Ο πρωθυπουργός άναψε το πράσινο φως για ολικό εγκλεισμό, με στόχο το αργότερο στις 10 Δεκεμβρίου να αρχίσει να επιστρέφει η κανονικότητα.
Εξάλλου, και οι επιστήμονες εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μέχρι τότε θα έχουν αποφορτιστεί οι μονάδες υγείας, θα έχει ανακοπεί η μετάδοση του ιού και το σημαντικότερο η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με πολύ πιο προσεκτικά βήματα από ότι τον περασμένο Μάιο.
Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε την εντολή του πρωθυπουργού, ότι μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο ενόψει εορταστικής περιόδου. Κι όπως εξήγησε ο υπουργός: «Εκείνο που ισχύει είναι ότι κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε για τον Δεκέμβριο δεν θα υπάρξει. Τα προληπτικά μέτρα θα πρέπει να είναι εκεί. Η βασική στόχευση είναι από 1η Δεκεμβρίου να βγούμε σταδιακά. Στη συνέχεια θα αφήσουμε όσο αντέξουμε την πορεία και την αγορά να λειτουργήσει. Ελπίζω να υπάρξει υψηλό επίπεδο συνειδητοποίησης των μέτρων».
Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες δεν βάζουν το χέρι τους στο ευαγγέλιο ότι στις 10 Δεκεμβρίου θα έχουν στρώσει τα πράγματα. Γι’ αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα με τη δέουσα προσοχή και να πάμε σε ένα τρίτο lock down μετά τις 15 Ιανουαρίου εάν και πάλι παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Πάντως, οι επιστήμονες όπως εξήγησαν στον πρωθυπουργό στις τελευταίες συσκέψεις αναμένουν ότι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα παρατηρούμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, όπως επίσης και νοσηλευόμενων, διασωληνωμένων και θανάτων. Εκτιμούν ότι η καμπύλη μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα ανεβαίνει και τότε υπολογίζουν να ξεκινήσει η πτωτική πορεία. Οπότε και ο πλέον αδαής κατανοεί ότι πολύ δύσκολα θα επιστρέψουμε σε μία κάποια κανονικότητα στο τέλος Νοεμβρίου. Γι’ αυτό και όσοι κάνουν λόγο για την 1η Δεκεμβρίου, επί της ουσίας εννοούν τη 10η ημέρα του επόμενου μήνα.
Ανησυχία με την οικονομία
Συνολικά η οικονομία της Ευρώπης λόγω της πανδημίας περνάει δύσκολες ώρες, όπως περιγράφει και η Φθινοπωρινή Έκθεση της Κομισιόν, όπου περιγράφει με ζοφερά χρώματα τους τριγμούς στις οικονομίες της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής). Η έκθεση προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση (στο 9% φέτος) και βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2021- 2022 (κατά 5% και 3,5% αντίστοιχα), αλλά δεν υπολογίζει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Προβλέπει επίσης υψηλά ελλείμματα (για το σύνολο αυτής της περιόδου), συνδυασμένα με υψηλό χρέους.
Στην Ελλάδα το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε το πακέτο μέτρων 3,3 δισ. ευρώ για το lockdown του Νοεμβρίου. Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας έκανε σαφές ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να προβεί σε νέες κινήσεις αν το απαιτήσουν οι συνθήκες αλλά και ότι κρατάει «πυρομαχικά» για τους επόμενους μήνες.
Βέβαια, στο οικονομικό επιτελείο ξεκίνησαν και ξαναγράφουν τον προϋπολογισμό με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου σε ένα πρωτόγνωρο καθεστώς αβεβαιότητας και με δεδομένο πλέον ότι το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο το 2021.