Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου, 2020
15.9 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 4 Δεκεμβρίου (Audio)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1971...Το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep...

Κορωνοϊός: Δίνουν κίνητρα σε γιατρούς για στελέχωση των νοσοκομείων των νησιών

Κίνητρα προς τους επαγγελματίες υγείας για να υπηρετήσουν σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων, επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αγαθονήσι.

Συγκεκριμένα, με στόχο τη θωράκιση του συστήματος υγείας τόσο για τις ανάγκες που προκύπτουν εξαιτίας του κορονοιού αλλά και για την κάλυψη των κενών θέσεων, το υπουργείο Υγείας δίνει τη δυνατότητα σε 364 ιδιώτες γιατρούς να απασχοληθούν στα δημόσια νοσοκομεία για δύο μήνες, ενώ εκδόθηκε προκήρυξη για 81 θέσεις μόνιμων γιατρών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ στη νησιωτική χώρα.

Αναλυτικότερα, τη δυνατότητα απασχόλησης 364 ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ με σύμβαση διάρκειας δύο μηνών και με μπλοκ παροχής υπηρεσιών δίνουν οι 7 Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας, με πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Οι ιδιώτες γιατροί αναμένεται να καλύψουν όλες τις βασικές ειδικότητες, καθώς σ’ αυτούς περιλαμβάνονται: γενικοί γιατροί, παθολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι, εντατικολόγοι και ωτορινολαρυγγολόγοι.

Η κατανομή ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία έχει ως εξής: 1η ΥΠΕ Αττικής: 10 γιατροί, 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου: 50, 3η ΥΠΕ Μακεδονίας: 35, 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης: 60, 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας: 24, 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας: 133, 7η ΥΠΕ Κρήτης: 53.

81 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ σε 28 νοσοκομεία

Την προκήρυξη 81 θέσεων μόνιμων γιατρών για 28 νοσοκομεία της χώρας, ενέκρινε ο υπουργός Υγείας. Οι 16 θέσεις αφορούν διευθυντές και οι 64 επιμελητών Α’ και Β’, ενώ η πλειοψηφία των θέσεων (49 από τις 81) αφορούν νοσοκομεία του ΕΣΥ στη νησιωτική χώρα.

Η υποβολή των δικαιολογητικών θα ξεκινήσει στις 27 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 17 Αυγούστου, ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται και η ανάρτηση των προκηρύξεων από τις ΥΠΕ στη Διαύγεια.

Για τις θέσεις αυτές, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι η αναβάθμιση του ΕΣΥ δεν αποτελεί συγκυριακό μόνο θέμα εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά ότι ήταν ειλημμένη απόφαση, που εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: “Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε το υγειονομικό πλεονέκτημα που πετύχαμε, σε κεκτημένο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για την ίδια την κοινωνία, για τον άνθρωπο”.

Συμπλήρωσε δε, ότι εκτός από τις 81 προσλήψεις μόνιμων γιατρών μέσα στο ερχόμενο διάσημα θα ολοκληρωθούν και τα συμβούλια κρίσεων για τις προσλήψεις ακόμη 942 μόνιμων γιατρών.

Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τη μάχη κατά του COVID-19

Την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Υγείας που θα συμπεριλαμβάνει και τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα ΠΕΔΥ και τα Δημοτικά Ιατρεία και ιδιώτες γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δρομολογεί το Υπουργείο Υγείας. Οι ΤΟΜΥ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας, θα αξιολογηθούν και θα μετεξελιχθούν, ενώ θα υπάρξει και επέκταση της συνεργασίας με ιδιώτες, αλλά και του ωραρίου τα απογεύματα.

Επίσης, με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, στόχος είναι να υπάρχει διαλειτουργικότητα, δήλωσε σε πρόσφατο συνέδριο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά:

“Με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, στόχος είναι να υπάρχει διαλειτουργικότητα και δυνατότητα να μπορούν οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι ακτινογραφίες να κινούνται ψηφιακά. Ένα Δίκτυο Υγείας που θα έχει τη δυνατότητα να καλυφθεί στο σύνολο του 24ωρου με ιατρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει υπηρεσίες όλη την ημέρα σε όλους τους πολίτες”.

Κάποιες από αυτές τις δομές θα είναι COVID είπε ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε: «Τις χρησιμοποιήσαμε ήδη στον πρώτο κύκλο του κορονοϊού, αν χρειαστεί θα τις χρησιμοποιήσουμε και σε πιθανό δεύτερο.

