Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
16.2 C
Athens

Κλιματική αλλαγή: Περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, εάν οι εκπομπές άνθρακα παραμείνουν υψηλές, θα μπορούσε να είναι έως και δύο φορές πιο θανατηφόρος από τον καρκίνο σε ορισμένα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP) και το Climate Impact Lab.

Η μελέτη δίνει το παράδειγμα της Ντάκα του Μπαγκλαντές, όπου σε ένα σενάριο πολύ υψηλών εκπομπών έως το 2100, επιπλέον θάνατοι λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να αυξηθούν σχεδόν στο διπλάσιο του τρέχοντος ετήσιου ποσοστού θνησιμότητας της χώρας από όλους τους καρκίνους και 10 φορές το ετήσιο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα.

«Λόγω της ανθρώπινης δράσης, η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρά μας φτάνει σε επικίνδυνα επίπεδα, αυξάνοντας τις θερμοκρασίες της Γης και ενισχύοντας τη συχνότητα της έντασης των ακραίων γεγονότων», αναφέρει η νέα πλατφόρμα Human Climate Horizons, προσθέτοντας ότι χωρίς συντονισμένη και επείγουσα δράση, η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ανισότητες και την άνιση ανάπτυξη.

Επιπτώσεις

Με βάση τις αναλύσεις των Αναφορών Ανθρώπινης Ανάπτυξης του 2020, του 2021 και του 2022 τα δεδομένα δείχνουν πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων – από τη θνησιμότητα έως τα μέσα διαβίωσης και τη χρήση ενέργειας.

Αν και οι υψηλότερες θερμοκρασίες και το θερμότερο κλίμα έχουν επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα, τα αποτελέσματα διαφέρουν από τόπο σε τόπο, ανάλογα με τους πόρους που διαθέτει η κάθε κοινότητα προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά θνησιμότητας στο Faisalabad του Πακιστάν κατά σχεδόν 67 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού – προκαλώντας περισσότερους θανάτους από εγκεφαλικά, την τρίτη κύρια αιτία θανάτου της χώρας.

Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο, τα υψηλότερα εισοδήματα θα μπορούσαν να κρατήσουν τον αριθμό των θανάτων στους 35 ανά 100.000, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πιο θανατηφόρος από τη νόσο του Αλτσχάιμερ – την έκτη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Υψηλές θερμοκρασίες

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, η μέση θερμοκρασία της γης έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 1,2°C, αλλάζοντας ολόκληρη την επιφάνεια του πλανήτη, σύμφωνα με την έρευνα. Ωστόσο, δισεκατομμύρια  άνθρωποι ζουν σε περιοχές που έχουν ήδη βιώσει υπερθέρμανση μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ως παράδειγμα, η πλατφόρμα έδειξε το Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας, σημειώνοντας ότι τη δεκαετία του 1990, καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 62 ημέρες με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 35°C. Ωστόσο, μέχρι τα μέσα του αιώνα, αυτός ο αριθμός πιθανότατα θα φτάσει τις 201 ημέρες.

Ενεργειακές επιπτώσεις

Η διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας και τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της για την τροφοδοσία κλιματιστικών και θερμαντήρων, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε ακραίες θερμοκρασίες, ανέφερε το UNDP.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χρήση ενέργειας ποικίλλουν σε τοπικό επίπεδο, καθώς τα άτομα, οι κοινότητες και οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στις συνθήκες χρησιμοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους.

Στην Τζακάρτα, για παράδειγμα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ως απόκριση στις υψηλότερες θερμοκρασίες προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου το ένα τρίτο της τρέχουσας κατανάλωσης των νοικοκυριών στην Ινδονησία. Αυτό θα απαιτήσει κρίσιμο πρόσθετο σχεδιασμό υποδομής.

Εργασιακές επιπτώσεις

Οι πιο συχνές και σοβαρές ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν επίσης τα μέσα διαβίωσης, την ικανότητα εκτέλεσης εργασιών και την ένταση και τη διάρκεια της εργασίας.

«Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής διαφέρει μεταξύ των τομέων της οικονομίας, με τους εργαζόμενους σε βιομηχανίες υψηλού κινδύνου, εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες, όπως η γεωργία, οι κατασκευές, τα ορυχεία και η μεταποίηση να επηρεάζονται περισσότερο», σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας.

Στο Niamey του Νίγηρα, σε τομείς όπως οι κατασκευές, η εξόρυξη και η μεταποίηση, η υπερβολική ζέστη ήταν υπεύθυνη για 36 λιγότερες ώρες εργασίας ετησίως.

