Κωμωδία και Σύνταγμα

29

Στο ρεπερτόριο της κωμωδίας υπάρχει ένα είδος που αποκαλείται «πολύ κακό για το τίποτα» – από το ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ…

Κεντρική ιδέα είναι η δημιουργία κωμικών καταστάσεων και η πρόκληση αστείων παρεξηγήσεων που τελικά αποδεικνύονται αχρείαστες. Αλλά εν τω μεταξύ έχουμε γελάσει.

Στη θεατρική αυτή κατηγορία εντάσσεται και η συνταγματική αναθεώρηση που ξεκινά η κυβέρνηση.
Ολοι ξέρουμε ότι δεν θα γίνει τίποτα ή σχεδόν τίποτα, αλλά θα έχουμε γελάσει με την ψυχή μας.
Η σημερινή πλειοψηφία θα προσδιορίσει μια σειρά διατάξεων προς αναθεώρηση όπου καταφέρει να μαζέψει 151 ψήφους.
Η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ψηφίσει καμία διάταξη πέρα από την ποινική ευθύνη των υπουργών.
Μετά τις εκλογές η νέα πλειοψηφία είτε θα αφήσει τις διατάξεις ως έχουν όπου δεν θέλει να τις αλλάξει, είτε θα τις αντικαταστήσει με ό,τι γουστάρει αν μαζέψει 180 ψήφους.
Με άλλα λόγια, το μυστικό είναι ότι την πραγματική αναθεώρηση θα την κάνουν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ μετά τις εκλογές και χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν.

Αν, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίσει να αναθεωρηθεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε η νέα διαδικασία θα επιλεγεί από τους άλλους.
Κι ο διάδοχος του Παυλόπουλου θα εκλεγεί με τη νέα διαδικασία. Θεά ο μουσακάς!
Γιατί λοιπόν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ κακό για το τίποτα; Τι νομίζει ότι θα κερδίσει;
Ενας λογικός άνθρωπος ίσως έλεγε ότι κάτι έχουν στο μυαλό τους.

Διαβάστε επίσης:  Οι Αμερικανοί ΗΞΕΡΑΝ για τους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου από παλιά…

Ενας άνθρωπος όμως που ξέρει τον ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνει ότι στο μυαλό τους δεν έχουν απολύτως τίποτα. Είναι άλλος ένας τακτικισμός για «να αλλάξουν ατζέντα».
Υποθέτω πως η αλλαγή ατζέντας τούς έχει γίνει κάτι σαν εμμονή διότι νομίζουν ότι η ατζέντα φταίει που πάνε κατά διαβόλου.
Αδικος κόπος. Δεν ξέρω πόσες φορές έχουν προσπαθήσει να αλλάξουν ατζέντα και κάθε φορά τίποτα δεν αλλάζει. Για την ακρίβεια τα πράγματα πάνε χειρότερα.
Δέκα – δώδεκα μονάδες ακατέβατα πίσω από τη ΝΔ.

Φυσικά ουδείς τους απαγορεύει να προσπαθούν. Αλλά ένας κλασικός κανόνας της κωμωδίας καταστάσεων είναι ότι ποτέ η ίδια κατάσταση δεν βγάζει το ίδιο γέλιο.
Επειδή όμως τους βλέπω πανικόβλητους, θα πω την καλή κουβέντα μου: να προσέξουν ποιες διατάξεις θα ψηφίσουν για αναθεώρηση.
Διότι μετά θα έλθει ο Μητσοτάκης και θα κάνει το Σύνταγμα αγνώριστο.

Κι επειδή μετεκλογικά η ποινική ευθύνη των υπουργών θα αφορά τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, το κοστούμι θα τους το ράψει η ΝΔ.
Ερώτηση. Θα παραγράφεται το πρώτο εξάμηνο του 2015;
Υποψιάζομαι πολύ γέλιο!

Γιάννης Κ. Πρετεντέρης