Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

“ΚΟΝΤΡΑ” ΠΟΥΤΙΝ-ΜΕΡΚΕΛ για τα όπλα στην Τουρκία

Διαφορετικούς δρόμους ακολουθούν Ρωσία και Γερμανία στο θέμα της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή όπου η Άνγκελα Μέρκελ παγώνει όλες τις σημαντικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται ένα βήμα από την συμφωνία για τους S-400.

Η Γερμανία έχει αποφασίσει για αναστολή όλων των σημαντικών εξαγωγών όπλων στην Τουρκία εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς οι σχέσεις με το κράτος αυτό, σύμμαχό της στο NATO, παραμένουν τεταμένες, αποκάλυψε τη Δευτέρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η δήλωσή του καταγράφηκε λίγες ώρες αφότου ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο γνωστοποίησε πως άλλο ένα ζευγάρι γερμανών πολιτών πιστεύεται ότι έχει τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία και αντιμετωπίζει κατηγορίες πολιτικής φύσης.
«Έχουμε βάλει στην αναμονή όλες τις αιτήσεις» για μεγάλες εξαγωγές όπλων «που μας έχει υποβάλει η Τουρκία, και δεν είναι λίγες», είπε ο Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που οργάνωσε η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο πήραν τροπή προς το χειρότερο αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ένα κύμα καταστολής εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Η Τουρκία και η Γερμανία βρίσκονται παράλληλα σε διένεξη εξαιτίας της άρνησης του Βερολίνου να προχωρήσει στην έκδοση αιτούντων άσυλο που η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενέχονταν στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, ενώ το Βερολίνο απαιτεί να αποφυλακιστούν πάνω από δέκα γερμανοί πολίτες, κυρίως γερμανοί πολίτες τουρκικής καταγωγής, που έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες πολιτικής φύσης από τις τουρκικές αρχές τους τελευταίους μήνες.

Η επιδείνωση των σχέσεων οδήγησε τη Μέρκελ να δηλώσει κατά τη διάρκεια της μοναδικής τηλεμαχίας της με τον Μάρτιν Σουλτς ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου ότι θα επιδιώξει τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χθες βράδυ η καγκελάριος Μέρκελ επανέλαβε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής ότι «έχουμε αλλάξει πολιτική» έναντι της Άγκυρας.

Ρωσία και Τουρκία μια ανάσα από συμφωνία για τους S-400

Σύμφωνα με τον ιστότοπο hurriyetdailynews.com, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ακόμη πως τόσο αυτός όσο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν τη συμφωνία για την υπογραφή συμβολαίου για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Μάλιστα, ο ίδιος ιστότοπος αναφέρει πως η Τουρκία από την πλευρά της έχει ηδή προχωρήσει και στην κατάθεση μερικού ποσού για την αγορά.
«Το συμβόλαιο έχει υπογραφεί και είναι έτοιμο προς υλοποίηση» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Κόζιν, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου αρμόδιος για ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας στο πρακτορείο TASSκαι προσέθεσε:
«Γνωρίζετε ότι το S-400 είναι ένα από τα πλέον πολύπλοκα συστήματα, που αποτελείται από ένα σύνολο τεχνολογικών μέσων και συνεπώς στην περίπτωση αυτή υπάρχουν πολλά ευαίσθητα σημεία. Το μόνο που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται ως προς το εν λόγω συμβόλαιο ανταποκρίνονται στα στρατηγικά μας συμφέροντα. Σε σχέση με αυτό κατανοούμε πλήρως την αντίδραση μερικών δυτικών χωρών, οι οποίες επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία».

Η αρχική συμφωνία είχε ήδη γίνει γνωστή στις αρχές του καλοκαιριού, με την τουρκική πλευρά να αφήνει αιχμές κατά των ΗΠΑ, που αρνούνταν να εξοπλίσουν τη χώρα με τα συγκεκριμένα συστήματα.
«Έγιναν βήματα με την Ρωσία στο ζήτημα αυτό. Έχουν μπει οι υπογραφές και ελπίζω ότι θα δούμε τους πυραύλους S-400 στην χώρα μας, τους οποίους θα ζητήσουμε να κατασκευάζουμε από κοινού» , είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν τον Ιούλιο, απευθυνόμενος στο σώμα της τουρκικής βουλής.

«Πρέπει να τερματιστεί η λάθος στάση της Γερμανίας»

Επιπλέον, αναφερόμενος στη Γερμανία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι τρία εκατομμύρια ομοεθνείς του ζουν εκεί και το πρόβλημα πηγάζει από τη Γερμανία και τους αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης που τηρούν λανθασμένη στάση τους.

«Πρέπει να τερματιστεί η λάθος στάση. Είδαμε τί έκαναν την περίοδο του δημοψηφίσματος. Αν συνεχίσουν τις επιθέσεις, ασφαλώς ως Τουρκική Δημοκρατία δεν μπορούμε να κάνουμε πέρα την αξιοπρέπειά μας. Δεν μπορούμε να αντικρίζουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα το γεγονός ότι η Γερμανία έχει μετατραπεί σε μια χώρα που υποθάλπει την τρομοκρατία. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το γερμανικό λαό. Είμαστε μόνο ενοχλημένοι από τη λάθος συμπεριφορά των αξιωματούχων της Γερμανίας. Ναι, είναι σε προεκλογική περίοδο, αλλά εμάς δεν μας ενδιαφέρει και πολύ ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Αυτό είναι θέμα της Γερμανίας», ανέφερε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κέιτ Μίντλετον: Φωτογραφία με την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά την εγχείρηση – Στη...

Δημοσιοποιήθηκε η πρώτη φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον. Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας φωτογραφήθηκε χαμογελαστή,  χαλαρή και χαρούμενη στην βόλτα που έκανε  για ψώνια σε μια φάρμα στο Ουίνσδορ με τον...
Ο Ιωάννης Λιανός ο διάδοχος της Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού!

Δημοσκοπήσεις: Τι προβληματίζει την κυβέρνηση

Στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων θέλει να εστιάσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και θα ενταθεί η προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων της...

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: “Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει”

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού,...

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά εκκαθαριστικά

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσο και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Νέα ένταση Δύσης – Ρωσίας μετά την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν

Νέος γύρος έντασης Δύσης - Ρωσίας μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, με ποσοστό 87%.   Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ θα...

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ στέλνει υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ

Υψηλόβαθμη αποστολή στο Κατάρ στέλνει σήμερα το Ισραήλ για συνομιλίες με τη Χαμάς και στόχο ανακωχή 6 εβδομάδων στη Γάζα.   Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, η εκεχειρία που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τουρκία: “Μέχρι και 7,6 Ρίχτερ ο σεισμός που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη” λέει σεισμολόγος

«Καμπανάκι» για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που θα χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη χτύπησε ακόμα ένας σεισμολόγος στην Τουρκία. Ο γεωλόγος και...

Ίμια: Επεισόδιο με την εμπλοκή σκαφών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής

Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι στα Ίμια ανάμεσα σε σκάφος της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής. Σύμφωνα με...

Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες για πέντε νησιά

«Γίνεται μια σημαντική εργασία. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η πρώτη φάση...

Μητσοτάκης: Ετοιμάζεται για επίσκεψη στην Τουρκία

Στην Τουρκία τον μήνα Μάιο και στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο θα παιχτεί το...