Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για 13η σύνταξη, επιδόματα και επταήμερη εργασία

Την έντονη αντίδραση του Μαξίμου προκάλεσαν όσα είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ στην διακαναλική συνέντευξή του, αναφορικά με την 13η σύνταξη και τα κοινωνικά επιδόματα, αλλά και σε ότι αφορά το πακέτο των εργασιακών σχέσεων.

«Θα πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους συνταξιούχους και να τους πούμε ότι αυτό το οποίο κάνει ο κ. Τσίπρας δεν είναι να δώσει 13η σύνταξη. Δίνει ένα προεκλογικό επίδομα. Το δίνει, δε, με τρόπο ξεδιάντροπο, πέντε μέρες μόλις πριν από τις ευρωεκλογές. Αυτό το οποίο θα μπορούσε να κάνει ενδεχομένως είναι να το δώσει και την ημέρα της 26ης Μαΐου, μαζί με τα ψηφοδέλτιά του έξω από τα εκλογικά κέντρα. Αυτό το οποίο κάνει ο κύριος Τσίπρας δεν έχει ξανασυμβεί στη μεταπολιτευτική ιστορία. Αναγνωρίζω απόλυτα ότι οποιαδήποτε βοήθεια, σήμερα, προς οποιονδήποτε έχει ανάγκη, είναι χρήσιμη και ενδεχομένως απαραίτητη. Και ναι, και τα 500 ευρώ που θα πάρει ένας χαμηλοσυνταξιούχος είναι σημαντικό ποσό. Από εκεί και πέρα, το ερώτημα είναι αν η πολιτική του κ. Τσίπρα μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι μακροπρόθεσμα μπορούμε να στηρίζουμε αυτούς που έχουν σήμερα την μεγαλύτερη ανάγκη. Η απάντησή μου είναι πως δεν μπορεί να γίνει αυτό. Δεν μπορεί να γίνει αυτό, για τον απλούστατο λόγο ότι αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται, αν δεν παράγουμε αρκετό πλούτο, δεν μπορούμε να έχουμε αρκετούς πόρους για να υποστηρίζουμε το κοινωνικό μας κράτος», είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε ότι «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το βασικό εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε καθεστώς ακραίας φτώχειας είναι η πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Και έχω δεσμευτεί ότι θέλω να αυξήσω τους πόρους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Δεν πρόκειται να ανεχτώ άλλη διαστρέβλωση των θέσεών μου από το ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιμένω, όμως, να μιλάω και να αντιπαραβάλλω μία πολιτική που παγιδεύει τους ανθρώπους σε μία φτώχεια διαρκείας, με μία πολιτική ευκαιριών που τους δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Διότι το ζήτημα σήμερα δεν είναι να κρατάμε ανθρώπους εξαρτημένους από επιδόματα. Αυτή είναι μία πολιτική, η οποία ανακυκλώνει τη φτώχεια στην ελληνική κοινωνία. Δεν λύνει πραγματικά προβλήματα. Και θα πρέπει, επίσης, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για το πού βρίσκεται σήμερα η ακραία φτώχεια στην πατρίδα μας. Δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι αυτοί οι οποίοι υποφέρουν. Είναι πρωτίστως οι μακροχρόνια άνεργοι, είναι τα νοικοκυριά τα οποία δεν έχουν ούτε ένα μέλος το οποίο εργάζεται. Γι’ αυτά δεν έχει να πει κουβέντα ο κ. Τσίπρας. Γιατί στο πρόγραμμά του, η λέξη επενδύσεις, η λέξη δουλειές, απλά απουσιάζει. Τον κ. Τσίπρα το μόνο το οποίο τον ενδιαφέρει είναι πώς πέντε μέρες πριν τις εκλογές θα δελεάσει ενδεχομένως κάποιους συνταξιούχους για να τον ψηφίσουν. Αλλά να σας πω και μια ενδιαφέρουσα ιστορία που μου συνέβη χθες στην Παιανία. Με πλησίασε ένας συνταξιούχος. Τον ρώτησα, πώς σου φάνηκε το πακέτο του κ. Τσίπρα. Μου λέει: Βεβαίως, καλοδεχούμενο. Αλλά, αν τον είχα μπροστά μου, θα του έλεγα εύγε και φεύγε».

