Κόντρα ανάμεσα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς έχει ξεσπάσει λόγω της επικείμενης κατάργησης της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου που προανήγγειλε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Η κίνηση του υπουργείου Υγείας να καταργήσει τη συνταγογράφηση προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία και έτσι να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης, τα οποία παραμένουν χαμηλά έως σήμερα, προκάλεσε τις αντιδράσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των μεγαλύτερων Ιατρικών Συλλόγων, ανάμεσά τους και του ΙΣΑ.
Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη, οπότε πρέπει να συνταγογραφείται το εμβόλιο.
Η σκληρή ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Σήμερα, ωστόσο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του εκτοξεύει βέλη μόνο προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, λέγοντας ότι ο “ΙΣΑ ηθελημένα αγνοεί το νόμιμο δικαίωμα του φαρμακοποιού, όπως αγνοεί ότι σε όλη την Ευρώπη ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται στα φαρμακεία”.
Μάλιστα ο ΠΦΣ χαρακτηρίζει ως “υποκριτική τη στάση αυτή του ΙΣΑ, συγχρόνως και επικίνδυνη, καθώς επί της ουσίας προσπαθεί να αποτρέψει την διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων στους ηλικιωμένους δικαιούχους και σπέρνει αδικαιολόγητο φόβο στους πολίτες για την εμφάνιση δήθεν παρενεργειών από ένα εμβόλιο επιστημονικά τεκμηριωμένο βάσει μελετών και απολύτως ασφαλές”.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί δε τον ΙΣΑ, “να σταθεί, επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων, αναλογιζόμενος τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία, μακριά από μικροσυντεχνιακής φύσεως αναχρονιστικές και αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις και αντιλήψεις”.
Η απάντηση του ΙΣΑ
Αμέσως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απάντησε με ανακοίνωσή του στον ΠΦΣ, επισημαίνοντας τα εξής:
«Ηθελημένα, σκόπιμα, άλλως προδίδοντας πλήρη άγνοια βασικών όρων και στοιχείων που αφορούν στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών συγχέουν τους όρους της «ιατρικής συνταγής», με εκείνη της «διενέργειας εμβολίου».
Αν με μία υπουργική απόφαση εκτελούν κατ΄ εντολή ιατρού εμβόλια, η νομιμότητα της οποίας, όπως γνωρίζουν θα κρίνει το ΣτΕ, αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι έγιναν ιατροί.
Η συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων και εμβολίων ανήκει για λόγους δημόσιας υγείας αποκλειστικά στους ιατρούς.
Ο κάθε επιστημονικός κλάδος έχει διακριτούς λόγους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει τότε τουλάχιστον και οι γιατροί να πουλάνε φάρμακα!».
Ο ΙΣΑ εκφράζει επίσης την έντονη δυσαρέσκειά του, για την στοχευμένη επίθεση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου εναντίον του, παρά το γεγονός ότι ανάλογη θέση πήραν και άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι καθώς και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Ο ΙΣΑ ζητά από τον ΠΙΣ να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση, για το σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας που έχει προκύψει από τη χορήγηση των αντιγριπικών εμβολίων, χωρίς συνταγή γιατρού.