Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
32.3 C
Athens

ΚΙΝΑΛ: Το στοίχημα της επόμενης μέρας

Σε τροχιά επανεκκίνησης εισέρχεται η προοδευτική παράταξη μετά την “καθαρή” εντολή στο νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη για ανανέωση, στοιχείο το οποίο επικράτησε -όπως διεφάνη εκ του αποτελέσματος- έναντι του “ισχυρού” ονόματος του Γιώργου Παπανδρέου.

H μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων, άνω των 200.000 και κατά το 2ο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης, προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη καταδεικνύοντας οτι η συμμετοχή ρεκόρ των 270.000 ψηφοφόρων την πρώτη Κυριακή της ψηφοφορίας δεν ήταν συγκυριακή ένδειξη ενθουσιασμού.

Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Οι μετριοπαθείς τόνοι τουΝίκουΑνδρουλάκη καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι ευδιάκριτες αποστάσεις τόσο έναντι της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το τρίπτυχο -ανανέωσης, ενότητας και πολιτικής προοπτικής- επί του οποίου ανέπτυξε το βασικό άξονα των προγραμματικών του θέσεων, βρήκαν ευήκοα ώτα στο κομματικό ακροατήριο το οποίο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για ισχυρή αυτόνομη πορεία και αλλαγή σελίδας στο Κίνημα Αλλαγής. Δεδομένα στα οποία στάθηκε εξάλλου ο κ. Ανδρουλάκης και στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση του νικηφόρου αποτελέσματος. “Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μόνος νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης καλώντας όλους τους συνυποψηφίους του να υπερασπιστούν την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα και πολιτική αυτονομία”.

Το στοίχημα της επόμενης μέρας – Τα 4 σημεία

-Το μεγάλο στοίχημα σε κάθε περίπτωση της επόμενης ημέρας για το νέο πρόεδρο είναι η διαφύλαξη της ενότητας η οποία περνά και μέσα απο τους νέους ρόλους που θα μοιραστούν οι 5 συνυποψήφιοι -διεκδικητές της ηγεσίας στον υπό διαμόρφωση ανασυγκροτημένο κομματικό μηχανισμό του Κινήματος Αλλαγής.

-Το επόμενο μεγάλο διακύβευμα να αξιοποιήσει το δυναμικό του ΚΙΝΑΛ διατηρώντας τις ισορροπίες μεταξύ νέων και παλαιών στελεχών.

-Άμεση προτεραιότητα ,ο ορισμός του νέου προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο οποίος θα κληθεί να εκπροσωπήσει με την ίδια δυναμικότητα τον κ.Ανδρουλάκη στη Βουλή, μια διαδικασία όχι και τόσο εύκολη προκειμένου να μην διαταραχθούν εύθραστες ισορροπίες.

-Ακόμη ένα μεγάλο ζητούμενο για το νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ο τρόπος επαναπροσέγγισης και επαναπατρισμού ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής που άλλαξαν ρότα κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Σήμερα το πρωί (περίπου στις 11) ο κ. Ανδρουλάκης θα μεταβεί στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα του προέδρου του κόμματος.

Γιώργος Παπανδρέου, ο μεγάλος ηττημένος

Στον αντίποδα, ο έτερος μονομάχος του τελικού γύρου, Γιώργος Παπανδρέου δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους καθώς κουβαλώντας “βαρίδια” του παρελθόντος, δεν μπόρεσε να κομίσει τον αέρα της προοπτικής για την προοδευτική παράταξη. Ως εκ τούτου η πολιτική εμπειρία που δυνητικά θα μπορούσε να προσδώσει πόντους στον κ. Παπανδρέου, αφαίρεσε τελικά απο τον υποψήφιο πρόεδρο καθώς η πείρα εν προκειμένω σηματοδότησε τη φθορά στην κομματική μνήμη. Σημείο επί του οποίου υπερίσχυσε ο “άκαπνος” κ. Ανδρουλάκης (όπως τον αποκάλεσε ο Γ. Παπανδρέου) πλην όμως άφθαρτος. Επιπλέον, γκρίζα σημεία -κατά γενική ομολογία- στην προεκλογική εκστρατεία του πρώην πρωθυπουργού, και η μη συμμετοχή του λίγο πριν απο τον 1ο γύρο στην τηλεμαχία με τους άλλους 5 διεκδικητές της ηγεσίας, κίνηση που εξελήφθη ως υποτιμητική έναντι των συνυποψηφίων του. Ακολούθησαν οι πολύ υψηλοί τόνοι έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη σε μια στρατηγική πόλωσης που -όπως απεδείχθη-αποδοκίμασε το κομματικό ακροατήριο. Αποκορύφωμα, η αψυχολόγητη -κατά πολλούς- κίνηση αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος του 1ου γύρου και εν συνεχεία η αναδίπλωση υπό το βάρος έντονων αντιδράσεων.