Σε άλλη μια αποστροφή του, που προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «Θυμάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να με κατηγορεί ότι εγώ είμαι κατά του οκταώρου και διάφορες άλλες σαχλαμάρες. Το μόνο το οποίο κάνω είναι να αναγνωρίζω ότι στο νέο κόσμο που έρχεται οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι δούλευαν μέχρι σήμερα. Και ότι το Κράτος πρέπει να έρθει να εξασφαλίσει εργασιακά δικαιώματα για ανθρώπους που έχουν άλλες συνήθειες. Και ότι ναι, μερικές φορές το να δώσουμε σε μια γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της, είναι καλό, δεν είναι κακό -μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή εργασία 8 ώρες, 5 μέρες την εβδομάδα- αλλά είναι καλό. Όπως και όταν μία επιχείρηση -αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα- συμφωνεί με τους εργαζόμενους, συμφωνεί με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές απ’ ό,τι θα είχαν οι εργαζόμενοι πριν, και με αυξημένα δικαιώματα, και συμφωνούν τα δύο μέρη. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει. Και πρέπει οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν -και το Κράτος βέβαια- σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Τώρα, κάποιοι που τα βλέπουν αυτά και κυνηγούν σκιές, είναι άνθρωποι -λυπάμαι που θα το πω έτσι ωμά- που δεν έχουν ιδέα, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα για τον κόσμο ο οποίος ξημερώνει μπροστά μας και εξακολουθούν να νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’80. Αυτή η Ελλάδα τελείωσε. Η Ελλάδα του 2021 η οποία ξημερώνει μπροστά μας, είναι μια άλλη Ελλάδα και οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι τα ισχυρίζονται αυτά, φοβάμαι ότι δεν έχουν το βασικό πλαίσιο κατανόησης να αντιληφθούν πού πηγαίνει ο σύγχρονος κόσμος».

Τι απάντησε το Μαξίμου

Απαντώντας, σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, αναφέρεται ότι «ο κ. Μητσοτάκης στη διακαναλική ξεπέρασε ακόμη και τον ίδιο τον εαυτό του. Χαρακτήρισε τη 13η σύνταξη “ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα”. Και ενώ η σύνταξη αυτή θα είναι ΜΟΝΙΜΗ αρνήθηκε κατηγορηματικά να την εγγυηθεί. Για άλλη μια φορά μίλησε περιφρονητικά για τα κοινωνικά επιδόματα ( επίδομα ανεργίας, επιδόματα αναπηρίας, οικογενειακά επιδόματα, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης) τα συστατικά δηλαδή του κοινωνικού κράτους σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, χαρακτηρίζοντάς τα ανακύκλωση της φτώχειας. Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω από την ανατριχιαστική του θέση για το ξεπερασμένο οκτάωρο, δεσμεύθηκε και για επταήμερη εργασία, δεσμεύθηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζόμενους στον 18ο αιώνα. Τελικά ένα πράγμα εγγυάται ο αρχηγός της ΝΔ. Την ισοπέδωση των πολλών εν ονόματι της απολυταρχίας και του πλουτισμού των ελίτ. Στις 26 του Μάη θα λάβει την απάντηση από τον ελληνικό λαό».

Ο Τσίπρας από Λευκάδα

Νωρίτερα, κατά την περιοδεία του σε Άκτιο και Λευκάδα, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι αποτελεί βασικό στόχο της Κυβέρνησης η ανασυγκρότηση του κοινωνικού Κράτους, κάτι για το οποίο έχει και όραμα και σχέδιο.

Απαντώντας στα “σχόλια” του Μαξίμου, με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ό,τι «Ο μηχανισμός λάσπης του κ. Τσίπρα που βάφτισε “13η σύνταξη” ένα προεκλογικό επίδομα, σήμερα έκανε μια πρωτοφανή γκάφα. Το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το Υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου(!), η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας “Παπαστράτος” και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της. Και καλά έκανε η κ. Αχτσιόγλου, διότι με τη συμφωνία αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, οι εργαζόμενοι τελικά εργάζονται λιγότερες ώρες κάθε εβδομάδα, χωρίς να μειωθούν τα εισοδήματά τους που είναι πάνω από το μέσο όρο στον κλάδο τους. Κατά τα λοιπά, το μόνο σημείο που δεν αποτελεί fake news στην ανακοίνωση του Μαξίμου είναι ότι ο λαός όντως θα μιλήσει στις 26 Μαΐου και θα στείλει σε μόνιμες διακοπές τον κουρασμένο κ. Τσίπρα».

