Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021
10.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Φεβρουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1933.... Εμπρησμός στο Ράιχσταγκ. Η φωτιά στη γερμανική Βουλή, λίγες μέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές, "φορτώθηκε" από τους Ναζί στους κομμουνιστές, και...

Κολλάει έρπης από το στοματικό σeξ;

Ενημερωθείτε για να ξέρετε, είναι σημαντικό.

Σεξ: Ο ιός του απλού έρπη τύπου 2 είναι μια μορφή έρπητα που μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά και προκαλεί αλλοιώσεις, όπως πληγές και φουσκάλες στο δέρμα.

Έρπης – Ο ιός του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV2) εξαπλώνεται μέσω επαφής δέρματος με δέρμα και μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν οι αλλοιώσεις του έρπητα στο δέρμα δεν είναι ορατές. Παρόλο που ο HSV2 σπάνια μεταδίδεται μέσω του στοματικού σεξ, η μετάδοση είναι εφικτή σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Σε αυτό το άρθρο εξετάζονται οι τρόποι μετάδοσης του ιού του απλού έρπητα και προτείνονται βήματα που μπορούν να ληφθούν για την μείωση της μετάδοσης του HSV.

Απλός έρπης: Ποιοι τύποι υπάρχουν

Υπάρχουν δύο γνωστές μορφές του ιού του απλού έρπητα: ο έρπης τύπου 1 (HSV1) και ο έρπης τύπου 2 (HSV2).

Ο στοματικός έρπης προκαλείται από τον HSV1. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων, από την άλλη πλευρά, συνήθως προκαλείται από τον HSV2. Η Αμερικανική Ένωση Σεξουαλικής Υγείας υπολογίζει ότι 1 στους 6 ανθρώπους ηλικίας 14-49 ετών στις Η.Π.Α. έχει μολυνθεί με HSV2.

Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν γνωρίζουν ότι έχουν την λοίμωξη, επειδή δεν έχουν συμπτώματα, ή επειδή τα συμπτώματά τους είναι ήπια ή επειδή έχουν διαγνωστεί λανθασμένα με άλλη πάθηση.

Τόσο ο HSV1 όσο και ο HSV2 μπορούν να εμφανιστούν είτε στο στόμα είτε στα γεννητικά όργανα, αλλά αν έχετε την μία μορφή του ιού του απλού έρπητα δεν σημαίνει ότι θα πάθετε και την άλλη.

Οι HSV1 και HSV2 είναι γενετικά παρόμοιοι, οπότε το σώμα ενός μολυσμένου ατόμου θα παράγει αντισώματα για την καταπολέμηση του ιού και ενδεχομένως θα μειώσει τον κίνδυνο προσβολής της άλλης μορφής. Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό να έχει κάποιος και τους δύο τύπους HSV.

Έρπης τύπου 2: Μετάδοση

Η επαφή με το δέρμα είναι απαραίτητη για τη μετάδοση του HSV2. Δεν μπορεί να μεταδοθεί από το σπέρμα, ή από την επαφή με το κάθισμα της τουαλέτας και άλλων αντικειμένων, ή από τη χρήση υδρομασάζ.

Ο έρπης τύπου2 περνά από το ένα άτομο στο άλλο όταν οι μολυσμένες περιοχές έρχονται σε επαφή με τους βλεννογόνους ή με ανοικτές περιοχές στο δέρμα των μη μολυσμένων ατόμων. Μια βλεννογόνος μεμβράνη είναι μια υγρή επένδυση που βρίσκεται σε ορισμένα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου, του πρωκτού και του στόματος.

Μόλις μολυνθεί το άτομο με HSV2, τα αρχικά συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2 εβδομάδων μετά την έκθεση. Αυτό είναι γνωστό ως το κύριο ξέσπασμα, μπορεί να είναι πιο σοβαρό και να διαρκέσει περισσότερο από τις μελλοντικές εξάρσεις.

Όταν ο ιός είναι ενεργός, θα εξαπλωθεί στο μολυσμένο δέρμα ή τη βλεννογόνο μεμβράνη και θα αναδιπλασιαστεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σπυράκι και άλλες αλλοιώσεις στην μολυσμένη περιοχή και ο ιός μπορεί από εκεί να μεταφερθεί εύκολα σε άλλο άτομο.

