Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

«Κλείδωσε» για τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Η διαμόρφωση «εθνικής θέσης» στο ασφαλιστικό είναι κατά την κυβέρνηση ο στόχος.

Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας κ. Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα, του ΠΑΣΟΚ κα Γεννηματά, του Ποταμιού κ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντη.

Ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε στους Πολιτικούς Αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Το Μαξίμου εμφανίζεται να προκαλεί αυτό τον διάλογο μεταξύ αρχηγών ώστε να ενισχυθεί διαπραγματευτικά απέναντι στους δανειστές και όχι σε συνεννόηση μαζί τους όπως ανέφερε το ρεπορτάζ μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού το οποίο το Μαξίμου έσπευσε να διαψεύσει χθες το βράδυ.

«Η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία παράλληλα γίνεται λόγος για «συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου».

Στο Συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταθέσει ένα πλαίσιο γενικών αρχών ως βάση συζήτησης, όπως αυτό διαμορφώθηκε και στο πρόσφατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και με εισήγηση Του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα η κυβερνητική πρόταση μιλά για διασφάλιση ενός ασφαλιστικού συστήματος που θα παραμείνει αναδιανεμητικό και δε θα φέρει τη λογική εξατομικευμένων λογαριασμών, ενώ προβλέπει την εθνική σύνταξη που θα προκύπτει από την φορολογία στην οποία προστίθεται η αναλογική σύνταξη η οποία προκύπτει από την προσμέτρηση του μισθού ή του εισοδήματος, του ενιαίου ποσοστού αναπλήρωσης και των ετών ασφάλισης. Η κυβέρνηση επιδιώκει τη μη σύνδεση της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, ενώ προκρίνει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση συντάξεων, μέτρο το οποίο απορρίπτουν οι δανειστές.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτείνει μια διακομματική Επιτροπή Διαλόγου στην οποία θα κληθούν και ειδικοί, προκειμένου να γίνει διεξοδική συζήτηση και να διαμορφωθεί μια τελική πρόταση.

Στην ατζέντα και η συνταγματική αναθεώρηση

Ειδικά για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο πρωθυπουργός, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας είχε δεσμευτεί ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας η κυβέρνηση θα ανοίξει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, για την ενίσχυση των δημοκρατικών ελευθεριών, την προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, για την υιοθέτηση θεσμών δημοκρατικής συμμετοχής, τόσο στη λήψη των αποφάσεων όσο και στον έλεγχο της κρατικής εξουσίας».

Στο κλίμα αυτό ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει ότι θα ξεκινήσει ένας μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος ώστε η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική και αυτή η Αναθεώρηση να προκύψει όχι μέσα από μικροδιευθετήσεις του πολιτικού συστήματος αλλά μέσα από πλατιά συμμετοχή των δυνάμεων που είχαν κινητοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα για να υπάρξουν πλατιές αλλαγές.

Πλακιωτάκης: Η κίνηση Τσίπρα δηλώνει αδυναμία να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες προεκλογικές του υποσχέσεις

Η συμμετοχή της ΝΔ στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς και τα τερτίπια του κ. Τσίπρα, τόνισε σε δήλωσή του ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο κ. Πλακιωτάκης ο οποίος δέχτηκε σήμερα το πρωί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα την πρόσκληση για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών επεσήμανε πως « ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή, δηλώνει αδυναμία να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες προεκλογικές του υποσχέσεις» ενώ ξεκαθάρισε πως η ΝΔ ως σοβαρή και υπεύθυνη, όπως είπε , πολιτική δύναμη θα ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο και θα παρεβρεθεί στο αυριανό Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Γεννηματά: Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε συζήτηση για το ασφαλιστικό

Σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, άφησε η Φώφη Γεννηματά την απόφαση της να παρίσταται στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών όταν η συζήτηση εισέλθει στο Ασφαλιστικό. Παρότι επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα οι πληροφορίες επιμένουν ότι η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κινήθηκε στο πλαίσιο της γραμμής που εκφράστηκε στη χτεσινή ανακοίνωση, δηλώνοντας στον πρωθυπουργό ότι διαφωνεί με την ατζέντα της συζήτησης, η οποία θα πρέπει να κινηθεί στα εθνικά θέματα, στην ενημέρωση για τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού σε Τουρκία και Ισραήλ – Παλαιστίνη, στα ζητήματα αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, στο προσφυγικό υπό το πρίσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και τη ρωσοτουρκική εμπλοκή. Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν οι πληροφορίες τόνισε στον πρωθυπουργό ότι ενημέρωση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Ασφαλιστικό θα μπορούσαν να δοθούν σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Διαδικασίας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια, ή στο πλαίσιο της ΟΚΕ.