Νοσοκομειακοί γιατροί: “Δεν επαρκούν οι προσλήψεις”

Οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι οι προσλήψεις που έγιναν, αλλά και εκείνες που έχουν εξαγγελθεί για το άμεσο μέλλον, δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πόσο μάλλον σε καθεστώς πανδημίας.

Δηλώνουν ότι παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, “η δημόσια περίθαλψη κάθε άλλο παρά «θωρακίστηκε».

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα οι γιατροί του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, σε σχετική ανακοίνωσή τους με τίτλο “Επικίνδυνα αδιέξοδα στην υγειονομική κρίση της πανδημίας”:

“Οι 430 επικουρικοί γιατροί και οι 3500 επικουρικοί λοιποί υγειονομικοί είναι σταγόνα στον ωκεανό με δεδομένο ότι πριν την πανδημία έλειπαν από το ΕΣΥ 5000 μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί και 25000 λοιποί υγειονομικοί σύμφωνα με τα επίσημα οργανογράμματα του 2012 – 8500 και 35000 αντίστοιχα σύμφωνα με τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες. Επίσης σταγόνα στον ωκεανό αποτελούν οι 700 – 710 λειτουργούσες κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες ήδη είναι ασφυκτικά γεμάτες με περιστατικά της λοιπής νοσηρότητας. Εξακολουθεί η τακτική της μετακίνησης προσωπικού από εδώ και από εκεί για να καλύπτονται τρύπες όπως – όπως ανάλογα με την συγκυρία”, καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Καλόγριες μπλοκάρουν έργο του ΑΔΜΗΕ

Πέντε καλόγριες της Ιεράς Μονής Αγ. Θεοδώρων Καλαβρύτων κρατούν παγωμένο πάνω από ένα χρόνο το κρίσιμης σημασίας έργο για την ευστάθεια του...

Κορωνοϊός – Λαμία: Θετική βρέθηκε υπάλληλος γηροκομείου

Η κατάσταση του κορωνοϊού στην Ελλάδα δεν φαίνεται να καλυτερεύει διότι καθημερινώς εμφανίζονται όλο και περισσότερα κρούσματα αλλά και αυξάνονται οι διασωληνωμένοι.

Νεκρός άνδρας σε τροχαίο στην Θεσσαλονίκη

διενεργείται προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος Ένας 72χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην...

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

Ισχυρές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα...
Πυροβολισμοί στην Αγίου Μελετίου

Θεσσαλονίκη: Συνάθροιση σε σπίτι παρά το lockdown – Επτά συλλήψεις και πρόστιμα

Στη σύλληψη επτά ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί σε σπίτι παραβιάζοντας τα μέτρα κατά του κορoνοϊού προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. σε περιοχή της Θεσσαλονίκης...

Κορονοϊός: Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα – οι αποφάσεις για σταδιακή άρση του lockdown

Τα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα, όπως και ο αριθμός των νεκρών και διασωληνωμένων. Ο ΕΟΔΥ την...
Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις και πρόστιμα για συνάθροιση σε σπίτι

Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις και πρόστιμα για συνάθροιση σε σπίτι

Χειροπέδες σε επτά νεαρά άτομα πέρασαν αστυνομικοί το βράδυ της Πέμπτης, ύστερα από έλεγχο σε διαμέρισμα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όπου διαπιστώθηκε ότι...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κορωνοϊός – Λαμία: Θετική βρέθηκε υπάλληλος γηροκομείου

Η κατάσταση του κορωνοϊού στην Ελλάδα δεν φαίνεται να καλυτερεύει διότι καθημερινώς...

Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις και πρόστιμα για συνάθροιση σε σπίτι

Χειροπέδες σε επτά νεαρά άτομα πέρασαν αστυνομικοί το βράδυ της Πέμπτης, ύστερα...

Διπλό ημερομίσθιο για τους εργαζόμενους του ΕΣΥ που μετακινούνται σε πληττόμενα από τον κορωνοιό νοσοκομεία

Διπλό ημερομίσθιο θα καταβληθεί στο υγειονομικό προσωπικό που σπεύδει να στηρίξει πληττόμενα...

Κορωνοϊός: Εφιάλτης χωρίς τέλος – 100 νεκροί και 622 διασωληνωμένοι – 1.882 νέα κρούσματα

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη χώρα μας από την πανδημία του κορωνοϊού....

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή