«Κόκκινος» συναγερμός στην Αθήνα για τον τουρκικό «τσαμπουκά» – Τσίπρας σε Γιλντιρίμ: Ως εδώ!

51
Τσίπρας: Το όνομα «Μακεδονία» η Ελλάδα το έχει αποδεχτεί εδώ και πολλά χρόνια

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ,, είχε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα μιλώντας στον Τούρκο ομόλογό του, επισημαίνοντας με αυστηρότητα στον Μπιναλι Γιλντιρίμ ότι γεγονότα, όπως αυτό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Πάντως η τουρκική πλευρά διαρρέει ότι ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν ήταν σκοπιμη ενέργεια ο εμβολισμός του ελληνικού σκάφους στα Ιμια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας “επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως αυτό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”.

Υπογράμμισε, επίσης, “την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης”.

Στη διάρκεια της συνομιλίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Διαβάστε επίσης:  Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί τους γονείς που βγάζουν στην φόρα φωτογραφίες παιδιών στα social media

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου

Σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης οι ελληνικές δυνάμεις

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και οι ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης και ο Πάνος Καμμένος ετοιμάζεται να μεταφέρει στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ όπου βρίσκεται, όλα τα στοιχεια για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Τις τελευταίες ώρες έχουν καταγραφεί δεκάδες παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά και ελικόπτερα, ενώ τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επιχειρούν να καλλιεργήσουν εικόνα συνεχιζόμενου πολεμικού σκηνικού στα Ιμια, υποστηρίζοντας ότι 11 τουρκικά πλοία είναι αντιμέτωπα με 8 ελληνικά, γεγονός που διαψεύδει η ελληνική πλευρά.

Παράλληλα ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, έκανε λόγο για τουρκικές κραυγές που θέτουν σε αμφισβήτηση την κυριαρχία της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι η Αθήνα ακούει αυτές τις κραυγές , ως αλαλαγμούς έλλειψης ψυχραιμίας της τουρκικής πλευράς. Νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην συνεδρίαση της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, είπε πως για την Άγκυρα, ότι είναι το Αφρίν είναι ΚΑΙ το Αιγαίο ΚΑΙ η Κύπρος, και ότι οι μαγκιές θα σταματήσουν, όταν δουν το στρατό, τα πλοία και τα αεροσκάφη της Τουρκίας.