Μαξίμου: Οι εργαζόμενοι δεν τρώνε κουτόχορτο

«Η ΝΔ προσπαθεί μάταια, με ψέματα και λαθροχειρίες, να μαζέψει τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη. Ο Πρόεδρος της ΝΔ ήταν ξεκάθαρος. Μίλησε για επταήμερη εργασία και όχι για επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων η οποία εξάλλου ίσχυε πάντοτε. Φιλότιμες οι προσπάθειες να διορθώσουν τον αρχηγό τους στη ΝΔ, αλλά οι πολίτες και οι εργαζόμενοι δεν τρώνε κουτόχορτο…» σχολίασε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Χαρίτσης: Γνωστά από τον 18ο αιώνα όσα προτείνει ο Μητσοτάκης

«Συστήνω στον κ. Μητσοτάκη να διαβάσει το βιβλίο του Φ. Ένγκελς ”Η κατάσταση της Εργατικής Τάξης στην Αγγλία”. Εκεί θα ανακαλύψει ότι όλα αυτά που εξαγγέλλει ως “καινοτόμα” για τους εργαζόμενους του σήμερα: το τέλος του 8ώρου και του πενθημέρου, την “εθελοντική” επταήμερη εργασία χωρίς ωράριο και υπερωρίες κ.λπ., τα έκαναν πράξη οι βιομήχανοι του Μάντσεστερ ήδη από τον 18ο αιώνα.

Και τότε οι εργαζόμενοι, αυτοβούλως ”συναινούσαν” …αν δεν ήθελαν να λιμοκτονήσουν», σημειώνει ο ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΚΙΝΑΛ: Επιστροφή στο χθες από τον κ. Μητσοτάκη

«Ο κ. Μητσοτάκης δέσμιος των πιο ακραίων συντηρητικών πολιτικών, αδυνατεί να κατανοήσει ότι η ψηφιακή εποχή και η νέα τεχνολογία μπορεί και πρέπει να συμβαδίζει με την μείωση του χρόνου εργασίας και την ευημερία των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αυτό συνιστά πρόοδο. Ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της γυναίκας. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και επιστροφή στο χθες» τονίζει το γραφείου Τύπου Κινήματος

Αλλαγής Διμέτωπη επίθεση από το ΚΚΕ

«Ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβανόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του έχει πάρει τη «μπουκιά απ’ το στόμα», υπερθεματίζει σε αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να γίνει αυτός ο εκλεκτός του κεφαλαίου.” Μόνο έτσι εξηγείται η πρότασή του για 7ημερη εργασία, δήθεν με τη θέληση των εργαζομένων, όταν όλοι γνωρίζουν πως ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς εκβιάζει αυτή τη «θέληση» των εργαζομένων. Βεβαίως, ο μόνος που δε θα πρέπει να εκπλήσσεται, με αυτή την εξέλιξη, είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά κλάδους, που σημαίνει 7ημερη εργασία, έχει τη δική του αποφασιστική σφραγίδα. Οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη και στους δύο, οι οποίοι κόβουν και ράβουν τα μέτρα σε βάρος του», αναφέρει το ΚΚΕ, σε σχόλιο του για την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πηγή: ant1news.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...
Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη...

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο...

Αμηχανία και γκρίνια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά την «ομολογία» Παππά για προσυνεννόηση

Σε μια φάση που οι πολιτικοί χειρισμοί της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης άρχισαν να αποδίδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ανακτά το χαμένο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...
Βουλή: Άγρια κόντρα Βορίδη-Τσακαλώτου για τις καταλήψεις

Βουλή: Οξεία αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Βορίδη 

Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ξέσπασε μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος προς τους...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

«Oι μάσκες έπεσαν»: Σηκώνει το γάντι η κυβέρνηση στην πρόταση μομφής Ανδρουλάκη για τα Τέμπη

Απάντηση στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης με αφορμή δημοσίευμα για το δυστύχημα...

Τέμπη: Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν πληροφορίες ότι έγινε προσπάθεια κρατικής μονταζιέρας

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» για το δυστύχημα των Τεμπών, κυβερνητικές...

Ανδρουλάκης: “Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κάνει τη στέγαση το ακριβότερο δικαίωμα στην Ελλάδα”

Στο οξύ πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης εστίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης...

ΝΔ: Οι 28 πρώτοι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές

Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε τα 28 πρώτα ονόματα υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές της 9ης...