σημερινό κόμμα των μηχανισμών δεν θα υπάρχει εάν εκλεγεί πρόεδρος. Όπως υπογράμμισε θα είναι ένα κόμμα ανοικτό στη βάση η οποία και θα ερωτηθεί, διαδικασία η οποία διευκολύνεται και λόγω ψηφιακής τεχνολογίας σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο. Αφήνοντας αιχμές και στέλνοντας μηνύματα εντός ΚΙΝΑΛ, δήλωσε χαρακτηριστικά “μίλησα για μηχανισμούς που δεν θα υπάρχουν επί των ημερών μου. Άρα σήμερα υπάρχουν και κάποιοι τους έχουν”.
Χθες βράδυ εξάλλου από το Μενίδι, όπου μίλησε ο κ. Λοβέρδος απέρριψε τα σενάρια περί κυβερνητικής συμμαχίας με τη ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κανενός δε θα είμαστε δεκανίκι. Θα είμαστε μεγάλο κόμμα. Δεν χαρίζουμε την πατρίδα στη Δεξιά στη Νέα Δημοκρατία. Δεν χαρίζουμε το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ. Καθαρά πράγματα» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος προσθέτοντας ότι «στις εκλογές του 2022, 2023, όποτε τις κάνουν οι δεξιοί που κυβερνούν σήμερα, το κόμμα μας θα υπερδιπλασιάσει τη δύναμη του και θα γίνει 18% και θα ρωτάνε τους άλλους όχι εμάς, με ποιον θα πάτε».
Το δικό του στίγμα έδωσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος απο το Olympia Forum υπογράμμισε οτι προτεραιότητά του δεν είναι ούτε να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά να κάνει ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που μπορεί -όπως είπε-σε όποιο σενάριο διαμορφώσει η ετυμηγορία του ελληνικού λαού να πρωταγωνιστήσει με ιδέες, θέσεις και πρόγραμμα».
Ο κ. Ανδρουλάκης άφησε αιχμές, επιμένοντας στην ανάγκη ανανέωσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα. Οι νέοι δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς, τους θεωρούν επαγγελματίες… Οραματίζομαι να αλλάξει και να έχουμε πολιτικούς. Πολιτικούς που δε θα είναι 40 χρόνια στη Βουλή και το μόνο τους κίνητρο είναι να κάθονται σε θέσεις εξουσίας, με πολιτικό τους εργαλείο το λαϊκισμό και το πελατειακό κράτος».
Στο μεταξύ, σε παρέμβασή του ο Γιώργος Παπανδρέου στη Δεύτερη Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, χωρίς αναφορές στα εσωκομματικά δρώμενα, αλλά εν είδει προγραμματικών θέσεων περιέγραψε τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση ενός ευρωπαϊκού οικοδομήματος με μετάβαση σε μια μελλοντική πράσινη κοινωνία η οποία-όπως είπε -θα πραγματοποιηθεί με ειρηνικό τρόπο μόνο με με μια κοινωνικά δίκαιη και δημοκρατική μετάβαση, διαδικασία κατά την οποία σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα Δυτικά Βαλκάνια. Να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη, όχι των ελίτ, αλλά για και από τους λαούς της, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.