Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19 C
Athens

Κορωνοϊός: Φόβους για τρίτο κύμα της πανδημίας εκφράζει ειδικός του ΠΟΥ

Ειδικός για την COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προέβλεψε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 αν επαναληφθεί η αποτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, των κυβερνήσεων να κάνουν αυτό που χρειαζόταν ώστε να προληφθεί το δεύτερο κύμα.

“Έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα” της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετικές εφημερίδες ο Ντέιβιντ Νάμπαρο.

“Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους”, σημείωσε ο Νάμπαρο, ένας Βρετανός ο οποίος είχε διεκδικήσει χωρίς επιτυχία τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ το 2017.

Στην Ευρώπη υπήρξε μια ύφεση της πανδημίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ τώρα καταγράφεται και πάλι μια ανοδική τάση: Η Γερμανία και η Γαλλία είδαν τα κρούσματά τους νέου κορωνοϊού να αυξάνονται και για τις δύο μαζί κατά 33.000, η Ελβετία και η Αυστρία καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, ενώ η Τουρκία κατέγραψε ένα ρεκόρ 5.532 νέων κρουσμάτων.

Ο Νάμπαρο επισήμανε την κίνηση της Ελβετίας να επιτρέψει το σκι -με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα τελεφερίκ- την ώρα που άλλα κράτη στις Άλπεις όπως η Αυστρία έκλεισαν τα χιονοδρομικά κέντρα και σημείωσε ότι η Ελβετία μπορεί να φτάσει σε “ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασθενειών και θανάτων”.

“Όταν τα ποσοστά των λοιμώξεων πέσουν, και θα πέσουν, τότε μπορούμε να είμαστε όσο ελεύθεροι θέλουμε”, σημείωσε επίσης, σύμφωνα με δήλωσή του που επικαλείται η Solothurner Zeitung. “Αλλά τώρα; Πρέπει να είναι ανοιχτά τα χιονοδρομικά κέντρα; Υπό ποιες συνθήκες;”, συνέχισε.

Ο Νάμπαρο εκθείασε την αντίδραση ασιατικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού είναι τώρα σχετικά χαμηλός: “Οι άνθρωποι έχουν δεσμευτεί πλήρως, υιοθετούν συμπεριφορές που δυσκολεύουν τον ιό. Κρατούν τις αποστάσεις τους, φορούν μάσκες, απομονώνονται όταν είναι άρρωστοι, πλένουν τα χέρια και τις επιφάνειες. Προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες”.

Ο Νάμπαρο σημείωσε επίσης ότι η Ασία δεν προχώρησε πρόωρα στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

“Πρέπει κανείς να περιμένει έως ότου οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι χαμηλοί και παραμένουν χαμηλοί”, υπογράμμισε και κατέληξε: “Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν ελλιπής”.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Πόσες αιτήσεις έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα

Με 343 εγκρίσεις ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα το πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «Ανακαινίζω-Νοικιάζω». Σημειώνεται δε πως το υπουργείο χρηματοδοτεί με 50...

Κακοκαιρία: Οι 6 περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες – Πλημμύρισαν δρόμοι της...

Σε συναγερμό παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία-εξπρές που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το απόγευμα της Παρασκευής (19/04), και αναμένεται, σύμφωνα με...
σαν σήμερα, Βερολίνο, Ναπολέων,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20 Απριλίου η Ιερουσαλήμ γίνεται η πρωτεύουσα των Εβραίων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1799 ο  Γάλλος αυτοκράτορας, Ναπολέων Β' υπογράφει ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα των Εβραίων.

Ο βολικός αντίπαλος του Μαξίμου

Ναι μεν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη, διότι όπως λένε και αναλυτές που ανήκουν...

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

Η επόμενη πανδημία στην Ελλάδα…

Πέρασαν κιόλας 4 χρόνια. Σαν ψέμα, ένας ζωντανός εφιάλτης.  Το ημερολόγιο έγραφε 26 Φεβρουαρίου 2020...

Έκθεση ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Άλλοι 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και 5 από γρίπη, την...

Τρομακτική πρόβλεψη του ΠΟΥ: Θα αυξηθούν σημαντικά τα κρούσματα καρκίνου τα επόμενα χρόνια

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου της τάξεως του 77%, προβλέπει μέχρι το 2050 στον...