Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες!

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να λάβουν αναγκαία μέτρα για την αποτροπή χρηματοπιστωτικής και οικονομικής αστάθειας που μπορεί να πυροδοτηθεί από την εξάπλωση της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο κορονοϊός.

«Η Ευρώπη είναι ενωμένη και πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός ότι βιώνουμε μια έκτακτη κρίση σήμερα που απαιτεί έκτακτη αντίδραση», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά από μια τηλεδιάσκεψη που είχαν Ευρωπαίοι ηγέτες για τον συντονισμό των μέτρων απέναντι στον κοροναϊό.

Ο κορονοϊός και οι προτεραιότητες

Οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες αναφορικά με την αντιμετώπιση του νέου ιού, ο οποίος ήδη προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε όλη την Ευρώπη, εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Επιπρόσθετα ως προς το ζήτημα της οικονομίας αποφασίστηκε η «ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Κορονοϊός: Όπως δήλωσε μετά τη σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι τέσσερις προτεραιότητες είναι οι εξής:

1) Περιορισμός της εξάπλωσης του ιού. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι η υγεία των πολιτών μας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα και ότι τα μέτρα πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη και τις ιατρικές συμβουλές. Τα μέτρα πρέπει να είναι ανάλογα, ώστε να μην έχουν υπερβολικές συνέπειες για τις κοινωνίες μας στο σύνολό τους. Οι ηγέτες συμφώνησαν περαιτέρω ότι σε αυτό το σημείο θα μοιραστούν όλες τις σχετικές πληροφορίες, μέσω των υφιστάμενων μηχανισμών συντονισμού.

2) Παροχή ιατρικού εξοπλισμού. Συμφωνία να ανατεθεί στην Κομισιόν η ανάλυση των αναγκών και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ιατρικό εξοπλισμό. Η Επιτροπή ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει τη δέσμευσή της και θα επιδιώξει κοινές δημόσιες προμήθειες. Επιπλέον, η Κομισιόν προτίθεται να αγοράσει εξοπλισμό ατομικής προστασίας μέσω του πλαισίου πολιτικής προστασίας – RescEU. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική αγορά λειτουργεί σωστά και αποφεύγονται τυχόν αδικαιολόγητα εμπόδια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις μάσκες και τους αναπνευστήρες.

3) Έρευνα, συμπεριλαμβανομένου και εμβολίου. Τα κράτη μέλη τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης των προσπαθειών για την έρευνα. Η Επιτροπή έχει ήδη κινητοποιήσει κεφάλαια ύψους 140 εκατ. Ευρώ και έχει επιλέξει 17 σχέδια για να το πράξει.

4) Αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών. Η Ένωση και τα κράτη μέλη της, είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που είναι απαραίτητα. Συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε κάθε αντίκτυπο στη ρευστότητα, στην υποστήριξη των τομέων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των συγκεκριμένων πληττόμενων τομέων και των υπαλλήλων τους. Θα χρειαστεί ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο κορονοϊός και η Κομισιόν

Η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις στην Ένωση και θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα θα παρακολουθήσουν στενά και αμέσως.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δίκη Πισπιρίγκου: Ισόβια κάθειρξη για για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Ισόβια κάθειρξη ήταν η ομόφωνη τιμωρία της δικαιοσύνης για την Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία...

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Ένοχος και για βιασμό ο Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Η απόφαση του δικαστηρίου οδήγησε στην κατάρρευση της εισαγγελικής πρότασης για τους βιασμούς της 12χρονης από τον Κολωνό. Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκε ένοχος...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Σαν σήμερα το 1896 ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης 29 Μαρτίου 2024

Απρίλιος στις παραλίες: Με θερμοκρασίες 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό ξεκινάει ο μήνας

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Χ, ο καιρός κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να διακρίνεται από θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού, φτάνοντας...

Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 Ρίχτερ

«Δίδυμοι» σεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 29/3 ανοιχτά της Ηλείας και συγκεκριμένα κοντά στις Στροφάδες, στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Συγκεκριμένα,...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κλονίστηκε η Ευρώπη από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Μετά το μακελειό σε συναυλικό χώρο στη Μόσχα, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε παρακλάδι...

Αυξημένα μέτρα της τροχαίας για την έξοδο του τριημέρου της 25ης Μαρτίου

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας, ισχύουν από σήμερα Παρασκευή...

Δημοσκόπηση Ipsos/ Euronews για ευρωεκλογές: Κυριαρχία ΝΔ στην Ελλάδα, ανεβαίνει η ακροδεξιά στην Ε.Ε.

Το 63% των εδρών θα συνεχίσουν να κατέχουν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση...

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με...