Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

«Κλείδωσε» το νέο φορολογικό: Σε μειώσεις φόρων τα 2/3 από το υπερπλεόνασμα, έως 48 δόσεις η πάγια ρύθμιση οφειλών (λίστα μέτρων)

Τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου ανέλυσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Προανήγγειλε ως “πέναλτι” φόρο 22% στη διαφορά μεταξύ των e- αποδείξεων που θα απαιτούνται από το 2020 (σ.σ. στο 30% του εισοδήματος) και αυτών που θα έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος με πλαστικό χρήμα, αλλά και κίνητρα συλλογής.

Εξήγγειλε όμως ότι θα προσμετράται και το εισόδημα από ενοίκια, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν την ίδια υποχρέωση.

Προανήγγειλε επίσης πάγια ρύθμιση από 24 έως 48 δόσεων για όλους από 1η Ιανουαρίου με κριτήρια αλλά και με κυμαινόμενο επιτόκιο. Η ρύθμιση θα αφορά σε μισθωτούς και σε ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης προανήγγειλε κίνητρα για μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα στο Ιταλικό μοντέλο.

Έτσι, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • προβλέπεται «1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί», αλλά όχι μόνον για τα πρώτα 4 παιδιά, αλλά για όλα τα παιδιά. Σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα που αυξάνει το αφορολόγητο μέχρι και το 3ο παιδί, από το 2020 το αφορολόγητο μπορεί να φτάνει ή να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ (με 4 παιδιά) ή τα 15.000 (με 7 παιδιά) ή τα 18.000 ευρώ (για 10 παιδιά) κοκ.
  • επιβάλλεται “πέναλτι φόρου” 22% για όποιον δεν δαπανά με πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, τουλάχιστον το 30% όσων βγάζει. Όπως τόνισε ο υπουργός «όποιος δεν πιάσει αυτό το ποσοστό, το “πέναλτι” που θα έχει θα είναι η φορολόγηση που ίσχυε μέχρι τώρα». Οι ηλεκτρονικές πληρωμές με κάρτες δεν θα συνδέονται πλέον με το χτίσιμο αφορολογήτου.

Ο κύριος Σταϊκούρας επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι πλέον χαμηλόμισθοι ξεπέρασαν πέρυσι το 30% σε ηλεκτρονικές δαπάνες.

  • περιλαμβάνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις (αρχικά τουλάχιστον) για ανανέωση του στόχου των οχημάτων και ειδικά για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
  • εκπτώσεις και κίνητρα σε εταιρίες και σε υπαλλήλους, για παροχές σε είδος (δάνεια, αυτοκίνητα ή κάρτες μαζικών μέσων μεταφοράς κλπ).

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και την εκπομπή “Αποτυπώματα”, τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είναι τα εξής:

