Κίνημα αλλαγής: Ισχύς εν τη ενώσει

43
Γεννηματά σε εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ποντίων: Όσο η μνήμη είναι ζωντανή δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες

Πανηγυρικό χαρακτήρα προσέλαβε η πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής εν όψει του Ιδρυτικού Συνεδρίου του νέου φορέα το τριήμερο 16-18 Μαρτίου.

Μολονότι, στις γραμμές του υπό σύσταση νέου φορέα περισσεύει η αισιοδοξία για την προοπτική του όλου εγχειρήματος, οι τοποθετήσεις των 5 από τα 6 μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ( ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου δεν παρέστη λόγω αδιαθεσίας ) προδίδουν…διαφορετικές προσεγγίσεις και εναλλακτικές πορείες, σχετικά με την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα, ζητήματα, που η ηγεσία του νέου κόμματος θα κληθεί εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσει στο επικείμενο Συνέδριο.

Η Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά επεχείρησε να καταστήσει σαφές πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η Νέα Δημοκρατία είναι ικανοί να εγγυηθούν την προοπτική της χώρας: “Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε αριστερά και πράττει δεξιά, έδωσε ψευδείς υποσχέσεις, παραδέχθηκε αυταπάτες για να κρύψει τις απάτες. Η ΝΔ παραμένει μία βαθιά συντηρητική δύναμη, ανίκανη να αρθρώσει πειστικό σχέδιο, αμήχανη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στα χωράφια της. Ασκεί κριτική, απλά για να εφαρμόσει καλύτερα τα ίδια πράγματα, πρόκειται για μία εξ ίσου σκοτεινή προοπτική για την χώρα”. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε πως η παράταξη πρέπει να εξέλθει του Συνεδρίου με μία γνήσια λαϊκή και προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης και διεμήνυσε πως το κόμμα της δεν καθοδηγείται, ούτε χειραγωγείται και πως έχει σταθερά μέτωπα με τη συντήρηση και τον λαϊκισμό. “Στεκόμαστε απέναντι στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, την περικοπή των επιδομάτων, την παράδοση ολόκληρης πλέον της εθνικής περιουσίας στο Υπερταμείο” σημείωσε η κα Γεννηματά, που επανέλαβε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο και υπενθύμισε πως η κυβερνητική ρητορική περί εξόδου από τα Μνημόνια είναι ακόμη ένα παραμύθι.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, η Φώφη Γεννηματά κατήγγειλε τα μικροκομματικά παιχνίδια και το blame game ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο για πατριδοκάπηλη προσέγγιση και διαβεβαίωσε πως το Κίνημα Αλλαγής θα τοποθετηθεί υπεύθυνα, όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει μία επίσημη πρόταση. Απευθυνόμενη προς την τουρκική ηγεσία, η κα Γεννηματά κάλεσε τη γειτονική χώρα να σεβαστεί τις αρχές καλής γειτονίας και τους κανόνες διεθνούς δικαίου προειδοποιώντας πως η χώρας μας δεν διεκδικεί αλλά και δεν παραχωρεί τίποτε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Στην διεθνή πραγματικότητα, που επιβάλλει στην Ευρωπαϊκή και την εγχώρια Σοσιαλδημοκρατία να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις κεντρικές εξελίξεις αναφέρθηκε στην δική του τοποθέτηση ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε πως οι Σοσιαλιστές πρέπει να πρωταγωνιστήσουν υπέρ της σκληρής πολιτικής ενοποίησης της Ένωσης με ενιαίους κανόνες φορολογίας, μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό ταμείο και εκδίωξη του ΔΝΤ από τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, κοινούς κανόνες παροχής ασύλου, αλλά και την εμπέδωση μίας πραγματικής συμμετοχικής δημοκρατίας. “Σε εθνικό επίπεδο πρέπει να ηττηθεί ο ανορθολογισμός και να παρουσιάσουμε ένα κόμμα με προοδευτικό και καθαρό λόγο, που πρέπει να έχει ενιαία λειτουργία και φωνή στο Κοινοβούλιο”, επέμεινε ο κ. Ανδρουλάκης, που πρότεινε το άθροισμα των διορισμένων Συνέδρων να είναι μικρότερο από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στο Συνέδριο. “Πρέπει να δείξουμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε το κόμμα ως λάφυρο, ότι αυτό ανήκει πρωτίστως στα μέλη του και λιγότερο στην ηγεσία και τα μεγαλοστελέχη” σημείωσε ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, υπογραμμίζοντας ότι η ενότητα δεν σφυρηλατείται με στρεβλά αφηγήματα και πως η προοπτική δεν έγκειται στην αναβάπτιση παλαιοκομματικών προτύπων.