Ο έρπης τελικά μετακινείται μέσω των νεύρων από το δέρμα κοντά στην βάση της σπονδυλικής στήλης, σε μια θέση γνωστή ως ιερό οστό. Εκεί παραμένει σε αδράνεια για κάποιο χρονικό διάστημα, έως ότου ενεργοποιηθεί σε κάποια άλλη στιγμή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν εκδηλώνονται πάντοτε συμπτώματα ακόμη και όταν ο ιός είναι ενεργός και έτσι ο έρπης τύπου 2 μπορεί ακόμη να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Έρπης τύπου 2 και μετάδοση από το στοματικό σεξ

Ο HSV2 μεταδίδεται συνήθως από το ένα άτομο στο άλλο μέσω της κολπικής ή πρωκτικής επαφής. Είναι λιγότερο συνηθισμένο να μεταδίδεται ο HSV2 μέσω του στοματικού σεξ.

Ωστόσο, καθώς το στόμα είναι επενδεδυμένο με βλεννογόνους μεμβράνες, εξακολουθεί να είναι εφικτή η μετάδοση του ιού HSV2 μέσω του στοματικού σεξ. Εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί με HSV2 στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και ο ιός έρχεται σε επαφή με τους βλεννογόνους στο στόμα άλλου ατόμου, μπορεί να εισέλθει στο νευρικό σύστημα και να προκαλέσει στοματικό έρπη.

Ομοίως, ένα άτομο που είναι μολυσμένο με HSV2 στην στοματική περιοχή μπορεί δυνητικά να προκαλέσει έρπητα των γεννητικών οργάνων σε άλλους μέσω του στοματικού σεξ.

Μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άλλους να μολυνθούν με τον ιό HSV2 μέσω του στοματικού σεξ, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από HIV ή AIDS, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, αποδέκτες μεταμοσχεύσεων, ή άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ο λύκος.

Έρπης τύπου 1 και μετάδοση από το στόμα

Ο ιός HSV1 μεταδίδεται συνήθως με το φιλί ή τη κοινή χρήση ποτών και οδοντικών συσκευών. Η πλειοψηφία των ανθρώπων με τον ιό HSV1 μολύνθηκε κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας από μη σεξουαλική επαφή και φιλώντας μέλη της οικογένειας και φίλους.

Λιγότερο συχνά, ο έρπης τύπου 1 μπορεί να εξαπλωθεί από το στόμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μέσω του στοματικού σεξ. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της λήψης στοματικού σεξ, της κολπικής διείσδυσης, της πρωκτικής συνουσίας και της χρήσης σεξουαλικών παιχνιδιών.

Έρπης τύπου 2: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα τόσο του HSV1, όσο και του HSV2 είναι παρόμοια. Τα άτομα με τον ιό μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα, ή να εκδηλώσουν πολύ ήπια συμπτώματα, ή να μπερδέψουν τα συμπτώματα του έρπητα με κάτι άλλο. Η απουσία συμπτωμάτων δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους.

Τα άτομα που έχουν συμπτώματα μπορεί να βιώσουν:

Φαγούρα, μυρμήγκιασμα, ή αίσθηση καψίματος γύρω από τα χείλη και το στόμα ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων

Επώδυνες κόκκινες πληγές (σαν σπυράκια)

Ερεθισμένο δέρμα

Μικρές φουσκάλες με αίμα ή άλλο υγρό

Έρπης: Πρόληψη της μετάδοσης

Δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τον ιό HSV1 ή τον ιό HSV2, επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα για την μείωση του κινδύνου να κολλήσετε ή να μεταδώσετε τον έρπη. Μερικοί τρόποι μείωσης της μετάδοσης του HSV περιλαμβάνουν:

Χρήση προφυλακτικών κατά τη διάρκεια όλων των μορφών σεξουαλικής δραστηριότητας

Τακτικές εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και να διασφαλίζετε ότι και οι σεξουαλικοί σας σύντροφοι εξετάζονται τακτικά

Μακροχρόνια μονογαμική σχέση με ένα μη μολυσμένο άτομο

Αποχή από την σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια εμφάνισης του ιού του έρπητα

Χρήση φαρμάκων κατά του έρπη καθημερινά εάν ένας από τους σεξουαλικούς σας συντρόφους έχει τον ιό του έρπητα

Θυμηθείτε ότι ο έρπης μπορεί να είναι ενεργός και να μεταδίδεται εύκολα ακόμα και όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Επίσης, η χρήση προφυλακτικού δεν εγγυάται ότι ο ιός δεν θα μεταδοθεί, καθώς δεν μπορεί να καλύψει όλες τις μολυσμένες περιοχές.

