Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

“Κιβωτός του κόσμου: “Τεράστια τα σφάλματα στο σύστημα διαπαιδαγώγησης

Για τεράστια σφάλματα στο σύστημα διαπαιδαγώγησης στην «Κιβωτό του κόσμου» έκανε λόγο μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής.

«Το σφάλμα είναι, όταν αντιμετωπίζονται τα παιδιά ως αγρίμια και με τέτοιον τρόπο διαπαιδαγωγούνται ως να πρόκειται για αγρίμια, που πρέπει να τα αναθρέψουν με τιμωρητική διαπαιδαγώγηση, η οποία είναι εντελώς αδόκιμη επιστημονικά» είπε χαρακτηριστικά.

«Oι έλεγχοι στις δομές είναι πάντα πλημμελείς όταν αφορούν σε ιδιωτικούς φορείς, γιατί στο τέλος της ημέρας οι μη κυβερνητικές οργανώσεις λειτουργούν με ένα καθεστώς ιδιωτικού φορέα» σημείωσε ο κ. Παπαδημητριάδης.

Όπως τόνισε «οι επιστήμονες γνωρίζουμε διεθνώς από πολλές δεκαετίες, ήδη από το 1909,  ότι τα παιδιά των ιδρυμάτων αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής σωματικής κακοποίησης και τιμωρητικής διαπαιδαγώγησης. Είναι λιγότερο πιθανό ότι τα παιδιά αυτά θα αναπτύξουν σωστά τον εαυτό τους, ότι θα έχουν ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, όπως περιμένουμε από τα παιδιά, ότι θα συμμετέχουν σε οργανωμένα σχολικά προγράμματα. Επιπλέον έχουν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης από τους συνομηλίκους τους σε περιβάλλοντα οικογένειας.»

Συμπερασματικά ανέφερε πως «η ιδρυματική φροντίδα των παιδιών είναι μια πολύ πολύ κακή ιδέα»

Βέβαια, όπως σχολίασε  «σε χώρες όπως η δική μας, δεχόμαστε ως πολιτεία την εξωτερική ανάθεση της φροντίδας σε ιδιωτικούς φορείς, διότι αυτό εξυπηρετεί τους πάντες. και το κράτος έχει λιγότερη δημόσια δαπάνη και οι επιχειρήσεις όμως έχουν έναν τρόπο να διαφημίζουν τα προϊόντα τους με έσοδα τα οποία θα αποδίδονται στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και έτσι έχουν ένα καινούργιο τρόπο μάρκετινγκ αλλά και οι πολίτες βολευόμαστε με τον οβολό μας να βγάλουμε από πάνω μας τις ενοχές ότι έχουμε μια καλύτερη τύχη από άλλους ανθρώπους.»

Ο ψυχίατρος ήταν κατηγορηματικός όταν του επισημάνθηκε πως τα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή της Κιβωτού, θεωρούνται από κάποιους ιδιαίτερα σκληρά ακόμη και επικίνδυνα:

«Όχι, δεν υπάρχουν επικίνδυνα παιδιά. Υπάρχει επικίνδυνη ανθρώπινη αντίληψη για τους συνανθρώπους μας και για τα παιδιά. Τα παιδιά μέσα από τη διαπαιδαγώγηση και με την κατάλληλη ψυχοθεραπευτική παρακολούθηση, ακόμη και αν προέρχονται από περιβάλλοντα πολύ σκληρά, μπορούν να αναπτύξουν τον εαυτό τους σε έναν καλό δρόμο.»

«Το σφάλμα είναι» επισήμανε  ότι «όταν αντιμετωπίζονται τα παιδιά ως αγρίμια και με τέτοιον τρόπο διαπαιδαγωγούνται, ως να πρόκειται για αγρίμια που πρέπει να τα αναθρέψουν με τιμωρητική διαπαιδαγώγηση, η οποία είναι εντελώς αδόκιμη επιστημονικά. Ασφαλώς και δεν πρόκειται να ξεπεράσουν την άγρια προέλευση.»

Όσο για το γεγονός πως τα παιδιά «έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, υπέρ και κατά του πατέρα Αντώνιου» εξήγησε:

«Είναι χωρισμένα σε δύο στρατόπεδα, για τον απλούστατο λόγο, ότι πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν στρώσει την καθημερινότητά τους εκεί. Μια πραγματικότητα, που ενστερνίστηκαν πλήρως. Δεν ξέρουν κάτι άλλο. Δεν έχουν μέτρο σύγκρισης. Ασφαλώς και ο βασανιστής, ενδεχόμενα που υπάρχει εδώ, μπορεί να εξειδανικεύεται, διότι αυτός είναι το πρότυπο που έχουν. Δεν έχουν ένα άλλο πρότυπο για σύγκριση. Επιπλέον δεν μπορούν να συγκρίνουν με την αρχική οικογένεια προέλευσης, διότι αυτή ήταν δυσλειτουργική ευθύς εξαρχής, αν όχι και διαλυμένη»

Με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαδημητρίου  « Ό, τι και να αποδειχτεί στο τέλος αυτής της υπόθεσης, στην πραγματικότητα πρέπει να κρατήσουμε ότι ο τρόπος, το σύστημα διαπαιδαγώγησης στην «Κιβωτό του Κόσμου» είχε τεράστια σφάλματα. Σίγουρα δεν είχαμε εδώ μια διαπαιδαγώγηση με κανένα δόκιμο και επιστημονικό τρόπο πάνω σε αυτά τα παιδιά. Ήταν ένα περιβάλλον λίγο έως πολύ στην τύχη. Οι άνθρωποι που διηύθυναν αυτό το περιβάλλον – οι οποίοι δεν είχαν βέβαια και καμία επιστημονική εξειδίκευση – το έκαναν με έναν τρόπο που οι ίδιοι θεωρούσαν ότι είναι ο σωστός τώρα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

25 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Γεώργιος Γεννηματάς

Ο Γεώργιος Γεννηματάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής...
Κορονοϊός: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΕΚΑΒ

Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Σοβαρό επεισόδιο συνέβη στη Νίκαια, όπου δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο, λίγες ώρες μετά την επίθεση του πρώην βουλευτη των Σπαρτιατών Κωνσταντίνου Φλώρου στον...
Μεταξουργείο: Νεκρός 15χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την ημέρα της εισαγωγής του διέταξε η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου,...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 25 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1719: Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κιβωτός του Κόσμου: Ποινική δίωξη για κακουργήματα στον πατέρα Αντώνιο και την Πρεσβυτέρα για τα οικονομικά της ΜΚΟ

Ποινικά υπόλογοι για τα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου» βρίσκονται ο πατέρας Αντώνιος και...

Κιβωτός του Κόσμου: “Κωλοτούμπα” του 16χρονου στην υπόθεση του πατέρα Αντωνίου

Νέα τροπή στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου δίνει η επιστολή του 16χρονου, βασικού...

Κιβωτός του Κόσμου: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για τις ασέλγειες ο πάτερ Αντώνιος

Ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκεο πατέρας Αντώνιος ο οποίος απολογήθηκε σήμερα στην...

Κιβωτός του Κόσμου: Κακουργηματική δίωξη κατά του πατέρα Αντώνιου

Αντιμέτωπος με την κακουργηματική κατηγορία της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ΄...