Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.6 C
Athens

Κορωνοϊός: Απαραίτητη η τρίτη δόση εμβολίου για προστασία από την Όμικρον

Η ταχεία επικράτηση της Όμικρον έχει προκαλέσει αναταράξεις παγκοσμίως, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια παιδιατρικής- λοιμωξιολογίας, Μαρία Θεοδωρίδου. 

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας,  για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, προστατευμένοι είναι σε μεγάλο ποσοστό από την παραλλαγή Όμικρον, όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου.

Όπως εξήγησε η κα Θεοδωρίδου, όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι ενώ όσοι έκαναν μόνο 2 δόσεις δεν είναι ασφαλείς.

«Οι συνλοιμώξεις μπορούν να συμβούν επιβαρύνοντας τα άτομα, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι. Και αποτελεί υπενθύμιση για εμβολιασμό κατά της γρίπης», δήλωσε η καθηγήτρια αναφορικά με τη μόλυνση από Δέλτα και Όμικρον.

Επικαλέστηκε μάλιστα, μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 815 άτομα που είχαν μολυνθεί από τη Μετάλλαξη Όμικρον και οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι κατά 90% ήταν προφυλαγμενοι από εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Στόχος το 2022 να γίνει ενδημικός ο ιός

«Το 2022 είναι το τρίτο έτος της επιδημίας και για αυτό το κάθε κράτος οφείλει να διασφαλίσει την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών», τόνισε στη συνέχεια.

Η ίδια υπογράμμισε για μια ακόμα φορά πόσο σημαντικά είναι τα εμβόλια υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να γίνει ενδημικός ο ιός υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή.

 Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται σε 67,3%.

Συνολικά, όπως είπε , έχουν πραγματοποιηθεί 17.600.000 εμβολιασμοί. Το 71,3% του πληθυσμού έχει κάνει μία δόση εμβολίου και το 67,3% έχει κάνει τις δύο δόσεις. Την αναμνηστική δόση έχει κάνει το 62% επί των δικαιούχων.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι η ευαισθησία των rapid είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ήδη έχει ανακοινωθεί σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να κάνουν τεστ PCR. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό αριθμό testing έναντι των άλλων χωρών. 

«Το 70% των εισαγωγών σε νοσοκομείο στην Αττική αφορά στην νέα παραλλαγή Όμικρον», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, προσθέτοντας ότι «το 95% που είχαν θετικό PCR για την Όμικρον είχαν και θετικό rapid test, άρα αυτό αποδεικνύει την αξιοπιστία των radip test για την νέα παραλλαγή».

Αναφορικά με την τρίτη δόση σε ανηλίκους προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις ανοσοκατασταλμένων παιδιών και εφήβων.

Σε ότι αφορά στα τεστ ο κ.Ζαούτης διευκρίνισε ότι τα rapid test είναι αξιόπιστα και απέναντι στη Μετάλλαξη Όμικρον και οι πολίτες μπορούν να τα χρησιμοποιούν.

Προανήγγειλε τέλος, αλλαγές για τη διενέργεια των τεστ την Πέμπτη, από τον υπουργό Υγείας. 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ντροπή! Κατέβασαν 15χρονο από το ΚΤΕΛ επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο

Πυροβολισμοί σε εστιατόριο εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού – Ένας 35χρονος τραυματίστηκε

Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό προ ολίγου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών, ενώ τραυματίστηκε...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

Έκθεση ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Άλλοι 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και 5 από γρίπη, την...

ΕΟΔΥ: Ξεπέρασαν τους 100 οι θάνατοι από κορωνοϊό μέσα σε μία εβδομάδα

Μέσα σε μόνο μία εβδομάδα 103 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, ενώ...

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού με 100% θνησιμότητα σε πειραματόζωα

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού που είναι 100% θανατηφόρο σε ποντίκια. Επιστήμονες στο Πεκίνο –...