Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

“Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου – Τι συζήτησαν Δένδιας – Τσαβούσογλου

“Κλείδωσε” η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου. Τη συμφωνία ανακοίνωσαν στις κοινές δηλώσεις τους ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ”, είπε ο Νίκος Δένδιας. Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι προβλέπεται η συνάντηση των επικεφαλής των δύο κρατών, Μητσοτάκη και Ερντογάν, στο πλαίσιο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου είναι σαφές ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία εκκρεμούν και περιμένουν επίλυση.

Δένδιας: Σκοπός της συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης
Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, “σκοπός της σημερινής συνάντησής μας ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και αν αυτό καταστεί δυνατόν σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου”.

“Συζητήθηκαν το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας”, ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και σημείωσε πως “Ελλάδα και Τουρκία έχουν πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε”, σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαν επίσης, την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid 19, ώστε οι πολίτες των δύο χωρών μας που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκεφτούν τις χώρες μας.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρόεδρου Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θέλει να συνεχίσει τις σχέσεις με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πλευρά του τόνισε ότι “θέλουμε τη συνέχιση των σχέσεων Τουρκίας και Ελλάδας χωρίς προϋποθέσεις και όρους”.

Στην αρχή των δηλώσεών του ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι χαίρεται που βρίσκεται στην Ελλάδα ξανά μετά από καιρό και είπε ότι “ευχαριστώ τον Νίκο για τη θερμή υποδοχή στις συνομιλίες και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό”. Όπως τόνισε “είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα διμερή οικονομικά κι εμπορικά θέματα. Στην Άγκυρα είχαμε αποφασίσει ότι θα επιταχύνουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις που αφορούν στα οικονομικά κι εμπορικά ζητήματα. Υπήρξαν 25 συμπεφωνημένα σημεία στην υψηλού επιπέδου συνάντηση υφυπουργών στην Καβάλα μέσω των οποίων θα αυξήσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα οικονομίας και εμπορίου. Όλα τα μνημόνια συνεργασίας μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους και θέλω να πω ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της Τουρκίας και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βλέπουμε την ύπαρξη της ίδιας θετικής βούλησης από την πλευρά της Ελλάδος”.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών, οι οποίοι γίνονται έπειτα από συμφωνίες με διαφορετικής προέλευσης εμβόλια.

“Εμείς έχουμε υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες αναγνώρισης με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ουγγαρία η Σερβία και άλλες, πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα επηρεάσει πολύ θετικά τον τουρισμό”, τόνισε. Σε ό,τι αφορά στα θέματα πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας, δήλωσε ότι είχε γίνει στην Αθήνα ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών σημειώνοντας ότι θα καθοριστεί επόμενη συνάντηση, ενώ αναφέρθηκε και στην τέταρτη διάσκεψη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες.

Τέλος, επανέλαβε ότι προβλέπεται η συνάντηση των επικεφαλής των δύο κρατών, Μητσοτάκη και Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου είναι σαφές ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία εκκρεμούν και περιμένουν επίλυση.

“Πιστεύουμε αμφότεροι ότι η βάση αυτής της επίλυσης πρέπει να είναι ο σεβασμός στο Δίκαιο και τα κοινά συμφέροντα” τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι “ως Τουρκία θέλουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους. Συμφωνήσαμε με τον Νίκο Δένδια να συνεχιστεί η πολύ θετική συνεργασία”.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρθηκαν στην κατάκτηση της Euroleague από την Αναντολού Εφές. Ο Νίκος Δένδιας συνεχάρη τον Τσαβούσογλου για την επιτυχία της τουρκικής ομάδας στο μπάσκετ και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε: «Ευχαριστώ πολύ. Θέλω να συγχαρώ κι εγώ την Αναντολού Εφές για την επιτυχία της. Ήταν ένας δύσκολος τελικός. Τον παρακολουθήσαμε με αγωνία και ευχαριστώ για την κατανόηση που έδειξες στην επιτάχυνση του βραδινού μας γεύματος». Ο Τσαβούσογλου τόνισε ακόμη ότι «φέτος είχαμε δύο ομάδες στη Euroleague από την Ελλάδα και δύο από την Τουρκία. Βεβαίως και χαιρόμαστε για την επιτυχία της Εφές».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συνάντηση Μητσοτάκη τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία αγροτών

Με 15 αγρότες αναμένεται να συναντηθεί την Δευτέρα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο...

Ορίστηκαν οι αγρότες που θα πάνε στο Μαξίμου – Πόσα άτομα θα συναντηθούν με τον Κ. Μητσοτάκη

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα στο συνεδριακό κέντρο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης οι...

Την Τρίτη στο Μαξίμου στις 12 το μεσημέρι θα γίνει το ραντεβού του Κ. Μητσοτάκη με τους αγρότες

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου θα...

Την Τρίτη, τελικά, η συνάντηση Πρωθυπουργού με αγρότες

Ανατροπή στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες. Δεν θα γίνει την Δευτέρα, όπως...