  • προβλέψεις για εκπτώσεις φόρου σε επιχειρήσεις για δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, όπως είναι η ηλεκτροκίνηση. «Ναι, υπάρχει ζήτημα αύξησης της χρήσεως της ηλεκτροκίνησης. Το ποσοστό στην Ελλάδα είναι 1% όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι σήμερα 7%. Δεν θα φτάσουμε αμέσως στο 7% αλλά η κατεύθυνση είναι αυτή». Γενικότερα πάντως, το πλήρες πλέγμα μέτρων και κινήτρων για τα αυτοκίνητα θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο 2020, όπως ανέφερε ο υπουργός.
  • νέα φορολογική κλίμακα με συντελεστή 9% αντί 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Για εισοδήματα 10.000,01 – 20.000 ευρώ παραμένει ίδια (παραμένει 22%) και για πάνω από 20.000 ευρώ οι συντελστές μειώνονται κατά 1 μονάδα. Όσοι έχουν εισοδήματα έως 8.500 ευρώ, θα δουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης κατά 20%. Αλλά για όσους έχουν πάνω από 26.000, η ωφέλεια περιορίζεται σε μονοψήφιο ποσοστό. Αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις, στις μεσαίες και ιδιαίτερα στις μικρές η ωφέλεια θα φτάνει έως το 41%.
  • Σαν εισόδημα όπου θα επιβάλλεται κάλυψη 30% με πλαστικό χρήμα, δεν θα λογίζονται πλέον μόνον μισθοί και συντάξεις. Θα συναθροίζονται όλα τα εισοδήματα της χρονιάς, όπως δηλαδή και τα κέρδη των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς επίσης όμως και το πραγματικό εισόδοημα από ενοίκια.
  • Αντίστοιχα πάντως, όπως διαφαίνεται από όσα ανέφερε ο κύριος Σταϊκούρας, στις δαπάνες που καλύπτουν το 30% του εισοδήματος, ενδέχεται να προσμετρούνται και πληρωμές για αμοιβές ελευθερων επαγγελματιών ή ενοικίου. Σχεδιάζεται μάλιστα να δοθούν και ειδικά κίνητρα για να πληρώνουν με κάρτες οι πολίτες.
  • Μείωση φόρου από 28% σε 24% για τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων (εισοδήματα νομικών προσώπων έτους 2019)
  • Μείωση από 10% σε 5% στη φορολογία μερισμάτων, για τα κέρδη του 2019 που θα διανεμηθούν το 2020
  • Αναστολή ΦΠΑ για 3 χρόνια στις νέες οικοδομές, αλλά και όσες είχαν άδεια από 1.1.2006
  • Αναστολή φόρου υπεραξίας για 3 έτη στα ακίνητα
  • Κίνητρα αισθητικής, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων με μείωση φόρου εισοδήματος κατά 40% των δαπανών παροχής υπηρεσιών. Η μείωση θα γίνεται από τον φόρο εισοδήματος για δαπάνες για υπηρεσίες. Αυτό θα εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση αλλά δεν αφορά τα υλικά παρά μόνον τις υπηρεσίες.
  • Νέα πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από 1.1.2020. Θα περιλαμβάνονται και οφειλές από κληρονομιές και δωρεές σε 24 και 48 δόσεις, αντί 12 και 24. Οι δόσεις θα καθορίζονται με εισοδηματικά κριτήρια (δηλαδή το ύψος της δόσης, ο αριθμός των δόσεων κλπ). Η ρύθμιση σχεδιάζεται να καλύπτει και χρέη νομικών προσώπων.
  • Κίνητρα στις επιχειρήσεις για να χορηγούν κάρτες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, χρήση αυτοκινήτων και δάνεια προς τους υπαλλήλους τους

Τέλος, επιβεβαιώνοντας και όσα αποκάλυψε τον προηγούμενο μήνα το business stories, ο κ Σταϊκούρας προανήγγειλε ειδικό καθεστώς φορολόγησης για όσους θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

Ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση θέλει να ακολουθήσει το «ιταλικό μοντέλο». Τα κριτήρια ουσιαστικά θα είναι δύο, όπως ανέφερε: «πόσα χρόνια κατά το παρελθόν είχε βρεθεί ή ζούσε στην Ελλάδα, αλλά το ποσό που θα επενδύσει στην χώρα μας.

Σε επόμενο νομοσχέδιο θα ενταχθεί πάντως η χορήγηση επιδόματος 2000 ευρώ σε κάθε παιδί που θα γεννηθεί από 1.1.2020. Το μέτρο σχεδιάζεται να δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια,που θα καλύπτουν ουσιαστικά το 90% ων εισοδημάτων.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Φορολογικές υποχρεώσεις: Διευκρινίσεις από φοροτεχνικό για ΕΝΦΙΑ, πληρωμές

Τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις, υπενθύμισε στο ΕΡΤNEWS η φοροτεχνικός Σάντρα Γεραγγέλου. Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βουλή: Ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο

Υπερψηφίστηκε πριν από λίγο στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου των Οικονομικών που αλλάζει...

Χατζηδάκης: Δέκα αλλαγές κοινωνικής δικαιοσύνης με το φορολογικό νομοσχέδιο

Τις δέκα σημαντικότερες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών που επιφέρει - μετά την ψήφισή...

Βουλή: Το 2022 έγιναν 338.511 μεταβιβάσεις ακινήτων

Υποχρεωτικότητα, πληρωμής μόνο με τραπεζικά μέσα, εισάγει στην αγοραπωλησία ακινήτων, το φορολογικό νομοσχέδιο. Στην...

Δημοσκόπηση της GPO για το φορολογικό: Το 84,7% πιστεύει ότι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες φοροδιαφεύγουν

Την σοβαρότητα του προβλήματος της φοροδιαφυγής αναγνωρίζουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι πολίτες, και...