Μάλιστα η Φώφη Γεννηματά σχολίασε και στα social media την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν σοβαρές ενστάσεις για την διαδικασία σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για ζητήματα τρέχουσας πολιτικής, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του και κρίνεται αντισυνταγματικό. Επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να μείνει σε απόσταση από τους χειρισμούς τρεχουσών πολιτικών διασφαλίζοντας την ενότητα του ελληνικού λαού και κρίνουν λάθος τις πρόσφατες δηλώσεις του για το PSI την ώρα που καταστράφηκαν οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών από την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους.

Πάντως μπροστά στις ενστάσεις του κ. Τσίπρα ότι το Ασφαλιστικό αφορά τις επόμενες γενιές και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πάρουν θέση η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε χρόνο προκειμένου να διαβουλευτεί με τους συνεργάτες της και να απαντήσει εντός της ημέρας.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης από την άλλη έχει ήδη δηλώσει ότι θα προσέλθει στη συζήτηση, αλλά δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για το αποτέλεσμα της.

“Οχι” από Κουτσούμπα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας απαντά αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γγ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Το Μαξίμου για τις αντιδράσεις των κομμάτων

Οι αντιδράσεις των κομμάτων που βλέπουν στην πρωτοβουλία για Συμβούλιο Αρχηγών  μια προσπάθεια της κυβέρνησης να εκβιάσει τη συναίνεσή τους σε επώδυνα μέτρα, προφανώς δεν αιφνιδίασαν το Μαξίμου. Ωστόσο, εφόσον δεν καταστεί δυνατή η συνεννόηση σε μια εθνική γραμμή για το ασφαλιστικό (ανάλογη στρατηγική θα ξετυλιχθεί στη συνέχεια και για άλλα κρίσιμα θέματα όπως η παιδεία, η συνταγματική αναθεώρηση, κλπ) η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την άρνηση συνεννόησης προκειμένου να εκθέσει στην κοινωνία τα άλλα κόμματα, κατηγορώντας τα για μικροπολιτική την ώρα που «παίζονται» οι συντάξεις.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση στρώνει επικοινωνιακά το έδαφος, επιχειρώντας να διαχύσει εκ των προτέρων την ευθύνη – είτε με είτε χωρίς συνεννόηση – εν όψει μιας διαπραγμάτευσης που τη θεωρεί εξαιρετικά δύσκολη καθώς οι δανειστές πιέζουν για άμεσα αποτελέσματα και περικοπές και η όποια κόντρα μαζί τους φαίνεται να έχει προδιαγεγραμμένα όρια.

Στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους αρχηγούς για το Προσφυγικό και θα ζητήσει να πληροφορηθεί τις θέσεις τους εν όψει της Σύνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει την Κυριακή στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή της Τουρκίας. η Σύνοδος παίρνει νέα τροπή μετά το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι και τη ρωσοτουρκική διένεξη ύστερα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό πύραυλο.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο Τύπος του Σαββάτου 23/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 23-3-2024 ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «17 μυστικά για μείωση τεκμηρίων» Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:...

Ο Τύπος του Σαββάτου 16/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 16-3-2024 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τίτλοι τέλους στις καταλήψεις ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ:...

Ο Τύπος του Σαββάτου 9/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 9-3-2023 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Τεχνητή νοημοσύνη θα συλλαμβάνει τα "μαύρα" ακίνητα» ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ:...

Ο Τύπος του Σαββάτου 2/3

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τις 2-3-2024 ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι περιζήτητες ειδικότητες για προσλήψεις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ στα...