Το στόχο να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία μπορεί να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος σε περίπτωση συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός ή ειρηνευτική συμφωνία περιέγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με ηγέτες στο Λονδίνο.
«Πρώτον, θα διατηρήσουμε τη ροή της στρατιωτικής βοήθειας και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την οικονομική πίεση στη Ρωσία για την ενίσχυση της Ουκρανίας. Δεύτερον, συμφωνούμε ότι οποιαδήποτε διαρκής ειρήνη πρέπει να διασφαλίζει την κυριαρχία και την ασφάλεια της Ουκρανίας, και η Ουκρανία πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι. Τρίτον, σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας, θα ενισχύσουμε την αμυντική ικανότητα της ίδιας της Ουκρανίας για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε μελλοντική εισβολή».
Ο Στάρμερ προειδοποίησε ότι η Δύση βρίσκεται σε μια «ιστορική καμπή», ανακοινώνοντας μια συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων λιρών θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αγοράσει περισσότερους από 5.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Παράλληλα τόνισε ότι ορισμένες χώρες κατά τη σύνοδο άφησαν να εννοηθεί ότι θέλουν να είναι μέρος της «συμμαχίας των προθύμων» της Ευρώπης για να βοηθήσουν την Ουκρανία, μια πρωτοβουλία που προωθεί το Λονδίνο.
Προσπαθώντας να αναγεννήσει την ελπίδα για ειρήνη στην Ουκρανία, ο Στάρμερ έκανε λόγο σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί για τη συγκρότηση μιας «συμμαχίας των προθύμων» στην Ευρώπη που θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να καταλήξει σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στις ΗΠΑ.
«Αναφορικά με τη συμμαχία των πρόθυμων, ναι, ορισμένες χώρες έδειξαν σήμερα ότι θέλουν να είναι μέρος του σχεδίου που αναπτύσσουμε», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο στο Λονδίνο. «Θα τις αφήσω να κάνουν τις δικές τους ανακοινώσεις σχετικά με το πώς ακριβώς θέλουν να συνεισφέρουν, αλλά καταφέραμε να πετύχουμε μια πρόοδο σε αυτό», είπε.
Σημείωσε ότι οι ηγέτες που ήταν παρόντες στη σημερινή συγκέντρωση συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά «πολύ σύντομα» προκειμένου να «κρατήσουν τον ρυθμό πίσω από αυτές τις ενέργειες και να συνεχίσουν να εργάζονται για αυτό το κοινό σχέδιο».
Ηρθε η ώρα για δράση
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι «δεν είναι στιγμή για περισσότερες συζητήσεις, είναι ώρα για δράση» και η Ευρώπη «πρέπει να σηκώσει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς» στην Ουκρανία, αλλά με την υποστήριξη των ΗΠΑ, δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ.
«Η Ευρώπη πρέπει να σηκώσει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς, αλλά για να υπερασπιστεί την ειρήνη στην ήπειρό μας και για να πετύχει, αυτή η προσπάθεια πρέπει να υποστηριχθεί σθεναρά από τις ΗΠΑ», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αν οι ΗΠΑ είναι πλέον ένας αναξιόπιστος σύμμαχος, ο Στάρμερ είπε: «Κανείς δεν ήθελε να δει τι συνέβη την περασμένη Παρασκευή, αλλά δεν δέχομαι ότι οι ΗΠΑ είναι αναξιόπιστος σύμμαχος. Οι ΗΠΑ είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος του Ηνωμένου Βασιλείου για πολλές, πολλές δεκαετίες και συνεχίζει να είναι. Δεν υπάρχουν δύο χώρες τόσο στενά ευθυγραμμισμένες όσο οι δύο χώρες μας και η άμυνά μας, η ασφάλεια και οι υπηρεσίες πληροφοριών μας είναι αλληλένδετες με τρόπο που όπως καμία σχέση δύο άλλες χωρών».

Η σύνοδος του Λονδίνου για την Ουκρανία
Οι 19 συμμετέχοντες της συνόδου περιλαμβάνουν τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα.
Παρών ήταν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Το σχέδιο Στάρμερ και οι 3 όροι για την ειρήνη στην Ουκρανία
Νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε σήμερα ότι Λονδίνο και Παρίσι θα εργαστούν από κοινού “πάνω σε ένα σχέδιο για τον τερματισμό των μαχών” μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα πρέπει να πληρούνται τρεις όροι προκειμένου να επιτευχθεί «βιώσιμη ειρήνη» στην Ουκρανία.
Αρχικά μια Ουκρανία «σε ισχυρή θέση για να διαπραγματευθεί», στη συνέχεια ένα ευρωπαϊκό στοιχείο που θα αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας» καθώς και η «αμερικανική κάλυψη».
Συνάντηση Στάμερ – Ζελένσκι
Σε πολύ πιο χαλαρό τρόπο και με θερμή υποδοχή, συναντήθηκε χθες ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι με τον Κιρ Στάρμερ στο Λονδίνο.
Με ουκρανικές σημαίες υποδέχτηκαν τον Ουκρανό πρόεδρο, δείχνοντας πως η Βρετανία είναι στο πλευρό του, στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ μετά την επεισοδιακή συνάντησή του με τον Τραμπ.
«Οπως βλέπεις έχεις την υποστήριξη όλου του Ηνωμένου Βασιλείου» του είπε καθώς είδε ουκρανικές σημαίες στην Ντάουνινγκ Στριτ. «Είσαι καλοδεχούμενος εδώ. Θα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί» πρόσθεσε όλο νόημα ο Στάρμερ.
«Θέλουμε μία διαρκή ειρήνη και ασφάλεια στην Ουκρανία» του είπε ακόμη πριν ξεκινήσει η επίσημη συνάντησή τους.
My support for Ukraine is unwavering.
— Keir Starmer (@Keir_Starmer) March 1, 2025
The UK stands with you, @ZelenskyyUa. pic.twitter.com/PsVKyRHKvx
Ο Ζελένσκι έγινε δεκτός από τον βασιλιά Κάρολο
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε δεκτός από τον βασιλιά Κάρολο στην κατοικία του στην ανατολική Αγγλία αργά σήμερα το απόγευμα, μετά από τη σύνοδο συμμάχων του Κιέβου που έγινε νωρίτερα σήμερα στο Λονδίνο, ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Η συνάντηση στο Σάντριγχαμ γίνεται δύο ημέρες μετά από την έντονη διαμάχη μεταξύ του Ουκρανού ηγέτη και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο βασιλιάς Κάρολος προσκάλεσε τον Τραμπ να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία. Ο Κιρ Στάρμερ παρέδωσε στον Τραμπ την επιστολή πρόσκλησης του Καρόλου κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ αμέσως αποδέχθηκε την πρόσκληση.
Αν η επίσκεψη πραγματοποιηθεί, ο Αμερικανός πρόεδρος θα γίνει ο πρώτος εκλεγμένος πολιτικός ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία που θα γίνει δεκτός για δεύτερη φορά από μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την επίσημη επίσκεψή του το 2019, στην πρώτη του θητεία.