«Κόκκινα» δάνεια και προστασία πρώτης κατοικίας πάνε για τον Απρίλιο

72
Από το μεσημέρι η συζήτηση κυβέρνησης- θεσμών

Στις 2 Απριλίου έδωσε ραντεβού για συνέχιση των συνομιλιών με στόχο την όσο δυνατό ταχύτερη ολοκλήρωση των συνομιλιών με την ελληνική Κυβέρνηση η Κομισιόν, μετά την σημερινή ολοκλήρωση ενός κύκλου διαπραγμάτευσης.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των θεσμών με τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο κοινοτικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η διαβούλευση για τα κρίσιμα θέματα θα συνεχιστεί και κατά την διάρκεια των διακοπών του Πάσχα των Καθολικών μέσω των τεχνικών κλιμακίων.

Εμφανίζονταν δε ιδιαίτερα θετικοί σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των έως τώρα διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά τονίζοντας ότι: «Η αποστολή ήταν παραγωγική.Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος.

Επιπλέον, η αποστολή σημείωσε σημαντική πρόοδο σχετικά με τις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Για τα επόμενα βήματα η ίδια πηγή επισημαίνει «οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και κατά τις διακοπές του Πάσχα».

Διαβάστε επίσης:  Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου

Αναφορικά με την επόμενη κάθοδο στην Αθήνα αναφέρει ο εκπρόσωπος των θεσμών ότι «οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για να επαναλάβουν τις συνομιλίες με σκοπό να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό».

Πάντως, παρά την πρόοδο, όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοικτά τα μέτωπα των «κόκκινων» δανείων όπου υπάρχει διαφωνία των θεσμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ παρά την σύγκλιση δεν υπάρχει συμφωνία ούτε για το φορολογικό.

Στο θέμα του δημοσιονομικού κενού οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι μέχρι στγμής έχει γίνει μόνο μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων αλλά η διαπραγμάτευση έχει ακόμη πολλά ανοιχτά θέματα.

Άγνωστη παραμένει επίσης η στάση του ΔΝΤ που κατά τις διαπραγματεύσεις εξέφρασε πολλές ενστάσεις επιχειρώντας να επιβάλλει την άποψη του και στο φορολογικό.