Στον Νίγηρα, όπως και σε πολλά άλλα μέρη οι κλιματικές κρίσεις οδήγησαν σε επαναλαμβανόμενες ξηρασίες με καταστροφικές επιπτώσεις στους ήδη ευάλωτους πληθυσμούς της περιοχής.

Ανθρώπινες συνέπειες

Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες παγκοσμίως, θα προκαλέσουν σημαντική αύξηση των ανισοτήτων τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες.

Ωστόσο, τονίζοντας ότι το μέλλον δεν είναι προκαθορισμένο, το UNDP ελπίζει ότι οι πληροφορίες μπορούν να ενδυναμώσουν τους ανθρώπους παντού, να εντείνουν τη δράση για το κλίμα.

Εν όψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, COP27 , που ξεκινά την Κυριακή στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, η έκθεση επισημαίνει τη σημασία της «δίκαιης» μετάβασης στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα που ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού.

Πηγή: ΟΤ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μπετόβεν, ενάτη συμφωνία,

Μπετόβεν: Ανάλυση του DNA του έδειξε πως δεν ήταν μουσική ιδιοφυΐα

Ο Μπετόβεν είχε χαμηλή γενετική προδιάθεση όσον αφορά τον συγχρονισμό του ρυθμού, μια ικανότητα που συνδέεται στενά με τη μουσικότητα. Αυτό έδειξε ανάλυση του DNA που πραγματοποίησε μια διεθνής...

Χάσε κιλά απλά με τη σκέψη

Όλα είναι μέσα στο μυαλό λένε. Αυτή η φράση ταιριάζει απόλυτα και στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με μία έρενα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Stanford. Όπως αποκαλύφθηκε...

Το dirty talking κάνει πάντα το σεξ πολύ καλύτερο

Πώς απολαμβάνεις καλύτερα το σεξ; Και δεν μιλάμε μόνο για το ποια στάση μπορεί να σου αρέσει περισσότερο, μιλάμε και για τα άλλα τα...

Οι Αμαζόνες μπορεί να υπήρξαν πραγματικά, υποστηρίζει αρχαιολόγος

Στους αρχαιοελληνικούς μύθους, οι Αμαζόνες ήταν τρομερές πολεμίστριες που ζούσαν στα όρια του γνωστού κόσμου. Τα τελευταία χρόνια, οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι...
ΗΠΑ: Πενήντα χρόνια από το πρώτο "μικρό βήμα για τον άνθρωπο" και η συζήτηση για την επιστροφή στη Σελήνη έχει ανάψει1 στη Σελήνη ίσως μόλυνε τη Γη με… σεληνιακά μικρόβια

Οι ΗΠΑ θέλουν να κατασκευάσουν έναν σιδηρόδρομο στη Σελήνη

Μελλοντικά, οι αστροναύτες θα μπορούν να μετακινούνται με τρένο στην επιφάνεια της Σελήνης. Η DARPA, η μυστική ερευνητική υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, έχει αναλάβει...
1839, καταγράφεται, πρώτη φορά, λέξη, ΟΚ,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Μαρτίου καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη ΟΚ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1839 καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη ΟΚ. Λέγεται ότι προέρχεται από την ελληνική φράση «Όλα Καλά» που έγραφαν οι πρόγονοι μετανάστες,...

Η πιο τρομακτική διαδρομή με ποδήλατο κάτω από τη Γη! (βίντεο)

Εσείς θα κάνατε ποδήλατο στα έγκατα της Γης μέσα από τα πιο στενά τούνελ; Υπάρχει μια ποδηλατική διαδρομή που αποτελεί πρόκληση ακόμα και για τους...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κέιτ Μίντλετον: Τι γνωρίζουμε για τη διάγνωσή της με καρκίνο

Σοκ και συγκίνηση όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και διεθνώς, έχει προκαλέσει το βιντεοσκοπημένο...

Εξέταση αίματος ανιχνεύει με 83% ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Μια εξέταση αίματος που προορίζεται για τον εντοπισμό του καρκίνου του παχέος εντέρου σε...

Κλιματική αλλαγή: Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί επειγόντως για τις “καταστροφικές” συνέπειες

Η Ευρώπη κινδυνεύει να υποστεί «καταστροφικές» συνέπειες από την κλιματική αλλαγή αν δεν λάβει...

Η NASA θέλει να ρίξει παγάκια στην ατμόσφαιρα για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή

Οι επιστήμονες της NASA αποκάλυψαν μια φιλόδοξη στρατηγική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θέλουν να διασπείρουν...