Δύο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, επαγγελματίες αλλά και τους καταναλωτές θα θέσει επί τάπητος το υπουργείο Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις που θα έχει με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και στην συνέχεια με την επικεφαλής ομάδα των δανειστών στα πλαίσια της 11ης αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας, με την έκθεση των θεσμών να δημοσιοποιείται τον Σεπτέμβριο.
Τα δύο ζητήματα θα αφορούν την υποβολή προτάσεων από πλευράς υπουργείου Οικονομικών για ευνοϊκή ρύθμιση των κορονοχρεών σε πολλές μηνιαίες δόσεις και την παράταση εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ μέχρι στα τέλη του χρόνου.
Μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι από τις αρχές του 2022 για όσες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ανεστάλη, μέχρι στα τέλη του χρόνου , η καταβολή τους, λόγω της πανδημίας, θα εξοφληθούν σε 12 άτοκες η σε 24 έντοκες (με επιτόκιο 2,5%) μηνιαίες δόσεις.
Ωστόσο αυτή η ανακοίνωση ουδέποτε νομοθετήθηκε και πλέον οδηγούμαστε σε κυβερνητική επιδίωξη, μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς, μιας νέας ευνοϊκότερης ρύθμισης όχι μόνο των οφειλών που ανεστάλησαν για τους κορωνόπληκτους αλλά ακόμη και για πληρωμές περσινών τρεχουσών φόρων (όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ) που δεν είχαν εξαιρεθεί και έπρεπε να καταβληθούν στην ώρα τους.
Η επιδίωξη είναι να νομοθετηθεί μια ρύθμιση των κορωνοχρεών με την εξόφλησή τους σε τουλάχιστον 5 χρόνια (60 μηνιαίων δόσεων) η σε 6 χρόνια με 72 μηνιαίες δόσεις.
Το ζητούμενο βέβαια είναι κατά πόσον οι θεσμοί θα συναινέσουν σε ευνοϊκή ρύθμιση καθώς ως γνωστόν εμφανίζονται αλλεργικοί σε ρυθμίσεις οφειλών υποστηρίζοντας ότι περιορίζεται έτσι η φορολογική συνείδηση.
Ποιες επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα περιλαμβάνει η ρύθμιση κορωνοχεών
Στην νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν:
-οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή..*οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας
-οι πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ για το διάστημα Μαρτίου 2020-Δεκεμβρίου 2021
-οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένα ενοίκια για πρώτες κατοικίες εργαζομένων σε αναστολή εργασίας και μηδενικά η “κουρεμένα” μισθώματα από κλειστές η πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες..
Εκτός αυτών μια ευκαιρία ακόμα θα έχουν και όσοι οφειλέτες έχασαν τη ρύθμιση τους (π.χ. 100 η 120 μηνιαίων δόσεων) εξ αιτίας στάσης πληρωμής πάνω από δύο μηνιαίων δόσεων μετά τον Μάρτιο του 2020 . Το προηγούμενο παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει ήταν τον Δεκέμβριο του 2020 για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή με απώλεια στον τζίρο τους αλλά δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα .
Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις μπορούσαν να ενταχθούν και πάλι στη ρύθμιση εφόσον:
• Είχαν χάσει τις ρυθμίσεις αυτές κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Νοεμβρίου 2020.
• Πλήρωναν εμπρόθεσμα τη δόση του Δεκεμβρίου 2020 των ρυθμίσεων αυτών.
• Είχαν τακτοποιήσει ή εξοφλήσει με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31-12-2020.
• Είχαν εξοφλήσει όλες σχεδόν τις προ πανδημίας μηνιαίες δόσεις 100 δόσεων ή των 120 δόσεων

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η πρόταση μειωμένου ΦΠΑ (13%)
Το δεύτερο ζήτημα που θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς το υπουργείο Οικονομικών θα είναι η παράταση του μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ (13%) που ισχύει στην εστίαση, στις μεταφορές, και στον πολιτισμό μέχρι στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Στόχος είναι να εγκριθεί από τους θεσμούς παράταση του μέτρου τουλάχιστον μέχρι στο τέλος του χρόνου οπότε και λήγει η προθεσμία του μειωμένου πακέτου του ΦΠΑ για αρκετές παρεχόμενες υπηρεσίες στον τουρισμό. Ως γνωστόν μειωμένος ΦΠΑ στο 13% επιβάλλεται σήμερα στον καφέ, στα ροφήματα(όχι στα αλκοολούχα ποτά) στα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα αεροπορικά, στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ,στους κινηματογράφους, στα θέατρα κλπ..