Κορωνοϊός: Αρνητικά τα δείγματα 153 ατόμων γύρω από τα 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα

12
Κέρκυρα: 29χρονης βρέθηκε νεκρή σε Παιδιατρική Κλινική

Αισιοδοξία για περιορισμό της δραστηριότητας του κοροναιού προκαλούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων από 153 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τα 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα καθώς όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά για την παρουσία του ιού.

Ωστόσο, κρίσιμο είναι το τριήμερο για την εξέλιξη της δραστηριότητας του κοροναϊού στην Ελλάδα, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα και άλλων εξετάσεων πολλών ανθρώπων, ενώ συνεχίζεται η δύσκολη διαδικασία της ιχνηλάτησης.  

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, τώρα βρισκόμαστε ως χώρα στη “φάση 1” της πορείας του ιού και το πολύ ενθαρρυντικό είναι πως έχει βρεθεί ο “ασθενής μηδέν” (η γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη).

Στη “φάση 2”, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σημαντικά και τότε η “ιχνηλάτηση” δεν είναι εφικτή. Για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, οι επιστήμονες εισηγήθηκαν την αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό και τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Με σκοπό την παροχή άμεσων συμβουλών σε όσους τις χρειάζονται καθώς παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στο τηλέφωνο 210 – 5212054 του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, το υπουργείο Υγείας εξετάζει τη δημιουργία ειδικού τηλεφωνικού κέντρου με τριψήφιο ή τετραψήφιο αριθμό κλήσης.

Η δραστηριότητα του κοροναιού στην Ελλάδα εξαρτώνται κατά πολύ από τα εξής περιστατικά:

-Μία γυναίκα αποβιβάστηκε την Παρασκευή από πλοίο στην Ηγουμενίτσα, καθώς εμφάνισε συμπτώματα ίωσης. Παρελήφθη από ασθενοφόρο και διακομίστηκε σε νοσοκομείο αναφοράς.
-Σε ξενοδοχείο του Λονδίνου διαμένουν δύο μαθητές του Κολλεγίου. Το ένα από αυτά είναι παιδί της 40χρονης η οποία νοσηλεύεται στο “Αττικόν” με κοροναϊό. Το συγκεκριμένο παιδί δεν έχει κανένα σύμπτωμα, αλλά το άλλο παιδί έχει.

Διαβάστε επίσης:  Ημαθία: Νεκρός 32χρονος μετά από ανατροπή του αυτοκινήτου του (φωτό)

Οι βρετανικές αρχές δεν έχουν ακόμη λάβει δείγματα από τα δύο παιδιά, καθώς το βρετανικό σύστημα υγείας δίνει προτεραιότητα στις εξετάσεις ατόμων υψηλού κινδύνου. Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα για τα δύο παιδιά.

-Το σύνολο των παιδιών που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους βρίσκονται σε οικειοθελή απομόνωση στο σπίτι τους, αλλά από τα 98 παιδιά που επέστρεψαν χθες από το Λονδίνο 5 παιδιά με πολύ ήπια συμπτωματολογία έχουν μεταβεί στο νοσοκομείο Σωτηρία προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις.

-Η 36χρονη που διαγνώστηκε με COVID-19 την Παρασκευή, έχει έρθει σε επαφή με αρκετά παιδάκια, καθώς παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα. Τα παιδιά έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις και αναμένονται τα αποτελέσματα.

-Η 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη και το παιδί της, που νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ είναι σε πολύ καλή κατάσταση και αναμένεται να τους δοθεί η δυνατότητα οικειοθελούς απομόνωσης στο σπίτι.

-Τέλος, τριμελής οικογένεια επέστρεψε από το Μιλάνο, ταξιδεύοντας με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο εργαστηριακός έλεγχος ήταν αρνητικός για το ζευγάρι και το βρέφος.