Συμπέρασμα

Τόσο ο έρπης τύπου 1 (HSV1) όσο και ο έρπης τύπου 2 (HSV2) μπορούν να μεταδοθούν μέσω πρωκτικής και κολπικής σεξουαλικής επαφής και, σε μερικές περιπτώσεις, μέσω στοματικού σεξ. Ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα, εξακολουθεί να είναι δυνατή η μετάδοση του HSV από έναν σεξουαλικό σύντροφο σε άλλον.

Καθώς δεν υπάρχει θεραπεία για τον HSV, πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της μετάδοσής του. Ωστόσο, είναι δυνατόν να ζήσετε για χρόνια με τον HSV στον οργανισμό σας και να απολαύσετε ακόμα μια υγιή σεξουαλική ζωή και σεξουαλικές σχέσεις, χωρίς να έχετε ποτέ συμπτώματα.

Όποιος υποψιάζεται ότι έχει προσβληθεί από τον HSV2 θα πρέπει να δει έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να τον συμβουλεύσει σχετικά με στρατηγικές για τη διαχείριση του ιού, να μειώσει τον αριθμό και τη σοβαρότητα των εξάρσεων και να μειώσει την μετάδοση του ιού σε άλλους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οι ελεύθερες προτιμούν τελικά τους παντρεμένους; Μάθε τι ισχύει

Πολλά σενάρια ταινιών έχουν «πατήσει» πάνω σε τέτοιες ιστορίες. Μία ελεύθερη και όμορφη γυναίκα ποθεί έναν παντρεμένο άντρα. Βλέπουμε και το αντίθετο φυσικά. Τι...

Το ανέκδοτo: Ξανθιά βγαίνει στο μπαλκόνι…

Ξανθιά βγαίνει στο μπαλκόνι της πολυκατοικίας και κάνει ηλιοθεραπεία και βγάζει το μαγιό της. Λίγο αργότερα από το επάνω διαμέρισμα, κατεβαίνει χαρτάκι καρφιτσωμένο σε...

Δες τις «αμαζόνες» που ποζάρουν γυμνές για να βοηθήσουν …αναβάτες!(φωτό)

Μόδα φαίνεται ότι έχουν γίνει και φέτος τα γυμνά ημερολόγια προκειμένου διάφοροι σύλλογοι, ομάδες και συλλογικότητες να συγκεντρώσουν χρήματα για κάποιον καλό σκοπό. Τελευταίες(;) στον...

Πέντε συχνοί μύθοι γύρω από το σeξ – Το… απόλυτο ΣΟΚ με το Νο3!

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι γύρω από το σeξ που συνήθως αφορούν τον οργασμό, τον ρόλο ή τη διάθεση των δύο φύλων στο ερωτικό παιχνίδι. Ωστόσο πολλοί...

Αυτό που μπορεί να κρύβει το τρίο με μια γυναίκα …πρέπει να ξέρεις να...

Τι μπορεί να συμβεί σε ένα ερωτικό τρίγωνο με δύο άντρες και μια γυναίκα που πρέπει να μπορείς να το αντιμετωπίσεις και να το...

Το ανέκδοτο: Δεν θα μείνω έγκυος μαμά !

Η νεόνυμφη κορούλα που βρίσκεται γαμήλιο ταξίδι τηλεφωνεί στη μαμά της και εκείνη ως συνήθως τη ρωτά: Πώς τα περνάς κοριτσάκι μου;Καλά μαμά, καλάΌλα καλά;...
Μύθοι της ερωτικής ζωής που πρέπει να ξεχάσεις

Μύθοι της ερωτικής ζωής που πρέπει να ξεχάσεις

Οι μύθοι για την ερωτική ζωή παραμένουν ζωντανοί και μετά την ενηλικίωση επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο κρίνουμε την σεξουαλική μας ζωή. 1. «Ο...

Βρείτε μας

7,763ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οι άνδρες προτιμούν το νέο iPad από το sex

Φως στις πιο κρυφές - και απρόσμενες - επιθυμίες των ανδρών ρίχνει νέα έρευνα,...

sex : Από πάνω ή από κάτω ; (τα υπέρ …)

Aπό πάνω:Δείχνει εργατικότητα και φιλότιμο.Έχεις καλύτερη οπτική γωνία.Γυμνάζεσαι.Δεν κινδυνεύεις να σου έρθει κανένα βυζί...

Top 10 : Οι δημοφιλέστερες στάσεις στο sex !

Τις ξέρεις, τις έχεις λατρέψει ή μερικές τις κάνεις πιο σπάνια… Μήπως υπάρχει κάποια...

Έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου: Ο κορωνοϊός εκτόξευσε τις πωλήσεις των ερωτικών βοηθημάτων

Την περίοδο της πανδημίας αυτό που άνθισε δεν είναι μόνο ο φόβος για την...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή