Το καλοκαίρι είναι βέβαιο, ότι θα επιδιώξουμε περισσότερο να καθόμαστε στο μπαλκόνι μας και, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα κουνούπια, το «φιδάκι» είναι μια ενδεδειγμένη λύση, αλλά ουδόλως πρέπει να το μυρίζουμε ή να αφήνουμε τον καπνό του να «εισβάλει» στο σπίτι μας.
Το «φιδάκι» για τα κουνούπια παρασκευάζεται από μία αποξηραμένη σκόνη πύρεθρου, το οποίο είναι ένα φυσικό υλικό σε μορφή σκόνης, που προέρχεται από ένα είδος χρυσάνθεμου. Αν και θεωρείται γενικά ασφαλές, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, ερεθισμό στο δέρμα ή τα μάτια και φλεγμονή. Σε περίπτωσης κατάποσης, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα της γλώσσας και των χειλιών, σπασμούς, μυική μαρμαρυγή, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και θάνατο.
Αυτό που ακόμα λιγότεροι άνθρωποι γνωρίζουν, είναι μια μελέτη που έγινε πριν μερικά χρόνια στην Μαλαισία και η οποία έδειξε ότι ο καπνός από την καύση μίας τέτοιας σπείρας, είναι πολύ επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ζημιά που προκαλείται στους πνεύμονες από ένα πηνίο κουνουπιών είναι ισοδύναμη με την ζημία που γίνεται από 100 τσιγάρα.
Η καύση τους σε κλειστούς χώρους είναι ένας συνηθισμένος τρόπος για την αντιμετώπιση των κουνουπιών στα σπίτια σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής. Ωστόσο, ο καπνός που εκπέμπεται από αυτές τις σπείρες μπορεί να περιέχει ρύπους που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο καπνός από ένα αντικουνουπικό «φιδάκι» περιέχει σημαντικές ποσότητες πτητικών οργανικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων κάποιων καρκινογόνων ουσιών. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι από την καύση ενός και μόνο τέτοιου πηνίου παράγεται η ίδια ποσότητα σωματιδιακής ύλης, όπως η καύση 75-137 τσιγάρων.
Η ποσότητα της φορμαλδεΰδης (ένα επικίνδυνο καρκινογόνο, που επηρεάζει πολλές διεργασίες μέσα στο σώμα) που εκπέμπεται από ένα «φιδάκι» για κουνούπια βρέθηκε ότι είναι το ίδιο υψηλή όσο εκείνη που εκπέμπεται από την καύση 51 τσιγάρων. Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι ο καπνός από τα «φιδάκια» για τα κουνούπια δημιουργεί οξείς και χρόνιους κινδύνους για την υγεία, τόσο από την βραχυπρόθεσμη, όσο και από την μακροχρόνια χρήση.
Αυτές οι μυρωδιές διώχνουν τα κουνούπια
Το φιδάκι έχει έντονη μυρωδιά και όχι τόσο ευχάριστη, ενώ αν έχεις και παιδιά καλό θα ήταν να το αποφύγεις.
Βανίλια
Ανακατεύουμε σκόνη βανίλιας με ένα baby lotion σε αναλογία 1 στα 10 και εφαρμόζουμε σε όλα τα εκτεθειμένα μέρη του σώματός μας. Και θα μοσχομυρίζουμε βανίλια, το δέρμα μας θα είναι μαλακό και τα κουνούπια δεν θα μας πλησιάζουν!
Αιθέρια έλαια γλυκάνισου, γαρύφαλλου, βασιλικού και ευκάλυπτου
Αυτά τα αιθέρια έλαια τρομάζουν τα κουνούπια όταν τα εφαρμόζεις σε εκτεθειμένες περιοχές του σώματός σου ή όταν τα ψεκάζεις σε μια πηγή θερμότητας, για παράδειγμα κοντά σε μια λάμπα. Από την άλλη μπορείς να βουτήξεις ένα βαμβάκι μέσα σε ένα αιθέριο έλαιο και να το αφήσεις κοντά στο παράθυρο.
Γαρύφαλλο
Βάζουμε 5 γρ. γαρύφαλλο σε ένα ποτήρι νερό και βράζουμε για 15 λεπτά. Ανακατεύουμε 10 σταγόνες από αυτό το μείγμα με 1 κουταλιά της σούπας από κάποιο άρωμα και εφαρμόζουμε σε περιοχές του σώματος. Τώρα μπορείς να καθίσεις έξω για τουλάχιστον 2 ώρες και τίποτα δεν θα σε πλησιάσει!
Μαργαρίτα
Αυτό το λουλούδι είναι φάρμακο κατά των κουνουπιών. Τα αποξηραμένα λουλούδια, τα φύλλα από το συγκεκριμένο, μπορούν να αλεσθούν σε σκόνη και να επηρεάσουν τα νευρικά κύτταρα των εντόμων. Μπορείς να βάλεις μερικές δέσμες γύρω από το σπίτι σου!
Μαγειρικό λάδι, σαμπουάν και ξύδι
Τι κοινά μπορεί να έχουν αυτά τα τρία; Δημιουργούν το τέλειο απωθητικό για τα κουνούπια και τις μύγες. Θα χρειαστείς λίγο λάδι μαγειρέματος, σαμπουάν και ξύδι! Ανακατεύουμε αυτά τα συστατικά σε ίσες ποσότητες μέχρι να δημιουργήσουμε έναν λευκό αφρό. Μπορούμε να ψεκάσουμε στο σώμα μας ή να το βάλουμε σε ένα δοχείο και να το αφήσουμε ανοιχτό! Δεν έχει έντονη μυρωδιά και είναι ασφαλές για τα παιδιά.