Το ερωτηματικό αναφορικά με τον κ. Παπανδρέου είναι η στάση που θα τηρήσει απο εδώ και πέρα στη σκιά της μεγάλης ήττας που αποτυπώθηκε άλλωστε και στο εύρος της διαφοράς έναντι του κ. Ανδρουλάκη. Απο την δήλωση του διεφάνη οτι δεν σκοπεύει να αποσυρθεί απο την πολιτική σκηνή αλλά να παραμείνει ενεργός πολιτικά λέγοντας “«Σε ό,τι με αφορά, θα συνεχίσω τον αγώνα για τις προοδευτικές μας ιδέες, για να γίνει η Παράταξή μας κίνημα εξουσίας. Επιχείρησε παράλληλα να εμφανιστεί ως εγγυητής της επόμενης ημέρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Όλοι μαζί, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών, των φίλων και των δημοκρατών πολιτών. Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και πάθος και θα πάμε μπροστά”

Η εξωστρέφεια μιας εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας

Στην εκλογική κάθοδο πάντως του Γ. Παπανδρέου, ενός πρώην πρωθυπουργού με “βαρύ ιστορικό” όνομα πιστώνεται εν πολλοίς η κινητικότητα και το ενδιαφέρον που προσέλκυσαν οι εκλογές του ΚΙΝΑΛ οι οποίες αρχικά φάνταζαν ως μια χλιαρή εσωκομματική διαδικασία που τελικά έλαβε διαστάσεις εξωστρέφειας και ενδιαφέρουσας αναμέτρησης.

Επιπλέον, ο αδόκητος χαμός της Φ. Γεννηματά και το αίσθημα ευθύνης και ενότητας που επέδειξαν οι έξι υποψήφιοι κατά τον πρώτο γύρο υπό το βάρος της τραγικής εξέλιξης πυροδότησαν ένα έντονο συναισθηματικό φορτίο κινητοποιώντας τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ που προσήλθαν μαζικά στις κάλπες.

Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής και η ενότητα, βασική παρακαταθήκη άλλωστε της Φ. Γεννηματά αποτελεί πυξίδα για τη μελλοντική πορεία της προοδευτικής παράταξης που καλείται με νέο αέρα και την ισχυρή εντολή της ανανέωσης να επανατοποθετηθεί στο πολιτικό σκηνικό έναντι των δυο μεγάλων πόλων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της επιχειρούμενης προοδευτικής συμμαχίας.

Απομένει να δούμε αν η νέα ηγεσία θα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τους καρπούς της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας βγάζοντας το ΚΙΝΑΛ απο την εσωστρέφεια και τη δημοσκοπική του στασιμότητα. Πλέον, επόμενος σημαντικός σταθμός το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πιθανότατα την προσεχή Άνοιξη οπότε και θα τεθεί προς συζήτηση το όνομα και τα σύμβολα του κόμματος που επανήλθαν δριμύτερα στο προσκήνιο με νοσταλγική διάθεση μεν αλλά μέσα από μια διαδικασία εκλογικής ανανέωσης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ερντογάν: Νέες προκλητικές δηλώσεις με αποδέκτες την Ελλάδα και την Κύπρο

Μια ημέρα πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέες απειλές. Μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο, ο Ταγίπ Ερντογάν...

Οικονόμου: Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο για καυγά…

Με την χαρακτηριστική φράση «στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο για καυγά αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αναπάντητη και...

Μητσοτάκης: Το 2015 ήρθαμε κοντά στην απόλυτη καταστροφή

Η σημασία της άρσης του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας τον Αύγουστο, επισημάνθηκε στην διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της...

Στη Βουλή η αναβάθμιση των F-16 block 50 και αποστολή των C-130 στο Ισραήλ

Στην τελική ευθεία για την υλοποίηση 24ων προγραμμάτων που λίμναζαν επί χρόνια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στην Επιτροπή Εξοπλιστικών στην Βουλή έρχονται σήμερα προς συζήτηση...

Τουρκία: Στη φυλακή ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας

Προφυλακιστέος για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας κρίθηκε από τον ανακριτή ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα. Ο Έλληνας πολίτης οδηγήθηκε με τεθωρακισμένο όχημα στο ανακριτικό γραφείο και...

“Ύποπτα παιχνίδια” λέει η Αθήνα σε ότι αφορά σύλληψη Έλληνα κατασκόπου, που αναφέρουν τα...

Για σύλληψη «Έλληνα κατασκόπου» κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (). Σύμφωνα με ό, τι έχει γίνει γνωστό ο...

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων

Ελλάδα και Αυστρία ενώνουν τις δυνάμεις τους στον Έβρο, εκεί όπου η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθαν αντιμέτωπες με την πρωτοφανή τουρκική...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,031ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ανδρουλάκης: Μην Επαναλαμβάνετε με τον Ερντογάν τα λάθη που κάνατε με τον Πούτιν

Για την επιθετική ρητορική και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με τις απαράδεκτες και...

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ είναι από πολύ σκληρό μέταλλο για να λιώσει

Την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στο προσκήνιο με σημείο αναφοράς την ενότητα , την...

Ν.Ανδρουλάκης: Μαζί για την Αναγέννηση, μαζί για την αλλαγή

Στους άξονες της νέας σχέσης εμπιστοσύνης που χτίζει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με...

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: “Η κοινωνία στο προσκήνιο”

Με κεντρικό σύνθημα «η κοινωνία στο προσκήνιο» και κύρια στόχευση την εξωστρέφεια και την...