Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
18.9 C
Athens

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν τα “ορφανά” κρούσματα

Σε κατάσταση επιφυλακής εξακολουθεί να λειτουργεί ολόκληρος ο υγειονομικός μηχανισμός ενώ το βλέμμα των επιστημόνων είναι στραμμένο στα ορφανά κρούσματα τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 25% τον τελευταίο μήνα.

Πρόκειται για νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 που δεν συνδέονται με ταξίδια από το εξωτερικό, αλλά ούτε και με επαφές γνωστών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Αν και για τους επιστήμονες το φαινόμενο αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και το αποδίδουν στην άρση του lockdown και το άνοιγμα της χώρας. Βέβαια οι υγειονομικές υπηρεσίες είναι σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, και παρακολουθούν τον δείκτη του ρυθμού αύξησης της μεταδοτικότητας το R0, το οποίο πριν την άρση των μέτρων είχε πέσει στο 0,2 και τώρα είναι περίπου 0,5.

Σε αρκετές περιοχές που εμφανίζουν σήμερα συρροή κρουσμάτων του κορωνοϊού, οι εστίες μετάδοσης ξεκίνησαν από μεμονωμένα περιστατικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σύρος, στην οποία εντοπίστηκε την περασμένη Παρασκευή το πρώτο θετικό κρούσμα στις Κυκλάδες, το οποίο δεν συνδέεται με ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό ή με επαφή με κρούσμα κορωνοιού. Η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ έφερε στην επιφάνεια ακόμη τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά στη Σύρο  ενώ η ιχνηλάτηση συνεχίζεται.

Κρούσματα χωρίς σαφή πηγή μετάδοσης υπήρξαν και στην Καστοριά, αλλά και ένας άνδρας από τη Μεσσηνία, ενώ ανάλογα επιβεβαιωμένα περιστατικά απροσδιόριστης μετάδοσης, είναι και αυτά που εντοπίστηκαν πρώτα σε περιοχές που στη συνέχεια εμφάνισαν συρροή κρουσμάτων.

“Ορφανό” ήταν και το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, το οποίο εντοπίστηκε σε απομονωμένο κάτοικο ορεινής περιοχής, ενώ μέσω της ιχνηλάτησης εντοπίστηκαν ακόμη 5 περιστατικά.

Πλέον οι περιοχές στις οποίες ανιχνεύονται κρούσματα χωρίς σύνδεση με εξωτερικό ή μέσω επαφής με ασθενή με COVID-19 μπαίνουν στο “μικροσκόπιο” των υγειονομικών αρχών, ώστε να αποκλειστούν εγκαίρως νέες πιθανές εστίες.

Στην έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοιό που αφορά το διάστημα 17-25 Ιουνίου, αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

“Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων που πλέον διαμορφώνεται  στα 22 κρούσματα ανά ημέρα, από 13 στην προηγούμενη έκθεση. Η πλειοψηφία των ημερήσιων κρουσμάτων προέρχεται κατά κανόνα από τη συρροή της Ξάνθης, με επίκεντρο τον Εχίνο. Επίσης, αξιοσημείωτες εστίες εντοπίζονται στην Ροδόπη, με επίκεντρο τον οικισμό Αγιάσμου, και την Θεσπρωτία, με επίκεντρο την Παραμυθιά. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο Εχίνος όσο και ο Αγιάσμος έχουν τεθεί σε καραντίνα.   Κατά κανόνα, τα νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση κυμάνθηκαν σε χαμηλό διψήφιο αριθμό. Στον αντίποδα η Αττική, παρά την έντονη πληθυσμιακή κινητικότητα των προηγούμενων εβδομάδων, εξακολούθησε να εμφανίζει χαμηλά μονοψήφια νούμερα.

Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε σημαντικά στους 8, και ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων αυξήθηκε στο 1 λόγω της κατάληξης ασθενών προερχόμενων από τη συρροή κρουσμάτων της Ξάνθης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 80 από 75 και 72 από 67 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα. Εν γένει, Πανελλαδικά δεν διαφαίνεται αύξηση των νοσηλειών σε MΕΘ ή απλές κλίνες ούτε των θανάτων. Συγχρόνως το Rt παρέμεινε περί του 0,5, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα περί συσχετισμού της αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων με την διενέργεια επιπρόσθετων και στοχευμένων τεστ, .

Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 24,45 σε 27,44. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 4500 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1000 τεστ σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Από το πλήθος των ελέγχων το 0,5% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε Τσεχία, Βέλγιο, και Αυστρία είναι 2,1%, 1% και 0,6%. Πιο συγκεκριμένα, και για το μεσοδιάστημα μεταξύ πέμπτης και έκτης έκθεσης προόδου στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 215 τεστ ανά θετικό κρούσμα όταν π.χ. στην Αυστρία, τη Τσεχία και το Βέλγιο τα αντίστοιχα νούμερα πλησίασαν το 156, 47 και 97. Η διασπορά στην Ελλάδα είναι 2,1 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 4, στη Τσεχία 6,7 και στο Βέλγιο 5,6″.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΠΝΟ: Με 24ωρη απεργία συμμετέχει η στις 17 Απριλίου – Δεν θα γίνουν ακτοπλοϊκά...

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ έχει κάνει γνωστή η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με συνέπεια να μην πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια τη συγκεκριμένη μέρα. Όπως επισημαίνεται σε...

Η Φωτογραφία της ημέρας

Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης 15 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 15 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1825: Ο Μεχμέτ Ρεσίτ Κιουταχή πολιορκεί το Μεσολόγγι, το οποίο θα πέσει ένα...

Απρίλιος σαν… Ιούνιος με θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς – Πότε χαλάει ο καιρός

Γενικά αίθριος καιρός. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά το βράδυ θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και...

Τραγωδία στα Χανιά: 60χρονος τουρίστας ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα

Την τελευταία του πνοή στη θάλασσα άφησε το μεσημέρι της Κυριακής ένας 60χρονος Δανός τουρίστας στην παραλία της Αγίας Μαρίνας, στα Χανιά. Λουόμενοι ανέσυραν τον...

Άνω Λιόσια: Λεωφορείο έπεσε σε κολώνα – 5 τραυματίες

Τροχαίο ατύχημα με 5 ελαφρά τραυματίες σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στα Άνω Λιόσια, όπου ένα λεωφορείο προσέκρουσε σε κολώνα. Συγκεκριμένα,...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Λεωνίδας, Λεωνίδης, Λεώ, Λεωνιδία και Κρήσκης.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

ΕΟΔΥ: Έξαρση της μηνιγγίτιδας σημαίνουν τα τρία κρούσματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Τα τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών σημαίνει ότι υπάρχει έξαρση κρουσμάτων,...

Έκθεση ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Άλλοι 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και 5 από γρίπη, την...

ΕΟΔΥ: Ξεπέρασαν τους 100 οι θάνατοι από κορωνοϊό μέσα σε μία εβδομάδα

Μέσα σε μόνο μία εβδομάδα 103 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, ενώ...