Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν τα “ορφανά” κρούσματα

38
Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν τα

Σε κατάσταση επιφυλακής εξακολουθεί να λειτουργεί ολόκληρος ο υγειονομικός μηχανισμός ενώ το βλέμμα των επιστημόνων είναι στραμμένο στα ορφανά κρούσματα τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 25% τον τελευταίο μήνα.

Πρόκειται για νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 που δεν συνδέονται με ταξίδια από το εξωτερικό, αλλά ούτε και με επαφές γνωστών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Αν και για τους επιστήμονες το φαινόμενο αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και το αποδίδουν στην άρση του lockdown και το άνοιγμα της χώρας. Βέβαια οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, και παρακολουθούν τον δείκτη του ρυθμού αύξησης της μεταδοτικότητας το R0, το οποίο πριν την άρση των μέτρων είχε πέσει στο 0,2 και τώρα είναι περίπου 0,5.

Σε αρκετές περιοχές που εμφανίζουν σήμερα συρροή κρουσμάτων του κορωνοϊού, οι εστίες μετάδοσης ξεκίνησαν από μεμονωμένα περιστατικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σύρος, στην οποία εντοπίστηκε την περασμένη Παρασκευή το πρώτο θετικό κρούσμα στις Κυκλάδες, το οποίο δεν συνδέεται με ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό ή με επαφή με κρούσμα κορωνοιού. Η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ έφερε στην επιφάνεια ακόμη τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά στη Σύρο  ενώ η ιχνηλάτηση συνεχίζεται.

Κρούσματα χωρίς σαφή πηγή μετάδοσης υπήρξαν και στην Καστοριά, αλλά και ένας άνδρας από τη Μεσσηνία, ενώ ανάλογα επιβεβαιωμένα περιστατικά απροσδιόριστης μετάδοσης, είναι και αυτά που εντοπίστηκαν πρώτα σε περιοχές που στη συνέχεια εμφάνισαν συρροή κρουσμάτων.

“Ορφανό” ήταν και το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, το οποίο εντοπίστηκε σε απομονωμένο κάτοικο ορεινής περιοχής, ενώ μέσω της ιχνηλάτησης εντοπίστηκαν ακόμη 5 περιστατικά.

Πλέον οι περιοχές στις οποίες ανιχνεύονται κρούσματα χωρίς σύνδεση με εξωτερικό ή μέσω επαφής με ασθενή με COVID-19 μπαίνουν στο “μικροσκόπιο” των υγειονομικών αρχών, ώστε να αποκλειστούν εγκαίρως νέες πιθανές εστίες.

Στην έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοιό που αφορά το διάστημα 17-25 Ιουνίου, αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

“Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων που πλέον διαμορφώνεται  στα 22 κρούσματα ανά ημέρα, από 13 στην προηγούμενη έκθεση. Η πλειοψηφία των ημερήσιων κρουσμάτων προέρχεται κατά κανόνα από τη συρροή της Ξάνθης, με επίκεντρο τον Εχίνο. Επίσης, αξιοσημείωτες εστίες εντοπίζονται στην Ροδόπη, με επίκεντρο τον οικισμό Αγιάσμου, και την Θεσπρωτία, με επίκεντρο την Παραμυθιά. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο Εχίνος όσο και ο Αγιάσμος έχουν τεθεί σε καραντίνα.   Κατά κανόνα, τα νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση κυμάνθηκαν σε χαμηλό διψήφιο αριθμό. Στον αντίποδα η Αττική, παρά την έντονη πληθυσμιακή κινητικότητα των προηγούμενων εβδομάδων, εξακολούθησε να εμφανίζει χαμηλά μονοψήφια νούμερα.

Διαβάστε επίσης:  Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε σημαντικά στους 8, και ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων αυξήθηκε στο 1 λόγω της κατάληξης ασθενών προερχόμενων από τη συρροή κρουσμάτων της Ξάνθης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 80 από 75 και 72 από 67 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα. Εν γένει, Πανελλαδικά δεν διαφαίνεται αύξηση των νοσηλειών σε MΕΘ ή απλές κλίνες ούτε των θανάτων. Συγχρόνως το Rt παρέμεινε περί του 0,5, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα περί συσχετισμού της αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων με την διενέργεια επιπρόσθετων και στοχευμένων τεστ, .

Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 24,45 σε 27,44. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 4500 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1000 τεστ σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Από το πλήθος των ελέγχων το 0,5% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε Τσεχία, Βέλγιο, και Αυστρία είναι 2,1%, 1% και 0,6%. Πιο συγκεκριμένα, και για το μεσοδιάστημα μεταξύ πέμπτης και έκτης έκθεσης προόδου στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 215 τεστ ανά θετικό κρούσμα όταν π.χ. στην Αυστρία, τη Τσεχία και το Βέλγιο τα αντίστοιχα νούμερα πλησίασαν το 156, 47 και 97. Η διασπορά στην Ελλάδα είναι 2,1 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 4, στη Τσεχία 6,7 και στο Βέλγιο 5,6″.