Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Κορωνοϊός: Φόβοι για “έκρηξη” κρουσμάτων στην Αττική – Οι περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς

Στο “κόκκινο” παραμένει η Αττική με την επιδημιολογική κατάσταση να προβληματίζει επιστήμονες και κυβέρνηση.

Παρά το παρατεταμένο lockdown και τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές της Αττικής όπου παρατηρήθηκε έντονο ιικό φορτίο, ο ρυθμός υποχώρησης των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι πολύ αργός, ενώ λόγω της αυξημένης κινητικότητας κατά τη διάρκεια των γιορτών καταγράφεται αύξηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες τα μισά κρούσματα εντοπίζονταν στην Αττική, ενώ και χθες το 1/3 ανιχνεύτηκαν στο Λεκανοπέδιο. Συγκεκριμένα, από τα 890 εγχώρια κρούσματα, τα 324 εντοπίστηκαν στην Αττική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών έχει 75 νέα κρούσματα ενώ ακολουθούν ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 57 και η Ανατολική Αττική 53 κρούσματα. Ο Βόρειος Τομέας Αθηνών μετρά 46 κρούσματα, η Δυτική Αττική 33 όπως και ο Νότιος Τομέας Αθηνών, ενώ στον Πειραιάς καταγράφηκαν 27.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον Ασπρόπυργο που ήδη βρίσκεται σε αυστηρό lockdown, ανησυχία υπάρχει για περιοχές όπως το Πέραμα, το Κερατσίνι, το Ίλιον, το Ζεφύρι, το Περιστέρι, το Μενίδι, ενώ προβληματισμός επικρατεί για την Καλλιθέα και τον κεντρικό τομέα της Αθήνας.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα μέχρι και τη Δευτέρα, στην Αττική τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 2.215 εκ των οποίων τα 468 καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, τα 158 στον Πειραιά, τα 108 στο Περιστέρι, τα 102 στον Ασπρόπυργο, τα 101 στο Μενίδι, ενώ στο Ζεφύρι, το Ίλιον και το Κερατσίνι υπάρχουν συνολικά 270 ενεργά κρούσματα.

Προειδοποίηση για επιστροφή στα επίπεδα του τέλους Οκτωβρίου

“Καμπανάκι” για την Αττική χτυπά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας ότι εδώ και μέρες η επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική φαίνεται να έχει μπει σε ανοδική τροχιά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας του η Αττική εμφανίζει τουλάχιστον διπλάσια κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη, κάτι που δείχνει πόσο έχει αντιστραφεί η κατάσταση μετά την εφαρμογή του lockdown.

“Εφιστούμε ξανά την προσοχή μας στην Αττική, για την οποία είχε επισημανθεί ο κίνδυνος από τις 29 Νοεμβρίου. Η συνολική αυτή πορεία υποδηλώνει την πλημμελή εφαρμογή του lockdown από μερίδα του πληθυσμού και σε συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως στη Δυτική Αττική αλλά και τον Κεντρικό και το Νότιο Τομέα της Αθήνα” επισημαίνει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο δρ. Σπύρος Καρακίτσιος στην ανάλυσή τους για την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα, με τους υπολογισμούς της ομάδας του καθηγητή Σαρηγιάννη παρατηρήθηκε μείωση της κοινωνικής αποστασιοποίησης από τις 24 Δεκεμβρίου κατά 15%-20% σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ τα μέχρι τώρα δεδομένα στην Αθήνα δείχνουν ότι διπλασιάστηκαν οι ενεργές επαφές του πληθυσμού τα Χριστούγεννα και την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.

“Δυστυχώς τα πρώτα αποτελέσματα της αυξημένης κινητικότητας διαφαίνονται ήδη στην Αττική και σε κάποιο βαθμό και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος όπως η Κοζάνη και η Φλώρινα. Στις περιοχές αυτές, έχει παρατηρηθεί μια χαλάρωση των μέτρων κατά την εορταστική περίοδο. Εάν δεν επανέλθουν στα επίπεδα εφαρμογής του lockdown που επικρατούσε από τις αρχές μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου, ο συνδυασμός με το άνοιγμα των σχολείων και του λιανικού εμπορίου ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξητικές τάσεις από τις 20 Ιανουαρίου” σημειώνουν μεταξύ άλλων στην ανάλυσή τους. Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να φτάσει στο τέλος του Ιανουαρίου την τιμή που είχε στο τέλος Οκτωβρίου.

Τι δείχνουν τα λύματα

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία από τα λύματα της Αττικής όσον αφορά στην πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού . Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, την επόμενη βδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα.

Ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε πως όταν επιστρέψει ο κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής, (τον οποίο μελετούν) και αρχίσει ο συγχρωτισμός, σίγουρα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και θα αποτυπωθεί και στα λύματα. Όπως τόνισε η αύξηση του ιικού φορτίου μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και την διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας. «Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί τις επόμενες 2 βδομάδες διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα» σημείωσε.

Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι το τελευταίο 10ημερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικο φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας. Ωστόσο, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και Κυριακή, ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε ότι παρατηρήθηκαν δύο αυξήσεις. Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός.

Παράλληλα εξήγησε πως από τα λύματα γίνεται και εκτίμηση του πληθυσμού ο οποίος υπάρχει στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό ο μειωμένος πληθυσμός στην ΕΥΔΑΠ που παρατηρήθηκε δείχνει ότι υπήρξαν άτομα που έφυγαν από Αττική και ότι η κινητικότητα είχε μειωθεί λόγω διακοπών γιατί δεν έμπαιναν στο δίκτυο καθημερινά γιατί δεν πήγαιναν πχ στην δουλειά τους οι λεγόμενοι commuters. Επομένως, εκτιμά ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στην κινητικότητα λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι και σε συναθροίσεις.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Από το 1822, είχαμε 215 κυβερνήσεις και 104 πρωθυπουργούς!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Απριλίου τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1882 τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το 1856 άνοιξε ο δρόμος Μύλοι – Τρίπολη για τις λεγόμενες...

ΟΝΝΕΔ: Εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, ως μία λύση στο δημογραφικό

Την εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, πρότεινε η ΟΝΝΕΔ στην εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα το δημογραφικό ζήτημα και τη στεγαστική πολιτική,...

Ενδοοικογενειακή βία: 831 συλλήψεις – Παραβατικότητα ανηλίκων: 395 συλλήψεις

831 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία και 395 για παραβατικότητα ανηλίκων το πρώτο 15νθήμερο Απριλίου Τα αποτελέσματα της δράσης της ελληνικής αστυνομίας το πρώτο 15νθήμερο του...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου...

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται μετά από μία επώδυνη δεκαετία

Στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από τη δεκαετία της κρίσης αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη...

Η κληρονομιά της Ελλάδας : Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας...

Τα βλέμματα του παγκόσμιου αθλητισμού στράφηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου σχεδόν 100 μέρες πριν από την τελετή έναρξης των...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα,...

Νέα φρίκη στην Αττική: Πατέρας ασελγούσε στις ανήλικες κόρες του από το 2014

Φρίκη προκαλεί ακόμα μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και μάλιστα από τον ίδιο τους...

Ισχυρός χιονιάς από το βράδυ στην Αττική – Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η νέα ψυχρή εισβολή στις περισσότερες περιοχές της χώρας ενώ...

Ποια σχολεία θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση λόγω της κακοκαιρίας “Avgi” στην Αττική

Από απόψε (29/01) στς 20.00 και μέχρι το πρωι της Τετάρτης (31/01) απαγαρεύεται η...