Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
19.7 C
Athens

Κορωνοϊός: Αύξηση πάνω από 200% του ιικού φορτίου στα λύματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Την έξαρση του κορωνοιού επιβεβαιώνει το ιικό φορτίο του κορωνοϊού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με τα λύματα να δείχνουν αύξηση που ξεπερνάει το 200% σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα η Αττική έχει αύξηση 219%, η Θεσσαλονίκη 260% και η Αλεξανδρούπολη 255%.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα στοιχεία του ιικού φορτίου από τα λύματα: Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων.

Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Την εβδομάδα 12 έως 18 Ιουλίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 5 έως 11 Ιουλίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των εννέα από τις δώδεκα (9/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι καθαρά αυξητικές μεταβολές κυμάνθηκαν από +34% στη Λάρισα έως +260% στη Θεσσαλονίκη. Οριακή κρίνεται η αύξηση στο Ρέθυμνο (+24%). Πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν σε δύο από τις δώδεκα (2/12) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Λυμάτων, και συγκεκριμένα στο Βόλο (-68%) και στο Ηράκλειο (-74%).

Στην Ξάνθη το ιικό φορτίο παρέμεινε πολύ χαμηλό αλλά ήταν ανιχνεύσιμο, δηλαδή τα επίπεδα ήταν πάνω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου, σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, 5-11/7/21, οπότε τα επίπεδα ήταν κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου και μη ανιχνεύσιμα.

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/7/21, το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση (+219%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 5-11/7/21, με το ιικό φορτίο στα λύματα να βρίσκεται πλέον σε υψηλά επίπεδα.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/7/21, στη Θεσσαλονίκη, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+260%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/7/21. Η αυξητική τάση του ιικού φορτίου ήταν έντονη στις αρχές της τελευταίας εβδομάδας, ενώ στη συνέχεια ομαλοποιήθηκε.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/7/21, παρατηρήθηκε περαιτέρω αύξηση (+34%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/7/21.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/7/2021, παρατηρήθηκε μείωση (-68%) στα επίπεδα του ιικού φορτίου στο Βόλο σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/7/21

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/7/21, στην πόλη του Ηρακλείου, καταγράφηκε μείωση (-74%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 5-11/7/21. Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης συνεχίζει να χαρακτηρίζεται μέτρια προς σχετικά υψηλή.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/7/21, στην πόλη των Χανίων, καταγράφηκε αύξηση (+176%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 5-11/7/21. Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης χαρακτηρίζεται μέτρια.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 12-18/7/21, στην πόλη του Ρεθύμνου, καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση (+24%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 5-11/7/21. Παρά την οριακή αύξηση, οι τιμές του ιικού φορτίου χαρακτηρίζονται σχετικά υψηλές.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποιο είναι το μικρό χωριουδάκι της πρωτεύουσας που έκαναν τις διακοπές τους οι παλιοί Αθηναίοι

Στις μέρες μας ψάχνουμε εκτός Αθηνών για μέρη να πάμε διακοπές, κάποτε όμως οι...

Από την Όψη κι απ’ την Κόψη…

Όταν ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες στο Μωρηά και τη Ρούμελη, εκεί στις αρχές του 19ου...

Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας – Δεν θα υπέγραφα εν κρυπτώ – Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη...

Θεσσαλονίκη – Άουσβιτς, 15 Μαρτίου 1943: Τα τρένα του θανάτου

Στις 15 Μαρτίου 1943 έφυγε το πρώτο τρένο με μελλοθάνατους Εβραίους από τον παλιό...