Διαβάστε επίσης:  Η άυλη συνταγογράφηση παρουσιάστηκε επίσημα σε τηλεδιάσκεψη με τον Μητσοτάκη

Ο Γιώργος Καμίνης

“Έχουμε ιερό καθήκον να μην απογοητεύσουμε και να μην προδώσουμε τις 212.000 των πολιτών, που μας τίμησαν με την ψήφο τους, όλοι αυτοί είναι οι συνιδρυτές της παράταξης, που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο νέο φορέα” επεσήμανε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, επιμένοντας πως η εντολή, που έχει λάβει η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου κόμματος, που θα φιλοξενήσει όλους όσοι ασφυκτιούν μεταξύ του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του συντηρητισμού της ΝΔ και όχι μίας ομοσπονδίας κομμάτων. Ο κ. Καμίνης υπενθύμισε πως η δημοκρατική παράταξη διαδραμάτιζε το ρόλο του πρωταγωνιστή στην χώρα μόνον, όταν ήταν ενωμένη σαν γροθιά, ενώ υπογράμμισε πως ο νέος φορέας θα πρέπει να έχει ενιαία πολιτική έκφραση απέναντι σε όλους αυτούς που οδηγούν την χώρα σε οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική παρακμή. “Η σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία επιβάλλει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και όχι μεταφορά των βαρών στους πολίτες, κατά το υπόδειγμα, που ακολουθήσαμε στον Δήμο Αθηναίων” σημείωσε ο Γιώργος Καμίνης και τόνισε πως τα μνημόνια έχουν την υπογραφή της ΝΔ, αναφερόμενος στην εσωτερική έκθεση της ΤτΕ. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, χαρακτήρισε, εξάλλου, πρώτη μέριμνα του νέου φορέα την επαναπροσέγγιση της παράταξης με τους νέους.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης

Την πρόταση να θεσπισθεί ο κανόνας του…30 εν όψει του επικείμενου Συνεδρίου υπέβαλε κατά την δική του παρέμβαση ο Σταύρος Θεοδωράκης, επεσήμανε πως τα κεφαλαιώδη ερωτήματα, που πρέπει να απασχολήσουν το πολιτικό προσωπικό του Κινήματος Αλλαγής είναι “με ποιους και γιατί πάμε;”. Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξήγησε πως θα πρέπει να θεσπιστούν ποσοστώσεις, ώστε στο επικείμενο Συνέδριο το 30% του σώματος να είναι γυναίκες, νέοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αλλά και προερχόμενοι εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. “Στόχος μας είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα και να την απεγκλωβίσουμε από τους βάλτους του λαϊκισμού, χρειαζόμαστε σαφές σχέδιο, ιεράρχηση προτεραιότητων και συγκεκριμένες συγκρούσεις με χρόνιες παθογένειες. Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για υποκρισία της κυβερνητικής παράταξης και αφωνία της συντηρητικής παράταξης, υπενθυμίζοντας την θέση του Κινήματος Αλλαγής περί σύνθετης ονομασίας, erga omnes και αποκήρυξη του αλυτρωτισμού.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του κυβερνητικού συνασπισμού, τονίζοντας ότι “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εγκλωβισμένη σε μία συμμαχία με ένα ακροδεξιό σχήμα, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα, που αντιμετωπίζει”. Χαρακτήρισε, μάλιστα, ακόμη μία πολιτική απάτη τα όσα υποστηρίζει ο πρωθυπουργός περί εξόδου από τα Μνημόνια το 2018.” Για να υπερβεί η χώρα την κρίση επιτέλους χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αποτελεσματική διαπραγμάτευση, προοδευτική πολιτική. Ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης με αρμονική συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας με κοινωνική συνοχή και ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχαρόπουλος.